Kevés futás, sok kapu a bangladesi teszt első napján

2023. december 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Másodszor is összecsap egymással a házigazda Banglades és Új-Zéland egy tesztben. Az előző alkalommal a bengáliak nyertek történetük során otthon először ez ellen az ellenfél ellen – vajon sikerül-e az első sorozatgyőzelmet is megszerezniük? Az első nap végén úgy tűnik: lehet rá esélyük, de messze még a vége. A nap furcsasága Musfikur Rahim kiesése volt: a teszttörténet második kiesése mezőnyjáték akadályozása miatt.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az előző teszt után sokan dicsérték a szileti pályát, hogy milyen kiegyenlített feltételeket biztosított a dobók és az ütősök számára. Ezt a ma kezdődő meccset viszont egész máshol, a fővárosi Ser-i-Bánglá Nemzeti Stadionban rendezték, ahol köztudott, hogy pörgetőbarát, az ütősök számára nehéz a talaj. Ez ma is bebizonyosodott, és nem is akárhogy: a ma elveszett 15 kapuból csak egyet szerzett sebes dobó.

Banglades nem változtatott a múltkori győztes összeállításon, de Új-Zéland is csak egyet cserélt: náluk Ish Sodhi helyére Mitchell Santner került be.

Bár reggel még volt egy kis szemerkélés, végül a kezdést nem kellett elhalasztani – viszont a jelek arra utaltak, hogy az elején akár még a gyors dobók is ki tudják használni a körülményeket. Ez végül nem bizonyosodott be: az első 15 játszmában az ütéssel kezdő zöldek négy kapujukat is pörgetésből vesztették el. A következő négy játszmában aztán Musfikur Rahim és Sáhádát Hoszen óvatosabb játékra váltott: mind a négy játszma szűz is lett. A két ütős ezek után azonban egész jól megtalálta a helyét, és az ebédszünetre 47/4-ről 80/4-re felhozta a csapatot.

Ahogy sajnos máskor is jellemző volt, a lelátókon ezúttal sem tolongtak a nézők. De az ebédszünetben legalább megérkezett egy csoport fiatal, akik valamiféle hangulatot is teremtettek: ők már azt is láthatták, amikor a 41. játszmában egy rendkívül szokatlan jelenet történt. A világon (1951 után!) második alkalommal esett ki ugyanis valaki tesztben mezőnyjáték akadályozása miatt! Az elkövető Musfikur Rahim volt, aki már a 29. játszmában is majdnem belekapott kézzel egy kivédett labdába, most pedig nem csak majdnem, hanem konkrétan bele is ütött a kesztyűjével. Az eset előtt mindenki értetlenül állt: a labda ugyanis nem is a karók felé mozgott, így a kapuja nem is volt veszélyben. Esetleg arra lehet gondolni, hogy ezt rosszul érzékelte, és reflexből kapott bele (természetesen ez akkor is szabálytalan), vagy arra, hogy amikor az ütősök a hálóban gyakorolnak, akkor rögtön hajítják is vissza a labdát a dobónak – és talán ennek a mozdulatnak az eleje játszódott le nála most is önkénytelenül. Bár azért egy ilyen tapasztalt játékos esetén ez is furcsa magyarázat... Mindenesetre Új-Zéland apellált, a videóbíró is megnézte, és mivel szándékosnak ítélte, kiküldték a játékost, aki így az első bangladesi lett, aki így esett ki bármelyik nemzetközi formátumot tekintve.

Az új-zélandi pörgetők végig jól teljesítettek a játékrész során. Nem variáltak sokat, hanem ragaszkodtak a vonalaikhoz és a hosszaikhoz – és ez be is jött: teára már 149/8-at mutatott az eredményjelző, és a 8 kapuból csak ez a furcsa Rahim-kiesés nem lassú dobó érdeme volt. Tea után megjött a 9. is, és csak az utolsó ütős, Sariful Iszlám lett gyors dobó, jelesül Tim Southee áldozata.

És ha már Tim Southee: egy igazán érdekes rekordot ő is felállított ma. Olyan, ha nem is gyakori, de többször történt már a tesztben, hogy egy-egy nyitó dobó végül 0 ellene szerzett futással zár egy negyedet. Olyan viszont, hogy ez az első játékrészben történjen, most volt először! Ráadásul Southee 5.2 játszmát dobott végig hagyott futás nélkül, ami hosszát tekintve is rekord (ha a nyitó dobókat nézzük).

Mivel a futások lassan gyűltek, Banglades végül 172 ponttal fogyott el, ami igen kevésnek tűnt. De mint tudjuk: addig nem szabad megítélni semmilyen eredményt, amíg nem láttuk ütni ugyanazon a pályán az ellenfelet is... Aztán amikor megláttuk az új-zélandi ütőjátékot, mindenki számára világossá válhatott, hogy nem is olyan rossz az a 172. Ők ugyanis kevesebb mint 13 játszma alatt, mindössze 55 futás megszerzése után már 5 kaput is elvesztettek! Talán mondanunk sem kell: mind az ötöt pörgetésből – még ha az első (Mehedí Hászán Mirádzs dobta Devon Conwaynek) éppen egy olyan labda is volt, ami azzal tévesztette meg az ütőst, hogy pont hogy nem térült ki a vonalából. Táidzsul Iszlám, a múltkor 4+6 kaput gyűjtő dobó, már ma is kettőnél jár, így meglett neki a 150. hazai tesztkapuja is.

A nap, mint az elmúlt teszten oly sokszor, ismét kicsit korábban ért véget gyenge fény miatt. Az állás jelenleg: Banglades 117 futással vezet, Új-Zéland 5 kaput vesztett.


Alapból nem látható kép
×