Henry Nicholls nem bűnös labdabolygatásban

2023. november 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Az új-zélandi játékost egy múlt heti hazai első osztályú (Plunket Shield-) meccsen kapták lencsevégre, amint a labdát egy sisakhoz dörzsöli, de azóta felmentették a súlyosnak minősülő úgynevezett labdabolygatási vád alól.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Henry Nicholls, a 31 éves magas rendű ütős a Canterbury játékosaként egy múlt heti, Auckland elleni összecsapás alkalmával valami gyanúsat cselekedett: a tévés felvételek tanúsága szerint egy végváltás alkalmával a nála levő labdát egy sisakhoz dörzsölte. Mivel a labda felülete nagyban befolyásolja a röppályáját, ezért a krikettben szigorúan tilos bármi hasonló beavatkozást végezni a labdán: ezt labdabolygatásnak nevezik és a sport törvénykönyvének 41.3-as szabálya alapján súlyos szabálytalanságnak minősül.

Tegnap végül összehívtak egy ülést az üggyel kapcsolatban, amelyen két független küldött, Lee Robinson és John Greenwood meghallgatta a különféle álláspontokat magától Nichollstól, valamint a két játékvezetőtől, Kim Cottontól és Derek Walkertől, a Canterbury edzőjétől, Peter Fultontól, a csapat egyik menedzserétől, Ant Sharptól, valamint az Új-Zélandi Krikettjátékosok Szövetségének képviselőjétől, Evan Jonestól.

A vizsgálat eredménye a játékos számára alakult kedvezően: kimondták, hogy a játékos felvételen látható cselekedete nem valószínű, hogy megváltoztatta volna a labda állapotát vagy alakját, ezért a cselekmény nem éri el a szabály megsértésének küszöbét. A vádat így ejtették Nicholsszal szemben.

Nichols egyébként ezen a meccsen egy 120-as és egy 30-as pontszámmal járult hozzá csapata sikeréhez. A hamarosan záródó világbajnokság után pedig várhatóan a tesztválogatottba is bekerül, legalább a Banglades elleni kétmeccses sorozat erejéig.


Alapból nem látható kép
×