A százdobásos (100D) krikett

Röviden

Az úgynevezett százdobásos, rövidítve 100D krikett egy nagyon új találmány, a 2010-es évek végefelé keletkezett, profi szinten pedig 2021 óta űzik. Eléggé hasonlít a Húsz20-ra, de még annál is rövidebb: lényege, hogy egy félidőben egy csapatnak 100 dobása van.

Ezt a formátumot a Nemzetközi Krikett-tanács egyelőre nem ismeri el hivatalosan, és a játékosok hivatalos statisztikáiban sem szerepel a 100D-s teljesítményük.

Van olyan elképzelés is, hogy esetleg ez a formátum lehetne az, amellyel a krikett majd megjelenhetne az olimpiákon is: a fő érv emellett az, hogy egy mérkőzés viszonylag rövid (nagyjából 2,5 óra).

Részletes szabályok

Természetesen nem soroljuk itt most föl a krikett összes szabályát, csak azokat, amikben a 100D eltér a Húsz20-tól.

  • Mivel a 100 nem osztható 6-tal, így értelemszerűen nincs értelme a 6-dobásos játszmáknak. Sőt, magát a játszma kifejezést is legtöbbször igyekeznek kerülni, mindent egyedi dobásokban számolnak. Egy dobó egymás után vagy 5, vagy 10 dobást végezhet el, és a dobósávvégeket 10 dobásonként kell megcserélni.
  • Minden dobó legfeljebb 20 dobást végezhet el egy mérkőzésen.
  • Az erőfölény az első 25 dobás idején van érvényben, ekkor legfeljebb két mezőnyjátékos helyezkedhet a pálya külső részén.
  • Egy rossz dobás esetén nem egy, hanem két extra pontot kapnak az ütősök.
  • A csapatoknak lehetősége van időkérésre (2 perc), hogy meg tudják beszélni a taktikájukat.
  • Az esetlegesen holtversenyre végződő meccsek végén (ha a versenyszabályzat nem engedi a holtversenyt) olyan szuperjátszmák vannak, amik 5 dobásból állnak. Ha újra holtverseny áll fenn, újabb 5–5 dobás következik.

Megjegyzés: amikor megjelent a 100D-krikett, akkor még a krikett világszintű szabályzatában az a szabály szerepelt, hogy ha egy ütőjátékos elkapás által esett ki, akkor figyelembe kellett venni, hogy a futni indult ütősök keresztezték-e már egymás útját: ettől függött, hogy az inaktív ütősnek vissza kellett-e térnie az eredeti végre, és az újonnan bejövő ütős nézett-e szembe a folytatásban az első dobással, vagy az, aki az imént még inaktív volt. 2022-ben a világszintű szabályokat megváltoztatták úgy, hogy ne számítson a keresztezés, mindenképpen az új ütős legyen az aktív (hacsak persze nem egy játszma utolsó dobása volt ez). A 100D-ben azonban már a kezdetektől fogva ezt a szabályt alkalmazták.

A The Hundred bajnokság

Az első nagy 100D-s bajnokság Angliában és Walesben indult el 2021-ben: ez az úgynevezett The Hundred (a hundred szó magyarul százat jelent). Létrehozásának egyik fő célja az volt, hogy a viszonylag rövid meccsekkel és az (állítólag) egyszerűbb szabályokkal olyan tömegeket is megszólítsanak, akiket eddig nem különösebben foglalkoztatott a krikett.

Minden évben egyszerre két Hundred bajnokság zajlik: külön egy férfi és külön egy női. Mindegyikben ugyanannak a nyolc klubnak a férfi és női csapata szerepel, természetesen külön tabellákon rangsorolva.

Az új bajnokság megalapítása óriási vitákat kavart. Vannak, akik élesen ellenezték, értelmetlennek tartották, második viszont úgy vélekedtek, hogy kifejezetten jó ötlet volt elindítani egy ilyen sorozatot. A Krikettgalaxis 2023 nyaráig várt ki: megnéztük, mi lett a tornával, és úgy láttuk, hogy érdemes ezzel a bajnoksággal foglalkozni, ezért felvettük az adatbázisunkba.

Alapból nem látható kép
×