Quinton de Kock 150. ENN-jén 150-est ütött

2023. október 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Quinton de Kock több mint 6 év elteltével újra átlépte a 150 pontot egy meccsen, csapata, Dél-Afrika pedig újabb hatalmas győzelmet aratott, ezúttal Banglades ellen. Szinte el sem hisszük, hogy Hollandia ezt a dél-afrikai válogatottat győzte le pár nappal ezelőtt.

Részlet Durban tengerpartjából (illusztráció)Részlet Durban tengerpartjából (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ismét (sajnos sokadjára ezen a vébén) csalódniuk kellett azoknak, akik egy, az utolsó pillanatig kiélezett összecsapást vártak ma. De talán ezúttal nem voltak túl sokan az ilyen szurkolók: a pillanatnyi forma ugyanis teljesen egyértelműen azt jósolta, hogy Dél-Afrika könnyedén nyerheti ezt a meccset. Még annak ellenére is, hogy amikor legutóbb ez a két válogatott ENN-ben találkozott egymással, akkor egy hármas sorozatot 2–1-re a bengáliak húztak be. Ez ugyanis már régen, tavaly tavasszal volt.

A mai meccs előtt nagy kérdés volt, hogy mi a helyzet a két csapatkapitánnyal: Temba Bavuma ugyanis már múltkor is kimaradt a keretből egy gyomorfertőzés miatt, Sákib ál-Hászán pedig egy apróbb combsérülés okán hagyta ki a legutóbbi fellépést. Nos, mint kiderült, Bavuma gyógyulgat, de elővigyázosságból ma még nem játszatták, viszont Ál-Hászán már ott volt a pályán, méghozzá az így kikerülő Táohíd Hridaj helyett. Dél-Afrikánál hiányzott még egy gyors dobó, Lungi Ngidi is (neki a térde sérült meg, de nem nagyon), aki helyett most a vébéújonc Lizaad Williams játszhatott.

Már a világbajnokság csoportkörének a felénél járunk, a 23. mérkőzésen, és egy érdekes statisztikát figyelhettünk meg az eddigi 22-vel kapcsolatban: bár 10 alkalommal is győzött az a csapat, amelyik ütéssel kezdett, de mind a 10 eset olyan volt, hogy a pénzfeldobást az ellenfél nyerte, és a dobást választották. Vagyis: amikor az ütést választotta valaki, eddig mindig kikapott. Ma Dél-Afrika mégis így döntött: talán a statisztikáknál fontosabbnak érezték, hogy itt, Mumbaiban egy újabb igen forró nap köszöntött be, és nem akarták egy félidőnyi mezőnyjátékkal lefárasztani a csapatot az ütés előtt.

Elkezdődött tehát a dél-afrikai ütés. Mindjárt a 2. játszmában Tándzsid Hászán elejtett egy elkapást Reeza Hendricks ellen, de a bangladesiek szerencséjére ezért most nem kellett akkora árat fizetniük, hiszen mindössze 12 ponttal hamarosan sikerült valóban kiejteniük őt. Nem úgy, mint nyitó társát, a hetek óta bombaformában játszó Quinton de Kockot, aki a mai meccsen is robbantott: nem elég, hogy 5. idei vébémeccsén már a 3. százasát szerezte meg (pedig a régebbi világbajnokságokon egyszer sem jutott el 100-ig), de a 44. játszmában (igen, még akkor is ő volt bent) a 166 pontot is elérte, amivel az idei torna legmagasabb pontszámát döntötte meg, végül a 46. játszmában 174 futással tudták csak kiejteni. A bangladesi dobók eleinte még jól tartották a vonalakat és a távolságokat, és elég lassú haladásra kárhoztatták a dél-afrikai ütősöket, de ez később már nem volt elmondható. Főleg a játékrész legvégén rendkívüli módon begyorsítottak az afrikaiak: 45 játszma után még csak 309 ponton állt a csapat, mégis 382-vel fejezték be a félidőt! Ebben nagy szerepe volt a turbófokozaton játszó Heinrich Klaasennek és David Millernek is: előbbi 49 dobásból 90, utóbbi 15 dobásból 34 pontig ért el.

Nem nagy csoda, hogy az órákon át ütő De Kocknak görcsei keletkeztek, így aztán a második félidőre ő már ki sem jött a mezőnybe. A kapusi teendőket ezért Klaasen látta el, és bizony mindjárt az elején jól megdolgoztatták: az első 8 játszmában 3 ütőst is ő kapott el. Ez tehát azt jelentette, hogy Banglades 3 gyors kaput vesztett: a számukra eddig sem sok reménnyel kecsegtető állás ekkor már végképp Dél-Afrika győzelmét vetítette előre. Innentől kezdve lényegében már csak két apró kérdés maradt: az első, hogy ötödjére is teljesül-e, hogy Dél-Afrika minden dobója, aki próbálkozik, az szerez legalább egy kaput? A második, hogy Banglades teljes szégyenben marad-e, vagy lesz legalább valaki, aki ettől megmenti őket? Az első kérdésre igen lett a válasz: ma is, ahogy az összes eddigi mérkőzésükön, nem volt olyan dobójuk a dél-afrikaiaknak, aki kapu nélkül maradt volna. A másodikra pedig Máhmudulláh adta meg a választ, aki megmentette a csapat becsületét: 111 dobásból 111 futást gyűjtött, de ekkor természetesen nem volt az az isten, aki megmentette volna Nelson átkától... Ki is esett, de ezen már nem múlt semmi. Esetleg annyi, hogy most néhány ezrednyi NFA-n múlik, hogy Banglades visszaesett a tabella utolsó helyére, Anglia pedig följött az utolsó előttire. Dél-Afrika 2 ponttal le van ugyan maradva a listavezető Indiától, de NFA-juk sokkal jobb, mint az ugyancsak 8-pontos Új-Zélandnak.


Alapból nem látható kép
×