Teszt-vb-döntő: szabályos volt-e Subman Gil kiesése?

2023. június 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Nagy vitát kavart a tesztvilágbajnokság döntőjének 4. napján Subman Gil kiesése: vajon volt-e elég bizonyítéka a videóbírónak, hogy az elkapáskor a labda nem ért le a földre?

??? (illusztráció)??? (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ez a bizonyos kiesés a tesztvilágbajnokság döntőjének negyedik napján történt, a negyedik játékrész elején.

Scott Boland jótávos dobása kicsit nagyobbat pattant, mint várható lett volna, így Gil rosszul ért bele, a labda megcsúszott az ütőn, és Green egy látványos balra vetődéssel elkapta azt, éppen mielőtt az érintette volna a talajt. Aztán még a vetődés közben is volt valami érintkezés a kéz és a talaj között, és vannak, akik szerint ekkor a labda is leért a földre, míg mások úgy látták, nem, mert Green ujjai a labda alatt voltak.

Érdekesség, hogy egészen eddig úgy volt a szabály, hogy a pályán levő bírónak kell hozni ilyenkor valamilyen ítéletet: vagy kiesett az ütős, vagy nem, és a videóbíró ezt akkor változtathatta meg, ha teljesen egyértelmű bizonyítéka van rá, hogy a döntés hibás. De a Nemzetközi Krikett-Tanács pont ez előtt a döntő előtt változtatta meg ezt a szabályt: most már nem kellett a pályán levő bírónak döntenie előzetesen semmit, hanem a videóbíróra lett bízva teljesen. És ő úgy látta, a labda nem érintkezett a földdel, tehát Gilnek el kellett hagynia a pályát.

Több szakértő és korábbi játékos is megszólalt az ügyben. Szandzsaj Mándzsrekar és Brad Haddin szerint jó döntés született, és így vélekedett Ricky Ponting is, bár ő egy kicsit más megvilágításba helyezte a dolgot: szerinte a labda egy része valószínűleg leért a földre, de ez nem számít, mert az elkapás legalább 15–20 centivel a talaj fölött történt, és a szabályok szerint ha egy játékos már teljesen birtokolja a labdát, akkor utána már leérhet a labda, és ő úgy vélte, amíg ezt a 15–20 centit megtette a labda, addig már teljesült a teljes birtoklás.

Justin Langer is érvényesnek tartja a kiesést: szerinte ezt az is bizonyítja, hogy Green hogyan reagált az elkapás után. Ugyanis a reakció igen őszintének tűnt, míg más esetekben, amikor a mezőnyjátékos maga is tudja, hogy leért a labda, akkor még ha ünnepel is, akkor is a testbeszédéből valamennyire kiolvasható, hogy nem őszinte. Itt nem ez történt.

Két korábbi indiai kiválóság, Harbhadzsan Szinh és Vírendra Szahvág szerint viszont nem volt elég döntő bizonyíték arra, hogy az elkapás szabályos, márpedig ilyenkor úgy kellett volna ítélni, hogy nem esett ki. Szahvág szerint rá kellett volna nagyítani Green ujjaira a képeken, mielőtt meghozzák a döntést, de ez nem történt meg. Hozzátette: ez még nagyon sokba kerülhet Indiának a mérkőzés hátralevő részében.

És természetesen reagált maga Subman Gil is. Ő a Twitteren mindössze 3 emodzsit tett közzé: két nagyítót és egy kis emberkét, aki az arcát eltakarva a homlokára csap.


Alapból nem látható kép
×