Anglia: kész, ennyi volt?

2023. október 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem, matematikailag még van esélye a címvédésre az angoloknak a mai, Srí Lanka elleni megsemmisítő vereség után is, de a gyakorlatban ennek nagyjából nulla a valószínűsége. Főleg, ha ezután is így játszanak: ma például pályarekordot jelentően kevés futást tudtak csak összegyűjteni.

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mind Srí Lanka, mind Anglia a vártnál gyengébben muzsikált eddig ezen a világbajnokságon: négy meccsükből csak egyet-egyet tudtak megnyerni. Különösen fájó lehetett ez az angol szurkolóknak, egyrészt azért, mert a vébécímvédőről van szó, másrészt azért, mert a vereségek között volt olyan is, amit a gyengének hitt afgánoktól szenvedtek el, illetve volt köztük ultranagy méretű verés is. A számok és az eddigi eredmények szeszélyének következtében azonban tudni lehetett: még ha itt ma valaki ki is kap, még akkor sem biztos, hogy le kell mondania az elődöntőbe jutásról szőtt álmairól.

Mindenesetre az angolok ismét hármat változtattak a legutóbbi keretükön (a többi csapat nem szokott ennyit cserélni): kihagyták Harry Brookot, Gus Atkinsont és a sérült Reece Topley-t, és visszahozták az eddig jól dobó, de gyengén ütő mindenest, Liam Livingstone-t, valamint Chris Woakest és Moeen Alit. A Srí Lanka-iaknál kimaradt Dusán Hémanta és Csamika Karunáratna, viszont megjelent a csapatban a gyors dobó Lahiru Kumára és egy régi-régi ismerős: a rendkívül rutinos Anydzseló Mattijúsz, aki eredetileg nem is volt benevezve a világbajnoki keretbe, csak utólag került oda be Matísa Patirana sérülése miatt. Igaz, Mattijúsz mostanában csak Húsz20-as formátumban jeleskedett: az utóbbi nagyjából két és fél évben csak 3 ENN-t játszott.

Az angolok talán tanultak múltkori hibájukból, amikor a forró időjárásban mezőnyjátékkal kezdtek, és a második félidőre lefáradt az egész csapat: ezúttal az ütést választották (bár most pár fokkal hűvösebb volt). Jól is haladtak 6 játszmán keresztül: Jonny Bairstow és Dawid Malan közül legalább az egyik szinte minden játszmában ütött egy-két határt, sőt, volt olyan is, amikor hármat. De a hetedik játszmára bejött dobni Mattijúsz, és bizonyította, hogy milyen jó az öreg a háznál: ki is ejtette Malant. Hamarosan Joe Root egy csapaton belüli kommunikációs hiba (kifutás) áldozata lett, majd a Srí Lanka-i dobók sorozatban csaptak le, és rövid időközönként újabb és újabb áldozatokat szedtek! Ráadásul éppen a két újonnan betett játékos, Kumára és Mattijúsz remekelt leginkább: előbbi 3, utóbbi pedig 2 kapuig jutott a végére. Az ütősök közül egyedül Ben Stokes jelentett némi veszélyt, de ő is kiesett 43 ponttal. Végül Anglia mindössze 33.2 játszma alatt elfogyott (ez pontosan a félidő kétharmada: 100 dobás maradt), és csak 156 pont állt a csapat neve mellett. Ez lett az ütősbarát talajú Csinnászvámí stadion eddigi legalacsonyabb ENN-pontszáma! Volt egyébként egy vitatható bírói ítélet is, ami Angliát sújtotta, de legyünk őszinték: akkora különbség volt ma a két csapat között, hogy ez az ítélet nem befolyásolta lényegesen a végeredményt. Az eset egyébként 123/6-nál történt, úgy, hogy Woakes csúcs felé ütött labdáját Szadhíra Szamaravikrama éppen a talaj fölött kapta el, így nagyon nehéz volt megítélni, hogy nem ért-e le a földre a labda. A kamera, amelyik rögzítette az esetet, éppen mozgott, így annak a képe is elég elmosódott volt... a bíró mindenesetre kiesést ítélt.

A kergetés pedig olyan sima volt, amit egy 157-es cél kergetésekor várni lehetett. Igaz, hogy David Villey egy kicsit ráijesztett az ázsiaiakra azzal, hogy mindjárt a második játszmában búcsúztatta Kuszal Perérát, a hatodikban pedig Kuszal Mendiszt, de Petum Nisszankával és Szamaravikramával már nem bírtak. Ők szép nyugodtan játszva, időnként egy-egy négyest és hatost is beillesztve vitték végig a kergetést, méghozzá 25.4 játszma alatt.

Anglia ezzel a súlyos vereséggel az utolsó előtti, 9. helyre esett vissza, míg Srí Lanka följött az 5. helyre, Pakisztánt is megelőzve. Most egyébként érdemes nézegetni a tabellát, hiszen minden csapat egyenlő számú meccset játszott.

De még az angoloknak sem főtt le a kávé végleg. Ha legyőzik Indiát, Ausztráliát, Pakisztánt és Hollandiát, és még más eredmények is kedvezően alakulnak számukra, akkor akár bejuthatnak az elődöntőbe. És ha már ott vannak, akkor bármi lehet. De eddigi teljesítményüket nézve nem hogy az előbb említett négy csapat közül az első három ellen lenne sok esélyük, de még Hollandia ellen is lesz izgulnivalójuk...


Alapból nem látható kép
×