Másodjára már nem sikerült Pakisztánnak a rekordkergetés

2023. október 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Emlékezetes, hogy tíz nappal ezelőtt a világbajnokságok történetének legnagyobb kergetését hajtotta végre Pakisztán, ám miután ma az ausztrálok egy még annál is nagyobb cél elé állították őket, az újabb bravúr már nem sikerült. A kenguruk viszont begyorsultak, David Warner 163 futása pedig az eddigi legmagasabb pontszám ezen a tornán.

Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Két olyan csapat találkozott ma egymással, amelyek közül legalább valamelyik minden egyes világbajnokságon ott volt az elődöntőben, tehát igazán nagy rangadónak volt tekinthető az összecsapás. A részt vevő válogatottak eddig ezen a tornán elég ellentétes utat jártak be: Pakisztán megnyerte az első két meccsét, de elvesztette a harmadikat, míg Ausztrália pont fordítva: két vereség után javított.

Valószínűleg ennek a bejárt útnak is köszönhető, hogy az ausztrálok nem változtattak a legutóbbi csapatukon, míg Pakisztánnál taktikai okokból Sádáb Hán helyett Uszama Mír került be a keretbe. Szerencsére a néhány nappal ezelőtt a csapat jelentős részén végigsöprő kisebb vírusos betegséghullám senkit nem döntött le a lábáról, és mindenki vállalni tudta ma a játékot azok közül, akik elkapták.

Szegény Uszama Mír viszont hamar negatív hőssé változott ma: mindjárt az 5. játszmában elejtett egy igen könnyűnek tűnő elkapást David Warner ellen. Hogy ennek milyen következményei lettek, az egyre jobban látszott, ahogy telt az idő: Warner és nyitó párja, Mitchell Marsh ugyanis gyorsan és biztosan gyűjtötte a pontokat: olyannyira sok pontot, hogy társulásuk a vébétörténet legeredményesebb ausztrál nyitópárjává vált. A 31. játszmában még mindig ők voltak bent, és két egymás utáni dobásból ekkor szerezték meg mindketten a saját százasukat... Marsh ráadásul éppen a 32. születésnapját ünnepelte ma, így ez neki igazán különleges ajándék lehetett. Olyan ajándék, amit persze nem csak úgy kapott, hanem kitartóan meg is dolgozott érte. A következő játszmában ismét elejtettek a mezőnyben egy elkapást, ismét Warner ellen, de ezúttal Abdulláh Safík volt a tettes, akinek ráadásul az ujja is megsérült eközben, így egy időre a mezőnyből is lement. Marsh végül a következő játszmában esett ki, egy dobással később pedig Sahín Sáh Afrídí kacsával ejtette ki az újonnan érkező Glenn Maxwellt is, de Warner még maradt bent egy kicsit... egészen addig, amíg 163 futást be nem zsebelt, tornarekordot állítva fel ezzel. Érdekesség, hogy a két nyitó ütős 163 és 121 pontja után a harmadik legeredményesebb ausztrál 21 futást gyűjtött be. A végén már igen sok kapu elveszett, Afrídí ötös zsákmányig is eljutott, de mindez későn jött: Ausztrália 367 futásig robogott, ami azt jelentette: Pakisztánnak újabb rekordmagas kergetést kellett volna bemutatnia a 2 pontért.

És 21 játszmán keresztül a pakisztáni nyitók is szépen haladtak. Safík és Imám ul-Hak is átlépte a 60 pontot, ami ugyan kisebb pontarányt jelent, mint amit az ausztrálok produkáltak ugyanebben az időszakban, de az a tény, hogy még 10 kapujuk megvolt, igenis adott alapot arra, hogy reménykedhessenek a győzelemben. Érdekesség, hogy ha összeadjuk a két csapat nyitó társulásának pontszámait, akkor 393-at kapunk, és ennél magasabb számot két akárhányadik (de azonos) kapus társulás még csak egyszer hozott össze a világ eddigi 4674 ENN-meccsén: 2011-ben egy Srí Lanka–Zimbabwe találkozón szintén két nyitó pár ért el összesen 398 futást. Azonban ezen a mai összecsapáson a 21 játszma elteltével Marcus Stoinis rövid időn belül kiejtette mindkét nyitó ütőst, majd pedig Adam Zampa 4 kapuval gondoskodott arról, hogy a többiek se húzzanak el nagyon. Pakisztán becsületére legyen mondva, hogy a kiváló ausztrál dobójáték ellenére szépen helyt álltak, és sikerült átlépniük a 300 pontos határt is, de azt viszont nem sokkal, így aztán 62 futásos vereséget szenvedtek. Még egy érdekesség a végére: Mitchell Starc eddig minden egyes világbajnoki mérkőzésén szerzett kaput (nem csak az idei vébéről beszélve). Ma ez a sorozata majdnem megszakadt, de éppen az utolsó pillanatban neki is összejött a kapuszerzés: 4 dobással a meccs vége előtt...

Ausztrália tehát a rossz kezdés után máris följött 4 pontra, amivel pillanatnyilag a negyedik, elődöntőt érő helyen állnak, kiszorítva onnan mai ellenfelüket, akik leromlott NFA-juknak köszönhetően visszacsúsztak az 5. helyre.


Alapból nem látható kép
×