Kilenc év után újra női teszt kezdődött Indiában

2023. december 14. – Szerző: Krikettgalaxis

A női tesztek elég ritkák a krikettben, az India részvételével zajló női tesztek még ritkábbak, Indiában rendezett női tesztet pedig még annál is kevesebbszer láthatunk. Most végre eljött az idő, és mindjárt majdnem rekordsok futás is született: az első nap végére a hazaiak 410/7-en állnak Anglia ellen.

Krikettező lányok (illusztráció)Krikettező lányok (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

De nem csak India szempontjából érdekes, hogy végre tesztet játszanak, hanem az angolok is egy mérföldkőhöz érkeztek el: ez nekik a 100. tesztjük, ami szintén azt mutatja, hogy annak ellenére, hogy e sport története több száz évre nyúlik vissza, valahogy a női tesztet elég mostohaként kezelik mindenhol, és alig játsszák – pedig úgy tűnik, sokak részéről lenne rá igény. Például most nyáron az indiai kapitány, Harmanprít Kaur is arról beszélt, többet szeretne játszani ilyen formátumból.

És ha már Kaur szóba került: a legutóbbi hazai teszt csapatából már csak ő maradt meg mára, valamint Szmriti Mandháná – aki akkor 18 éves volt... Most három teljesen (teszt szempontjából) újoncot is avattak Dzsemimáh Rodriksz, Renuká Szinh és Subhá Szatís személyében: utóbbi még más formátumban sem volt soha válogatott. Az angoloknál csak tapasztaltabb játékosok szerepeltek.

India az ütést választotta, és Mandháná mindjárt viszonylag agresszív módba is kapcsolt: ennek azonban meglett a böjtje, mivel 17 futással kiejtették. Ugyancsak hamar kényszerült távozni a másik nyitó ütős, Saifálí Varmá, viszont innentől kezdve a többiek sokkal stabilabbnak mutatkoztak. A harmadik rendben jött be az újonc Subhá Szatís, aki ráadásul 49 dobásból szerezte meg a maga 50-esét: a harmadik leggyorsabbként a világon a női teszt történetében! Ugyanő aztán az ebéd előtti utolsó dobásból megúszott egy elkapást (Heather Knight ejtette el, így 4-es lett belőle), így aztán ebédkor 136/2 volt az állás. Szatís végül 69 ponttal végzett, és majdnem ugyanennyivel, 68-cal esett ki hamarosan a másik újonc, Rodriksz is. A következő kiváló párost Kaur kapitány és Jásztiká Bhátijá alkotta: előbbi ugyan bosszantó módon egy híján 50-nél esett ki, de Bhátijá is elérte a 60-at, sőt, később a 7. rendű Dípti Sarmá is 60-neskivel áll a nap végén. Tea idején már 261/4-et mutatott az eredményjelző, és úgy tűnt, a talaj továbbra is kedvez ennek a fajta kezdeményező játéknak, amit az indiaiak bemutattak: nagy megkönnyebbülés lehetett így az angolok számára, amikor a 63. játszmában Kaurnak nem sikerült az ütőjét a vonal mögé letennie, mert valahogy az ütő megakadt a földben, amikor a mezőnyből visszadobták a labdát, így aztán kifutás lett a vége.

Amikor 94 játszma után (női tesztben 100-ra terveznek egy napot) lefújták a mai játékot, India 410/7-en állt. Eddig mindössze kétszer volt olyan, hogy egy női teszt egyetlen napján belül összesen több mint 400 futás szülessen (nem csak egy csapat által, hanem összesen), ez volt a harmadik alkalom. Ha pedig azt tekintjük, hogy egy válogatottnak egy napon mennyi volt a rekordja, akkor ez a 410 a második helyre elég egy 1935-ös angol eredmény után. És ha azt nézzük, hogy nem egy napon belül, hanem egy játékrészen belül hány pontot szerzett egy-egy ország, akkor ez már most, így, hogy még nincs vége a játékrésznek, India legmagasabb hazai eredménye és a második legmagasabb Indiában bármelyik válogatott számára.


Alapból nem látható kép
×