Újabb négy ország jutott ki az Afrika-kupára

2023. december 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Lezajlott a kontinenstorna második selejtezőtornája is, amelynek eredményeképpen Ruanda, Ghána, Kenya és Sierra Leone is bebiztosította a helyét a rögtön kezdődő, 8-csapatos ACA-féle Afrika kupára.

Afrika egy földgömbön (illusztráció)Afrika egy földgömbön (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Kicsit hányattatott sorsú volt ez a selejtezősorozat: nyár elején még úgy tervezték, három torna fog dönteni a kijutókról. Ebből egy le is zajlott, de a másik kettőt később összevonták, majd el is halasztották – végül most december elején tudták lejátszani. Ez ért véget ma, és holnap már azonnal kezdődik is maga a kupa!

Ráadásul ezt a selejtezőt eredetileg úgy tervezték, hogy két négyes csoport lesz, de Nigéria mégsem vett részt rajta, így egy hármas és egy négyes csoportra osztották a hét indulót. Minden csoportból az első két helyezett jutott ki a fő rendezvényre.

Az A csoportban Ruanda, Ghána, Gambia lett a sorrend, míg a B csoportban Kenya, Sierra Leone, Kamerun és Mali. Tudni kell, hogy Gambia, Kamerun és Mali nagyon kilógott (lefelé) az egész mezőnyből: őket mindenki könnyedén verte. Az egyetlen igazi rangadó, amely ezen országok részvételével zajlott, az volt, amikor Kamerun és Mali egymással találkozott: ezt Kamerun nyerte, így aztán ez lett Kamerun történetének első győzelme (már ami a férfiakat illeti, mert a nőknek már több győzelme is volt).

Az egész selejtezőt, csakúgy, mint az Afrika-kupát, a dél-afrikai Benoniban rendezték. Azt kell tudni erről a kupáról, hogy a földrész három legerősebb válogatottja: Dél-Afrika, Zimbabwe és Namíbia nem vesz részt rajta, mert kifejezetten a gyengébb csapatok számára találták ki.


Alapból nem látható kép
×