Rohit Sarmá szerint sem az időpontja, sem a helyszíne, sem a lebonyolítási formája nem jó a teszt-vb-döntőnek

2023. június 12. – Szerző: Krikettgalaxis

A vesztes indiai kapitány nem érti, miért csak júniusban és miért pont Angliában van a döntő (nem csak idén, hanem máskor is), és szerinte jobb lenne, ha nem egy, hanem három mérkőzésen dőlne el a győztes kiléte.

Rohit Sarmá 2023-banRohit Sarmá 2023-ban

A kép szerzője: Az indiai Miniszterelnöki Hivatal (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Természetesen Sarmá nem csak kifogásokat keresett a vereség miatt, hanem elismerte, hogy az ausztrálok tényleg jól játszottak, de azért elmondta a véleményét néhány érdekes témában.

Rossz ötletnek tartja, hogy mindig júniusban legyen a döntő, nem sokkal az IPL befejezése után. Nem fejtette ki ilyen részletesen, de valószínűleg arra gondolt, hogy emiatt az indiai játékosoknak nehéz a gyors akklimatizáció és az átállás a Húsz20-as gondolkodásról és technikákról a tesztre. Bár az igaz, 2021-ben a járvány miatt az IPL május elején félbeszakadt, így több idejük lett volna áthangolódni, mégis kikaptak a döntőben Új-Zélandtól.

Az nincs lerögzítve sehol, hogy a döntőt Angliában kell megtartani, de eddig mindkét döntő ott volt, és azt már tudni lehet, hogy a 2025-ös is ott lesz. Ennek fő oka, hogy a júniusi időpont az északi félgömbre korlátozza a helyszínt, ott pedig a legnagyobb nézőközönséget egyértelműen Angliában lehet összevonzani. De ha az időpont nem június lenne, hanem például március, ahogy Sarmá is felvetette, akkor akár más helyszínek is szóba jöhetnének.

Csakhogy a nemzetközi krikettnaptár évről évre egyre telítettebb: sorra jelennek meg az új Húsz20-as bajnokságok (idén például a dél-afrikai SA20, az emírségekbeli ILT20 és az amerikai MLC), amelyek mind vonzzák a világ legjobb játékosait, így a válogatottak programjaira még kisebb idősáv marad. Valószínűleg emiatt az a javaslat sem kivitelezhető, hogy a világbajnoki döntő három tesztből álljon. Pedig ezt nem csak Sarmá mondta most, hanem korábban például Virát Kohlí és David Warner is így látta volna jobbnak.

Persze a mostani győztes ausztrál kapitány, Pat Cummins jónak tartja a mostani egymeccses döntőt. Mint mondta: az olimpián is egy versenyen dől el az arany sorsa, és például Ausztráliában az ausztrálfutball- és a rögbibajnokságnak is egy döntője van. Ez a sport. – zárta le rövid gondolatmenetét Cummins.


Alapból nem látható kép
×