Néhány nap alatt elfelejtettek krikettezni a karibi nők?

2023. október 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Amilyen izgalmas és kiélezett NH20-as sorozatot játszott egymással a közelmúltban a karib-térségi és az ausztrál női válogatott, olyan egyoldalú volt a most befejeződött ENN-sorozatuk: két meccset nagyon-nagyon simán nyert Ausztrália, de amelyiket nem, azt sem vesztette el, hanem az eső miatt lefújták.

Sydney-i látkép (illusztráció)Sydney-i látkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Húsz20-as sorozatban egyértelműen a barbadosi Hayley Matthews volt a legjobb játékos, ám ő a végén egy kisebb négyfejűcombizom-sérülést szedett össze, így kétséges volt a játéka az ENN-eken.

Az első, október 8-i mérkőzésre nem is gyógyult meg, így mindjárt az elején kijelenthettük: a karibiak esélyei jócskán lecsökkentek. És a valóság tényleg ezt igazolta: az ausztrál dobók hihetetlen kegyetlenséggel gázoltak végig a teljes ütőrenden az első félidőben: még akik valahogyan kihúzták 25 vagy több dobásig, ők is alig tudtak ezalatt pontot szerezni. A legsikeresebb ütős a 7. rendű Aaliyah Alleyne lett a maga 35 futásával, de a többiek még fele ennyit sem tudtak elérni. A dobók közül Kim Garth volt a legjobb, három kapuval és mindössze 1,45-ös gazdálkodással. És ha nincs Hayley, hát volt Healy – igaz, ő az ausztrál csapatban játszott, de ma ő volt a legjobb: az első félidőben két elkapást és egy leverést mutatott be (ő volt a kapus), a másodikban pedig 38 pontig jutott. Ez ugyan nem túl sok, de mivel a karibiak összesen 83-at tudtak begyűjteni, így 211 (!) dobással a vége előtt már sikerült is a kergetés a hazaiaknak. Akiknek egyvalami azonban adhat okot aggodalomra: Darcie Brown combizmával is valami probléma akadt, ezért el is kellett hagynia a mezőnyt.

A második meccset négy nappal később rendezték: Matthews eddigre meggyógyult, Brown viszont nem, sőt, róla tudni lehetett, hogy a harmadikat is ki fogja hagyni. Az ausztrálok egyébként ezt a mostani találkozót arra is kihasználták, hogy emlékezzenek a világ első női világbajnokságára, amit 1973-ban (50 éve, bár egyáltalán nem napra pontosan) ők nyertek. Az akkori csapat ma is élő 11 tagja mind megjelent most a helyszínen, a Junction Ovalban. De játékot sajnos nem sokat láttak: már a kezdés is sokat csúszott az eső miatt, így le kellett rövidíteni a meccset, de végigjátszani így sem lehetett, mivel 25.3 után, a Karib-térség 107/8-as állásánál ismét eleredt az eső. Matthews most kivételesen csak 20 futásig jutott, míg az ausztrál dobóknál az éppen Beown helyére behozott Alana King volt az egyik hős három kapuval – a másik pedig a szintén háromig jutó, de emellett még rendkívül jól is gazdálkodó Annabel Sutherland volt.

A mai, harmadik találkozó kísértetiesen hasonló volt az eddigiekhez. Ausztrália harmadszor is a dobást választotta, és harmadszor is hengereltek a dobóik: ezúttal 103 futással ejtették ki a teljes vendégegyüttest. Matthews pedig megint nagyjából csak 20 pontot tudott összeszedni. A kedélyeket talán csak egy vitatott bíró ítélet borzolta némileg, ugyanis hiába nézte meg a videóbíró, és hiába tűnt elég egyértelműnek, hogy egy Annabel Sutherland által végrehajtott elkapás során a labda leért a földre, miközben a játékos megpróbálta alátenni a kezét, hogy elkapja, mégis kiesést ítélt Shemaine Campbelle ellen. De tegyük hozzá: ezen aztán nem múlt semmi valószínűleg, mert annyira egyértelmű volt, hogy ma (is) az ausztrálok a jobbak. A kergetésről már nem is érdemes sokat szólni: 8 kapuval és 207 megmaradó dobással sikerült.

Ez után a sorozat után a két csapat női ENN-mérlege a következőre módosult: 18 összecsapásból 16 ausztrál és 1 karibi győzelem, egy pedig eredmény nélkül végződött.


Alapból nem látható kép
×