Rendkívül izgalmas sorozatot nyertek az új-zélandi nők Pakisztán ellen

2023. december 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Az utóbbi idők egyik legkiélezettebb csatáját hozta az új-zélandi és a pakisztáni női válogatott ENN-sorozata, amelyet végül 2–1-re a hazai új-zélandiak nyertek, de könnyen lehetett volna fordítva is. A harmadik meccsen még szuperjátszma is volt.

Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)

A kép szerzője: Glen Fergus (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 2.5

Az ENN-sorozat előzménye az volt, hogy a két válogatott NH20-ban is összecsapott egymással háromszor, és némileg váratlan módon azt a sorozatot Pakisztán nyerte meg: eddig az ázsiaiak számára nem sok babér termett Új-Zéland ellen, a női krikettnek bármelyik formátumáról beszéltünk is. De ilyen előzmények után ENN-ben sem mehettek biztosra a vendéglátók: és bizony valóban nagyon szoros lett az eredmény most is.

Az első találkozó igen sok futást és egy sajnálatos sérülést hozott. Sőt, már a meccset megelőző edzésen is kiesett egy pakisztáni dobó: akkor Díáná Bejg jobb mutatóujja törött el, játék közben pedig a zöldek kapitányát, Nidá Dárt kellett levinni a pályáról, miután egy általa eldobott, majd visszaütött labda éppen az arcán találta el. Ez a 44. játszmában történt, végleges cserével Szadáf Samász érkezett a helyére. De eddigre már közel 300 futást bekaszált az ellenfél: elsősorban a százast elérő Suzie Batesnek, valamint a végül 80–80 fölött végző Bernadine Bezuidenhoutnak és Amelia Kerrnek köszönhetően. De még ezek után is érte egy csapás Pakisztánt: a 47. és 48. játszmában Sophie Devine 7 dobásból 6 hatost ütött ellenük... Érdekesség, hogy addig egyetlen hatos sem volt a mérkőzésen. Devine így végül közel 200-as aránnyal ért el 70 pontot, míg Új-Zéland igen magas, 366-os célt tudott felállítani. A kergetés során a két nyitó ütős a vendégeknél is nagyot játszott: Muníba Alí 44, míg Szidrá Amín 105 futást tudott felmutatni, ám mivel az utánuk jövők közül senki még csak a 20-at sem érte el, így nagy különbségű, 131 futásos pakisztáni vereség lett a vége.

A második meccsre Nidá Dár, a kapitány még nem tért vissza, így helyette Fátimá Szaná vezette a csapatot. Ő egyénileg is nagyon jól teljesített, hiszen az első félidőben 90 futást szerzett, miközben a többiek összesen is csak 107-et, és a második játékrészben is két magas rendű ütős kapuját vette el. De ez is bőven kevés volt, hiszen Suzie Bates 74, míg Maddy Green 83 pontig menetelt. Amikor aztán a 221-es cél kergetése során a 36. játszmában Új-Zéland már 172/3-ra állt, teljesen egyértelműnek tűnt a hazai győzelem. Ám ekkor olyan összeomlás következett, ami nagyon izgalmassá tette a végét: Gulám Fátimá sorra szerezte a kapukat (na meg azért egyet-egyet mások is), így a déli félgömbieknek a 46. játszmára már 9 ütősük elfogyott, és még mindig 13 futás hiányzott a győzelemhez. A feszült végjátékból végül mégis Új-Zéland jött ki sikerrel, így a sorozatot már most biztosan megnyerték.

A harmadik mérkőzés ha lehet, még az előzőnél is izgalmasabbra sikerült. Bár az elsőként ütő Új-Zélandot az első nagyjából 20 játszmában elég sikeresen visszatartották a dobók, onnantól kezdve azonban jelentősen megnövekedett a csapat pontaránya. Amelia Kerr 77, Maddy Green pedig 65 futásig jutott, és a többiek között is volt még egy-két hasznos hozzájárulás, így végül a vendéglátók 251 ponttal zártak. A kergetés során Pakisztán is lassan kezdett, de aztán a 7. játszmában négy darab Szidrá Amín-négyes rendesen megdobta az arányukat, amit ezek után már csak fenn kellett tartani. Ez nagyjából sikerült is, bár egy ideig még csökkent, de a végére ők is rá tudtak kapcsolni, ráadásul a 39. játszmáig még csak 3 kaput vesztettek el, így elég jó esélyeik néztek ki a győzelemre. Ekkor azonban kiesett eddigi legjobbjuk, a 68-on álló Biszmáh Márúf, a végéhez közeledve pedig sorban búcsúztak az újabb és újabb ütősök, míg az utolsó játszmára, amikor 8 futás kellett a győzelemhez, 9 elvesztett kapuval érkeztek meg. A 8 helyett azonban éppen 7-et sikerült összeszedniük: holtverseny, jöhetett a szuperjátszma! Ott pedig az első menetben Amelia Kerr dobásaiból Álija Ríáznak 8 pontot sikerült beszűjtenie, majd jött egy TÉM extra, és végül Fátima Szaná is beütött egy duplát, így 11 lett a vége. Pakisztáni részről Szádia Ikbál dobta a szuperjátszmát, és méghozzá igen jól: Amelia Kerrt, majd egy hatos után Sophie Devinét is elkapták a labdájából, így a második játszma 5 dobás után, Új-Zéland 8 futásával véget ért: a győzelem pedig Pakisztáné lett.

Így most már elmondható, hogy a két válogatott közti örökmérlegben 17 mérkőzésből 15 új-zélandi siker szerepel, valamint 1–1 holtverseny és pakisztáni győzelem (ez az utóbbi csak holtversenynek számít a szuperjátszma ellenére).


Alapból nem látható kép
×