Szürcshenger

Szürcshenger

Egyszerű, de nagyszerű, mi az? Millió dolog lehet, például a szürcshenger!

Mindenki tudja, hogy esőben nem lehet krikettezni, de mi van, ha eláll az eső, és jó lenne elkezdeni vagy folytatni a játékot, viszont még túl vizes a fű, esetleg tócsák is vannak a pályán? Az sem jobb, mintha még esne! Ilyenkor lehet bevetni a szürcshengert (becenevén szürcsi, esetleg szuper szürcsi vagy szupi szürcsi), ami felszívja, felszürcsöli magába a vizet a talajról.

Az egyszerű szürcshengerek olyanok, mint ami itt látható a képen: van egy fogantyúval ellátott nagyobb henger, amit úgy lehet tologatni, mint a kézi fűnyírót, és ennek a hengernek a külsején egy szivacsos réteg van. Ez felszívja magába a víz jó részét a talajról, majd fönt egy másik, kisebb, keményebb henger kipréseli belőle, a kipréselt víz pedig egy tartályba jut, ami a nagy henger belsejében van. Ezt időnként üríteni kell. A drágább, de könnyebben használható szürcshengerek akár valódi járművek is lehetnek: olyanok, mint egy úthenger, hogy két nagy hengerük is van, egy elöl és egy hátul, és beléjük ülve lehet menni velük.

A szürcshengert egyébként egy akkor 80 éves ausztrál ember, Gordon Withnall találta fel 1974-ben, állítólag az után, hogy golfozott, és az egyik ütése egy pocsolyában ért földet. (Mondanunk sem kell: azóta is többféle sportágban használják ezt az ügyes kis szerkentyűt, nem csak a krikettben.) 1979-ben a feltaláló kapott egy telefonhívást az MCG kezelőjétől, hogy kellene valami nagyobb léptékekben is használható megoldás, amivel akár az egész stadiont fel lehet szárítani. Ezek után született meg az úthengerszerű óriásszürcs ötlete.

Alapból nem látható kép
×