Az afgánok nyerték az isztánok viadalát

2023. október 23. – Szerző: Krikettgalaxis

Afganisztán története legnagyobb sikeres ENN-kergetését mutatta ma be, amelynek eredményeképpen szintén történetükben először sikerült legyőzniük a nemrég még a világranglistát is vezető Pakisztánt.

A Band-e Amir tórendszer egyik része (Afganisztán első nemzeti parkja) (illusztráció)A Band-e Amir tórendszer egyik része (Afganisztán első nemzeti parkja) (illusztráció)

A kép szerzője: Carl Montgomery (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Valamiért nem úgy alakul Pakisztán számára ez a világbajnokság, ahogy remélték. Sőt, az egész ősz sem. Nyár végén még a világranglista élére is felléptek férfi ENN-ben, de az Ázsia-kupán még a döntőbe sem jutottak be, ezen a mostani tornán pedig a mai meccsig egymás után két vereséget is elszenvedtek két győzelem után. Afganisztán ugyan a tabella utolsó helyéről várta az összecsapást, de egyrészt például a világbajnoki címvédő angolokat már legyőzték, és máskor sem játszottak nagyon rosszul. Ezért aztán igazán kétesélyesnek volt mondható a mai találkozó.

A csennai Csidambaram stadion amúgy is a lassú dobók kedvence, de ma már a kezdés előtt látszott, hogy ez a pálya, fekete talajjal, egyetlen fűszál nélkül, még a szokásosnál is pörgetőbarátabb lehet. Nem is csoda, hogy Pakisztán az ütést választotta, és az sem meglepetés, hogy Afganisztán nem kevesebb mint 4 pörgető dobót tett be a csapatába! Emiatt hagyták ki a legutóbbi csapatukhoz képest Fazalhak Fárúkít és tették be helyette a 18 éves Núr Ahmadot. Pakisztán csak kényszerűségből változtatott: ezúttal Mohammad Naváz lázasodott be, így Sádáb Hán visszatért a pályára.

Az első kisebb csoda az 5. játszmában történt: Abdulláh Safík ugyanis hatost ütött! Ez azért érdekes, mert a pakisztáni válogatott a 2023-as évben ENN-meccs első erőfölénye (1–10. játszma) alatt az eddigi 1169 dobásból egyetlen 6-ost sem szerzett! Sőt, ha a tavalyi év végét is beleszámítjuk, akkor 1362 labdás hatoscsend tört most meg. Innentől kezdve az már nem is érdekes, hogy Safík még a 8. játszmában is ütött egy maximumot, az viszont már figyelemre méltóbb, hogy később 50-esig (58-ig) elmasírozott. A pálya azonban sokáig nem térített annyira, mint remélték, így az afgánok két gyors dobóval is bepróbálkoztak: végül Navín ul-Hak kettő, míg Azmatullah Omarzí egy kapuig jutott (bár elég pazarlóak voltak mindketten), miközben a pörgetők csak négyet szereztek. Rásid Hán kapu nélkül maradt ugyan, viszont ő gazdálkodott a legtakarékosabban az összes afgán dobó közül. Ami a pakisztáni ütőjátékot illeti: Bábar Ázam stabil játékkal jutott el 74-ig, míg a végén Sádáb Hán és Iftihár Ahmed a lovak közé csapott és a többi ütősnél magasabb aránnyal játszva szerzett fejenként 40–40 futást. A csapat által végül elért 282 nem tűnt rossznak, persze feltéve, hogy a talaj a várt módon le fog romlani a második félidőre.

A talaj valamelyest romlott is, bár az igaz, hogy Pakisztánnak nem volt annyi pörgetője, hiszen 3 gyors dobót is betettek a csapatba. Ők viszont egyáltalán nem kezdtek jól: talán már a csapat összeállításánál el lett rontva minden? A két afgán nyitó ütős, Rahmánulláh Gurbáz és Ibráhim Zadrán ismét meg sem állt egy 100-as társulásig (sőt, 130-ig): idén már a negyedik alkalom volt, hogy ők ketten (ENN-ben) ezt megcsinálták. (Rajtuk kívül csak az indiai Rohit Sarmá és Subman Gil alkotott eddig 4 százas társulást 2023-ban.) A párt végül a 22. játszmában sikerült megtörnie Sahín Sáh Afrídínek, de a kiesett Gurbáz helyére bejövő új ütős, Rahmat Sáh szintén nagyon kitartó volt. Nem ütött olyan gyors arányban, mint elődje, de pontos volt és biztos. Zadránt a 34. játszmában búcsúztatták (érdekes módon őt is egy gyors dobó, Haszan Alí) – és ennyi, több kapu nem is született ma. Rahmat Sáh 77, míg a negyedik rendű Hasmatulláh Sáhídí 48 pontja egy játszmával a vége előtt bekormányozta az afgán hajót a célba: 7 sikertelen próbálkozás után nyolcadszorra végre sikerült legyőzniük Pakisztánt, ráadásul pont egy világbajnokságon!

Afganisztán ezzel az utolsó helyről máris felugrott a hatodikra, és az ötödik Pakisztánnal azonos pontszámmal állnak. A címvédő Anglia így jelenleg szégyenszemre az utolsó, bár ha mostantól elkapják a fonalat, pont a pakisztáni vereség miatt lehet több esélyük bejutni az elődöntőbe.


Alapból nem látható kép
×