Megvannak Magyarország ellenfelei a 2026-os világbajnokság selejtezőjében

2023. december 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Jövő nyáron, a tervek szerint 2024. június 9-től 16-ig rendezik Olaszországban azt a selejtezőtornát, amelyen a magyar válogatott küzdhet meg a 2026-os világbajnokságra való kijutás lehetőségéért. Ellenfeleink (a jelenlegi hírek szerint) Ausztria, Izrael, Portugália és Románia lehetnek, de láttunk már olyat máskor is, hogy változtattak a csoportbeosztásokon.

Európa (illusztráció)Európa (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Nemzetközi Krikett-tanács hivatalosan is bejelentette a 2026-os vébé európai és térségbeli országokat érintő selejtezőjének dátumait és a három részre osztott torna résztvevőit. Ezúttal rekordszámú, 30 válogatott vesz majd részt a küzdelmekben: 28 európai, egy félig európai, félig ázsiai (Törökország) és egy ázsiai (izrael).

A 30 csapat három tízrésztvevős, kétcsoportos tornán szerepel majd: mindhármat jövő nyáron rendezik, de nem egy időpontban. Az első, az A jelű lesz először: ez június 9-től 16-ig tart majd, és Olaszország lesz a házigazda. Magyarország mindjárt itt lesz érdekelt, de hogy pontosan mikor és kivel játszunk majd, azt még nem lehet tudni. A négy ellenfelünk sem 100% még, mert egyelőre csak hírek jelentek meg róla, de a hivatalos ICC-közlemény nem említi meg, hogy az A torna 10 résztvevője közül melyik 5 lesz az egyik és melyik 5 lesz a másik csoportban. Csak a 10 résztvevő a biztos. Amint a bevezetőben írtuk, most úgy néz ki, hogy Ausztria, Izrael, Portugália és Románia lesz az ellenfelünk, de ha esetleg ez mégsem így lesz, akkor a másik 5 válogatott, akikkel esetleg összekerülhetünk, az nem más, mint Franciaország, Luxemburg, a Man-sziget, Olaszország és Törökország. Az A tornáról (ahogy a másik kettőről is) a végén majd egy-egy válogatott jut tovább a nagy európai selejtezőbe, ahol még néhány erősebb ország is vár rájuk.

A lehetséges négy ellenfelünk közül hárommal már találkoztunk korábban. Ausztriát egyszer legyőztük, egyszer kikaptunk tőlük, egy mérkőzésünk pedig eredmény nélkül végződött. Izraeltől egy szoros meccsen kikaptunk (az szintén vébéselejtező volt), míg Románia ellen is 1–1 a mérlegünk. A legerősebbnek ígérkező Portugáliával még sosem játszottunk.


Alapból nem látható kép
×