Lejátszották az 500. női BBL-meccset

2023. november 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem maga ez a konkrét összecsapás most az érdekes (bár az is izgalmas volt: a Sydney Sixers az utolsó dobásban nyerte meg a Hobart Hurricanes ellen), hanem az 500-as szám. Ebből az alkalomból egy kis összefoglalást írtunk az idei szezon eddig eltelt részéről.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Már 38 találkozót lejátszottak a 2023-as női BBL-ből, de eddig csak néhány hírt írtunk róla az elején: azóta nagyobb különlegességek nélkül zajlott a torna. De lássuk, hogy is zajlott!

Kezdjük azzal, hogy nem is igaz, amit két mondattal korábban írtunk. Mert csak 37-et játszottak le, a kettő közül az egyik Thunder–Hurricanes eső miatt elmaradt – bár az ütőfeldobást megtartották, így a statisztikákba mégis beleszámít, mintha lejátszották volna.

Ha már a Thunder szóba került: nekik, bár tavaly utolsók lettek, idén igen jól megy a játék. Jelenleg a második helyen állnak úgy, hogy eggyel kevesebbet játszottak, mint az élen álló Perth Scorchers. Nagy riválisuk, a Sixers mai győzelme után is csak az 5. helyen áll, mivel jópár vereséggel kezdték az idényt, és csak később lendültek formába. Érdekes módon a két utolsó helyen a két melbourne-i együttes áll: a Renegades két ponttal szerénykedik a tabella alján, a Starsnak viszont még több esélye van följebb lépdelni, tekintve, hogy ők már 6 pontot begyűjtöttek, így csak eggyel vannak lemaradva a(z igaz, eggyel kevesebbet játszó) hurrikánoktól. A rájátszást érő 3. és 4. helyen a két kék klub, a címvédő Adelaide Strikers és a Brisbane Heat áll 12–12 ponttal.

Az ütősranglista élén nagyon szoros a verseny: a Scorchers két játékosa, Sophie Devine és Beth Mooney 419 illetve 418 futással áll. Ők ketten egyébként azok, akik a már egy korábbi hírünkben megemlített Grace Harrisen kívül el tudtak érni egy-egy százast. Utánuk a ranglistán a Srí Lanka-i légiós, Csamari Atapattu, a Thunder mindenese szerepel, 331 futással.

Ami a dobókat illeti, itt 19 kapuval hárman vezetik a listát: érdekes módon ketten a gyengélkedő Stars játékosai (Annabel Sutherland és Sophie Day), a harmadik pedig a Sixers balkezes sebes dobója, Lauren Cheatle. Ötös zsákmányra eddig csak az imént említett Day és két másik dobó: Hannah Darlington (Thunder) és Ellyse Perry (Sixers) volt képes, mesterhármast pedig senki sem szerzett eddig a tornán.

A tornát érő legnagyobb kritika az, hogy nincs minden mérkőzésen videóbíró. Múltkor írtunk róla, hogy a Stars például lehetséges, hogy pont emiatt vesztett el egy mérkőzést, de azóta is történtek olyan esetek, amikor újabb és újabb játékosok panaszkodtak azért, mert nem állt rendelkezésre a technológia. A legkirívóbb eset a Thunder–Hurricanes október végi meccsen történt, amikor az első félidőben a Hurricanes nyitó ütősét, Lizelle Lee-t leverték, ám a bíró rosszul látta és nem küldte ki az ütőst, videón visszanézni pedig nem volt lehetőség. Így aztán Lee később 91 futásig eljutott, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy meg tudták nyerni a mérkőzést. Az Ausztrál Krikettszövetség már ígéri, hogy a jövőben többször lesz elérhető a videóbíró.

És végül egy hír a szezon jövőjével kapcsolatban: úgy tudni, hogy az angol légiósok (legalább egy része) kénytelen lesz kihagyni a december 2-ra tervezett döntőt (már ha bejutnak oda), mert négy nappal később Indiában kezdődik egy sorozat az angol válogatott számára, és másodikára már meg kell érkezniük a csapathoz Mumbaiba. Ha így lesz, ez legkényesebben a Thundert érintheti, hiszen náluk a kapitány, Heather Knight is angol, de mondjuk a Scorchersnél is kulcsjátékosok (Amy Jones és Natalie Sciver) maradhatnának ki így. Rajtuk kívül a Thunder még Lauren Bellt is elveszíthetné, valamint a Strikers Danielle Gibsont, a Heat pedig Bess Heatht. Igaz, hogy a Starsban három angol is szerepel, de náluk most elég kicsinek tűnik az esély, hogy eljutnak a döntőig.


Alapból nem látható kép
×