Krikettgalaxis
Krikettgalaxis
Krikettgalaxis

A százdobásos (100D) krikett

Röviden

Az úgynevezett százdobásos, rövidítve 100D krikett egy nagyon új találmány, a 2010-es évek végefelé keletkezett, profi szinten pedig 2021 óta űzik. Eléggé hasonlít a Húsz20-ra, de még annál is rövidebb: lényege, hogy egy félidőben egy csapatnak 100 dobása van.

Ezt a formátumot a Nemzetközi Krikett-tanács egyelőre nem ismeri el hivatalosan, és a játékosok hivatalos statisztikáiban sem szerepel a 100D-s teljesítményük.

Van olyan elképzelés is, hogy esetleg ez a formátum lehetne az, amellyel a krikett majd megjelenhetne az olimpiákon is: a fő érv emellett az, hogy egy mérkőzés viszonylag rövid (nagyjából 2,5 óra).

Részletes szabályok

Természetesen nem soroljuk itt most föl a krikett összes szabályát, csak azokat, amikben a 100D eltér a Húsz20-tól.

A The Hundred bajnokság

Az első nagy 100D-s bajnokság Angliában és Walesben indult el 2021-ben: ez az úgynevezett The Hundred (a hundred szó magyarul százat jelent). Létrehozásának egyik fő célja az volt, hogy a viszonylag rövid meccsekkel és az (állítólag) egyszerűbb szabályokkal olyan tömegeket is megszólítsanak, akiket eddig nem különösebben foglalkoztatott a krikett.

Minden évben egyszerre két Hundred bajnokság zajlik: külön egy férfi és külön egy női. Mindegyikben ugyanannak a nyolc klubnak a férfi és női csapata szerepel, természetesen külön tabellákon rangsorolva.

Az új bajnokság megalapítása óriási vitákat kavart. Vannak, akik élesen ellenezték, értelmetlennek tartották, második viszont úgy vélekedtek, hogy kifejezetten jó ötlet volt elindítani egy ilyen sorozatot. A Krikettgalaxis egyelőre kivár: megnézzük, mi lesz néhány év múlva, és ha úgy látjuk, hogy érdemes ezzel a bajnoksággal foglalkozni, felvesszük az adatbázisunkba.