Jól kezdődött az idei női BBL

2023. október 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Legalábbis a semleges nézők és a Melbourne Stars számára, ugyanis egy nagyon izgalmas végjátékot hozó nyitómérkőzést láthattunk, ahol a zöldek diadalmaskodtak a Sydney Sixers fölött.

Melbourne látképe (illusztráció)Melbourne látképe (illusztráció)

A kép szerzője: Melbpal (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Bár a férfiak (decemberben kezdődő) BBL-jét az idei szezontól kezdve lerövidítik, hogy az érdeklődés ne oszoljon szét a hosszú torna ideje alatt, a nőknél most is teljes hosszúságú idényt rendeznek, vagyis a csoportkörben mind a 8 csapat kétszer játszik mindegyik másikkal. Ez a csoportkör kezdődött el ma este, vagyis magyar idő szerint ma késő délelőtt a Melborune Stars és a tavalyi döntő vesztese, a Sydney Sixers között.

A Krikettgalaxisnak sajnos most még nincs annyi kapacitása, hogy minden mérkőzésről külön részletes hírt írjunk, de azért a fontosabb eseményekről mindenképpen beszámolunk majd.

Ezen az első mérkőzésen a sydney-ieknek egy nagy hiányzója volt: Ellyse Perry. Szerencsére azonban nem sérülés vagy más hasonló ok miatt maradt ki a csapatból, hanem azért, mert a tavalyi szezonban a Sixers három mérkőzésen (köztük a döntőben) túllépte a dobásra szánt időkeretet, és ilyenkor a szabályok szerint a kapitányt egy meccsre eltiltják: ezt a büntetést Perry ma töltötte le.

Ami a játékot illeti: az elsőként ütésre kényszerülő Stars három játszma után beállította az ütési arányát 8,4 körülire, és innentől kezdve az egész félidő végéig ekörül ingadozott ez a mutatójuk. Kapukat viszonylag ritkán vesztettek (legalábbis eleinte), így például kapitányuk, a nyilvánosság előtt nem részletzett jellegű egészségügyi okokból nyáron sokat kihagyó Meg Lanning egy gyors 50-esig is eljutott, de Annabel Sutherland 22 dobásból elért 34 futása is sokat jelentett a végeredmény szempontjából. Ahogy az a Húsz20-ban gyakori, a végén elvesztett kapuk már szintén nem számítottak sokat.

A második félidő első felében, sőt, még egy kicsit később is nagyon úgy tűnt, hogy a felállított 166-os célt a Sixersnek nem sok esélye van lekergetni: a 11. játszma végén 73/6-on álltak ugyanis. Ám ekkor Ashleigh Gardner és Maitlan Brown társulása 46 dobás alatt 84 pontot tudott bekaszálni, aminek eredményeképpen 2 játszmával a vége előtt (amikor még mindketten a pályán voltak) mindössze 15 futás hiányzott a győzelemhez. Ekkor már a melbourne-iek számára tűnt reménytelennek a helyzet, de végül megoldották: Sutherland a 19. játszmában mindkét veszélyes ütőst kiejtette, az utolsó játszmában pedig a 19 éves dobó, Alice Capsey sikeresen megvédte a 7 pontos előnyt. Az utolsó dobásig nyitott, kiélezett volt a játék, reméljük, sok ilyet látunk még!

A találkozón még egy emlékezetes pillanat volt, amit megemlítünk. Mindkét csapatban volt ugyanis egy debütáns lány: a zöldeknél a 18 éves Milly Illingworth, a rózsaszíneknél pedig a 17 éves Kate Pelle. Kettejük külön csatáját Illingworth nyerte, miután élete első BBL-játszmájában LKE-vel kiejtette Pellét.


Alapból nem látható kép
×