Az időtúllépés

Szabályok

Ha kiesik egy ütőjátékos, és be kellene jönnie helyére egy újnak, akkor erre első osztályú és egynapos krikettben 3, Húsz20-ban 1,5 perc az időkorlát. Ha 3 vagy 1,5 percen belül nincs bent a pályán az új ütős úgy, hogy társával fel legyenek készülve a dobásra, akkor az egyik szóba jöhető ütős kiesik.

Mivel nincs előre lerögzítve, hogy mi lesz az ütőjátékosok bejövési sorrendje, ezért nincs az sem előre meghatározva, hogy ki az a következő ütős, aki nem jött be (hiszen nem jött be egyik sem). Ezért ha nem egyértelmű, hogy ki az, aki nem jött be, és még több ki nem esett és pályára nem lépett ütőjátékos is létezik, akkor ilyenkor a csapatkapitány választhat egy tetszőlegeset közülük, és ő fog kiesni időtúllépés miatt. Nyilván ilyenkor a kapitány a leggyengébb ütőst választja.

Természetesen ezt a kiesést sem adják hozzá egyik dobójátékos egyéni statisztikáihoz sem.

Néhány megjegyzés

Ez a legegyszerűbben elmagyarázható, de a legritkább kiesési mód. Országon belüli első osztályú meccsen már előfordult néhányszor, de nemzetközi mérkőzésen még csak egyetlen egyszer! Egy 2023-as világbajnoki meccsen a Srí Lanka-i Anydzseló Mattijúsz lett az áldozat. Bár volt már egy korábbi eset is, amikor már majdnem megtörtént: 2007 januárjában ugyanis egy India és Dél-Afrika közötti tesztmérkőzésen, amikor egy indiai ütős hat perccel később jött be, az ellenfél kapitánya (sportszerűségből) nem apellált a kiesésért, így nem történt meg a világ első nemzetközi időtúllépéses kiesése.

Nem szorosan tartozik ide, de szót érdemel, hogy ha letelt a 3 perc, aztán még gyanúsan sok idő eltelik, a játékvezető feltételezheti, hogy a csapat visszautasítja a játékot. Ilyenkor a két játékvezetőnek utána kell járnia, mi történik, és ha ezután is úgy látják, hogy játékvisszautasításról van szó, és a kapitány kitart a cselekedete mellett, akkor a mérkőzésnek vége, és a győzelmet a másik csapatnak ítélik oda.

Alapból nem látható kép
×