19 kapu és nagy indiai előny a női teszt 2. napján

2023. december 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Eseménydús napon vagyunk túl az India és Anglia között zajló női teszten: először India vesztette el a sorvégét, majd Anglia a teljes ütőrendjét elég kevés futás árán: Dípti Sarmá rekordgyorsasággal szerzett ötös zsákmányt. A hazaiak nem kértek továbbjátszást, a harmadik negyedben pedig már náluk is kiesett 6 ember. Az indiai előny igen tekintélyes: 478 futás.

A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)

A kép szerzője: Anoop Ravi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A nap 410/7-ről indult, így még akár arra is volt esély, hogy India megdöntse eddigi egy játékrészben szerzett pontjainak rekordját, ami 467 volt (2002-ben, Anglia ellen). Ez az esély azonban nem sokáig állt fenn, mivel Lauren Bell és Sophie Ecclestone mindössze 18 futást hagyva az utolsó ütősöknek, végzett a maradék hárommal is, még úgy is, hogy közben két elejtett elkapás miatt is bosszankodhattak az angolok.

A második játékrészben pedig még több bosszankodnivalójuk akadt. A tesztdebütáns Renuká Szinh, akit reggel ütősként könnyedén kidobtak, most már a 3. játszmában dobóként visszavágott, és pályafutása első tesztkapuját szerezte meg Sophia Dunkley ellen, majd az 1. és a 3. rendű ütős is kiesett 10–11 ponttal. Egyedül Natalie Sciver volt képes 50-est szerezni, de a közepes rend és a sorvég borzasztó gyorsan összeomlott. A 30. játszmában még 126/4 is volt az állás, ami annyira azért nem tűnt rossznak, de innentől kezdve képesek voltak az utolsó 6 kaput úgy elveszteni, hogy azalatt mindössze 10 futással tudták gyarapítani a vagyonukat. Ebben a főszerepet Dípti Sarmá játszotta, aki mindössze 5.3 játszma alatt szerzett 5 kaput, amivel rekordot döntött: a női teszt történetének eddigi leggyorsabb ötös zsákmánya ugyanis ennél sokkal lassabb volt, 9.4 játszmáig húzódott: ezt még Gárgí Benardzsí érte el 1985-ben Új-Zéland ellen. Ez a második negyed egyébként két szerencsétlen, vagy legalábbis elsőre annak tűnő jelenetet is hozott: az egyik, hogy megsérült az első játékrészben kiválóan ütő Subhá Szatís ujja (vizsálgatra is elvitték), a második pedig az volt, hogy a 30. játszmában Szmriti Mandhánát fejbe találta egy labda, ami miatt meg kellett nézni, nincs-e agyrázkódása. Szerencsére neki nem lett baja, így utólag már mondhatjuk, hogy inkább vicces volt a jelenet: ugyanis ez a labda, ami őt eltalálta a rövid belső pozícióban, Amy Jones húzásából érkezett, majd Mandháná sisakjáról a belső katonához, Saifálí Varmához pattant, aki elkapta: és mivel közben nem ért le a labda a földre, így Jones kiesett!

Mivel a második játékrész végén (ami egyben teaszünetet is jelentett) India 292 futással vezetett (és 4-napos meccsen 150 a határ), így lehetőségük lett volna kikérni a továbbjátszást. De miután Harmanprít Kaur kapitány konzultált a (nemrég kinevezett) edzővel, Amol Madzsúmdárral, úgy döntöttek, nem élnek a lehetőséggel, és újra bejönnek ütni.

Ez a játékrész azonban egyelőre kevésbé sikerült nekik jól, mint az első. Igaz, hogy 62 futásig eljutottak kapuvesztés nélkül, de utána senki sem bírta olyan sokáig, mint tegnap, a jó ütősök közül egyedül Kaur kapitány maradt bent a nap végére 44 futással. Az angol dobók közül messze kiemelkedett Charlotte Dean, aki négy kapuig jutott, ebből ráadásul kettőt két egymás utáni dobásból szerzett a 28. játszmában. De még annak ellenére is, hogy Indiának 6 játékosa kiesett ebben a játékrészben, ők örülhetnek sokkal jobban, mert azért közben csak bekaszáltak 186 futást, így vezetésük a nap végére 478 futásra duzzadt. Időközben azonban megérkezett a hír, hogy Subhá Szatísnak fáradásos törése van az ujjában, így nem biztos, hogy be fog tudni jönni ütni holnap. Merthogy ma nem jött.


Alapból nem látható kép
×