Szenzáció: itt a világ első időtúllépése a nemzetközi krikettben!

2023. november 6. (utolsó módosítás: 2023. november 6. 20:21) – Szerző: Krikettgalaxis

A nemzetközi krikett 1877 óta íródó történetében még soha egyetlen játékos sem esett ki időtúllépés miatt: ma a világbajnokságon a Srí Lanka-i Anydzseló Mattijúsz lett az első! Amikor be akart állni, valami probléma akadt a sisakjával, a bangladesiek pedig a 2 perc leteltével apelláltak – a sportszerűség kérdéses, de a kiesés szabályossága nem vitatható.

Idő...Idő...

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Igazán történelmi pillanatról számolhatunk tehát be: a világbajnokság Nágin-rangadóján, azaz a Srí LankaBanglades összecsapáson történt meg az, ami még soha, pontosabban teszt, egynapos nemzetközi vagy NH20-as krikettben még soha (ugyanis belföldi meccseken 1-2 alkalom már volt).

A krikett általános szabályzata úgy szól, hogy ha kiesik vagy visszavonul egy ütős, és a helyére be kell érkeznie egy újnak, akkor az új játékosnak 3 perc áll rendelkezésére, hogy bent legyen a kapu előtt és készen álljon a dobás fogadására. A világbajnokság egyedi szabályzata, ami szinte teljes egészében megegyezik az általános szabályokkal, azonban itt pont eltér, és 3 perc helyett kettőt említ. Így Mattijúsznak, amikor 135/3 után Szadhíra Szamaravikrama kiesett és az állás 135/4-re módosult, két perce lett volna felkészülten beállni.

Az ütőjátékos be is volt már öltözve a védőfelszerelésbe és ki is ment a pályára, amikor észrevette, hogy sisakjának rögzítőpántja elszakadt vagy eltörött, ezért új sisakot kért a technikai személyzettől. Ezalatt azonban letelt a két perc (sőt, még több is), így a bangladesi kapitány, Sákib ál-Hászán apellált az időtúllépés miatt a bírónál. A játékvezetőnek ilyenkor nincs mérlegelési lehetősége, szigorúan a szabályokat kell betartania, így az ítélet nem lehetett más, mint kiesés. Mattijúsz sokáig beszélt még a bírókkal, állandóan mutogatva közben a sisakját, majd, mivel az ítéletet nem lehetett visszavonni, láthatóan feldúlt állapotban kénytelen volt elhagyni a pályát. Amikor elérte a határt, sisakját a földhöz vágta és kesztyűit is csak úgy ledobta a földre.

Ál-Hászánnak viszont lett volna lehetősége meggondolnia magát, hiszen az is a szabályok része, hogy ha nincs apellálás (vagy van, de gyorsan vissza is vonják), akkor a bíró nem küldheti ki az ütőst. Ráadásul Marais Erasmus játékvezető kétszer is megkérdezte őt, hogy nem vonja-e vissza az apellációt, de nem vonta. Így aztán rögtön heves viták alakultak ki arról, hogy sportszerű volt-e a bangladesi kapitány? Hiszen úgy tűnik, Mattijúsz nem tehetett róla, hogy meghibásodott a felszerelése, így talán szerencsésebb lett volna, ha Ál-Hászán előbb figyelmezteti, hogy ha nem siet, apellálni fog. De kérdés az is, hogy vajon nem kellett-e volna előbb észrevennie, hogy rossz a sisak? Egyáltalán: korábban törött el, vagy akkor, amikor már bejött a pályára? És az is kérdés, hogy miért nem kezdett el legalább egy ideig sisak nélkül ütni, hiszen akkor éppen Ál-Hászán dobott, aki lassú dobó, így ilyenkor nem kötelező a sisak. A játszmából még 4 dobás hátravolt, annyi idő alatt keríthettek volna számára egy új védőeszközt.

A mérkőzés további részleteivel később jelentkezünk egy külön hírben.

Későbbi kiegészítés

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Sákib Ál-Hászán is beszélt a történtekről. Elmondta: egyik mezőnybeli csapattársa jelezte neki, hogy letelt Mattijúsz ideje, így ha a kapitány apellál, és azt komolyan teszi, akkor az ütőst ki fogják küldeni a bírók. Így is tett, és amikor a játékvezető valóban megkérdezte őt, hogy komolyan gondolja-e, majd azt is, hogy nem vonja-e vissza, ő megmondta, hogy nem vonja vissza. Mint mesélte: úgy érezte, olyan volt, mintha egy háborúban lenne, ahol minden döntését annak kell alárendelnie, hogy a csapata nyerjen. Hogy ez jó vagy rossz, arról lesznek viták, de ha benne van a szabályokban, akkor bizony ő nem bánja, hogy kihasználja az ilyen lehetőségeket.

További érdekesség, hogy amikor a második félidőben Ál-Hászán ütött (és nem is rosszul!), végül éppen Mattijúsz dobásából esett ki. A Srí Lanka-i játékos ekkor a csuklójára mutogatva üzent a kiejtett bangladesinek, mintha azt mondaná: Itt az ideje lemenned!


Alapból nem látható kép
×