Újabb büntetésekkel fenyegetve gyorsítaná a játékot az ICC

2023. november 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Ezúttal a játszmák közti holtidőt rövidítenék le: ha egy játékrészben háromszor is előfordul, hogy a mezőnyjátékot végző csapat egy játszma befejezése után egy percen belül nem áll készen a dobásra, a javaslat szerint öt büntetőponttal sújtanák őket. Egyelőre még csak próba gyanánt vezetik be néhány hónapra.

Idő... (illusztráció)Idő... (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Sokan egészen néhány héttel ezelőttig nem tudták, de az ütőjátékosoknak van egy bizonyos (formátumtól függő) időkorlátja arra, hogy bejöjjenek a pályára, ha előttük egy csapattársuk kiesik. Amikor azonban 15 nappal ezelőtt a világbajnokságon Anydzseló Mattijúsz időtúllépés miatt kiesett, az egész világ tudomást szerzett erről a ritkán (szinte soha nem) alkalmazott szabályról.

Az időtúllépés miatti kiesést nyilván a játék gyorsítása miatt találták ki, de a lassúság fő okai általában nem az ütőjátékosok, hanem a dobó- és mezőnyjátékot végző csapat. Főként két játszma között telhet el sok idő, hiszen ekkor új dobó jön és az egész mezőnyt át kell rendezni, hiszen sávvégcsere is van. Ezt az időt rövidítené most le a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) azzal az új szabályozással, hogy ha egy játékrészen belül háromszor nem sikerül ezt a váltást egy percen belül lebonyolítani, akkor a dobó csapat büntetésééül az ütősök kapnak 5 pluszpontot.

Az új szabályt egyelőre próbajelleggel vezetik be idén decembertől jövő áprilisig, és kizárólag a férfi NH20-akra és férfi ENN-ekre lesz érvényben. Az esetleges folytatásról és kiterjesztésről pedig majd később döntenek.

2022-ben már bevezettek egy szigorítást a mezőnyjátékot végző együttes számára, ami ugyancsak az ENN-re és az NH20-ra vonatkozott, de a női meccsekre is: ha a csapat nem tudja elkezdeni az utolsó játszmáját a félidő kezdésétől számított megadott időn belül, akkor az utolsó játszma idejére eggyel kevesebb mezőnyjátékosukat helyezhetik el a pálya külső részére. Ez, legyünk őszinték, nem túl nagy visszatartó erő, de talán a mostani új szabály az inkább az lehet.


Alapból nem látható kép
×