Meglepetés! Uganda története során először világbajnoki résztvevő lesz

2023. november 30. – Szerző: Krikettgalaxis

A teljes jogú ICC-tagország, Zimbabwe lemarad a 2024-es Húsz20-as világbajnokságról, miközben a még csak ENN-státusszal sem bíró Uganda ott lesz. A ma lezárult afrikai selejtezőtornáról még a házigazda Namíbia is kijutott.

Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az elmúlt napokban lejátszották a jövő évi NH20-as vébé utolsó, afrikai selejtezőjét is, méghozzá Namíbiában. Az talán nem is olyan nagy meglepetés, hogy a hazaiak végeztek a tabella első helyén, hiszen még friss az emlék: egy hónappal ezelőtt 3–2 arányban legyőzték egy ötmeccses felkészülési sorozaton Zimbabwét. De arra már igazán kevesen számítottak, hogy a másik kijutó az az Uganda lesz, amelyik még csak ENN játszására sem jogosult.

A torna egyetlen csoportkörből állt, ahol mind a 7 résztvevő mindegyikkel egyszer találkozott. Zimbabwe mindjárt az első nap újra kikapott Namíbiától, de ekkor még, bár például edzőjük különösen bosszús volt, nem érezhették magukat túl nagy veszélyben, hiszen tudták: ha innentől kezdve legyőzik a többi 5, papíron jóval gyengébbnek tűnő válogatottat, akkor is biztosan kijutnak. Ám november 26-án jött a nagy pofon: kikaptak Ugandától is, ezzel pedig kikerült a sorsuk a saját kezükből! Ha úgy számoltak, hogy a három valóban leggyengébb csapat (Nigéria, Tanzánia és Ruanda) mindenkitől kikap, akkor a zimbabweiek csak abban bízhattak, hogy ők legyőzik majd Kenyát, Kenya pedig Ugandát, és akkor a körbeverés miatt majd az NFA dönt: ez pedig Zimbabwének elég jó lett, hiszen a gyengébb csapatokat nagy különbséggel tudták elverni.

Ám Uganda Kenyát is legyőzte, ezzel pedig lényegében eldőlt a kijutás: Ugandának ma már csak az utolsó helyezett Ruanda ellen kellett győznie – az ellen a Ruanda ellen, akivel szemben eddig 16–0 volt az örökmérlegük: és be is jött a papírforma, Uganda igazi örömjátékkal, könnyedén nyert (Alpesh Ramjani például 3 játszmából kettőt szűzre hozott le, a kergetés pedig 71 dobással a vége előtt sikerült), így aztán kezdődhetett az ünneplés: a kelet-afrikai ország története során először lehet ott egy világbajnokságon!

Zimbabwe csak azzal vigasztalódhat, hogy az egyéni statisztikákat tekintve az ő játékosaik még a namíbiaiaknál is jobbak lettek: Sikandar Raza például 273 futással és 10 kapuval az ütősranglista első, míg a dobóranglista harmadik helyén zárt, miközben egyébként Ruanda ellen (első zimbabwei dobóként) mesterhármast is szerzett...

A világbajnokságot jövő év június 4-től rendezik a Karib-térségben és az USA-ban 20 csapat részvételével.


Alapból nem látható kép
×