A New York Strikers Abu-Dzabi bajnoka

2023. december 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Véget ért a Tíz10-es formátumú, számos világsztárt felvonultató minitorna, az Abu Dhabi T10, méghozzá a New York Strikers győzelmével, akik a döntőben a Deccan Gladiatorst múlták felül. Du Plooy Leus személyében egy részben magyar játékos is ott volt: csapata nem szerepelt jól, de ő maga szép dolgokat is bemutatott többször is. A torna legjobbja Akeal Hosein lett.

A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ugyan a Tíz10-es krikett nem számít hivatalosan elismert formátumnak a Nemzetközi Krikett-tanács szerint, de azért szórakoztatásra és a játék népszerűsítésére mindenképpen alkalmas. Hat éve zajlik például az Arab Emírségekben a ma Abu Dhabi T10-nek nevezett rövidke bajnokság, ahova az egész világról érkeznek hírneves krikettezők. A 2023-as idény november 28-án kezdődött és ma ért véget.

A mostani szezonban 8 csapat szerepelt, akiket rögtön abban a sorrendben is sorolunk föl, ahogy a csoportkörben végeztek:

  • Morrisville Samp Army
  • New York Strikers
  • Deccan Gladiators
  • Bangla Tigers
  • Delhi Bulls
  • Northern Warriors
  • Chennai Braves
  • Team Abu Dhabi

Valójában hiába van benne több csapatnak a nevében is valamilyen földrajzi név, például város, igazából semmi közük nincs az adott településhez vagy vidékhez, még csak az sem mondható el, hogy például a Bangla Tigersben sok bangladesi játékos lenne vagy hasonlók. Őszintén szólva nem tudjuk, hogy akkor ez így miért jó, hogy így nevezik a csapatokat.

Miután mindenki mindenkivel játszott egyet, és kialakult az előbb említett sorrend, jött a rájátszás: itt először a Strikers legyőzte a Samp Armyt, és bejutott a döntőbe, majd a Gladiators aratott győzelmet a Tigers fölött. Így aztán a Samp Army a Gladiatorsszal vívott meg egy újabb elődöntőben: itt az utóbbiak kerekedtek felül, viszont a döntőben kikaptak a New Yorktól.

A torna során messze a legtöbb futást az angol Tom Kohler-Cadmore (Deccan Gladiators) szerezte: 368-at, miközben a második helyezett Jordan Cox (Bangla Tigers) csak 365-öt. A legtöbb kapu a Samp Army afgán játékosának, Kaisz Ahmadnak a nevéhez fűződik. A legjobbnak mégis a csak 12 kaput szerző trinidadi dobót, Akeal Hoseint választották, aki például az első elődöntőben mesterhármast is szerzett.

A magyar ősökkel is rendelkező Du Plooy Leus az utolsó helyezett Team Abu Dhabi tagja volt, viszont ott Kyle Mayers után a csapat második legeredményesebb ütőjátékosa lett, 85 futással. Két alkalommal ő szerezte a legtöbb futást a TAD-ban, és egyszer majdnem 50-ig is eljutott (47-neski).


Alapból nem látható kép
×