Címvédőhöz méltó játékkal múlta felül a Perth a Hobartot

2023. december 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár nagyon az elején járunk még, de talán nem korai kijelenteni, hogy van esély a címvédésre a férfi BBL-ben: egyelőre ugyanis úgy tűnik, a bajnok Perth Scorchers idén is igen jó formában játszik. Most a Hobart Hurricanest győzték le úgy, hogy mindössze egy kaput vesztettek a 173 kergetése során.

Perth látképe (illusztráció)Perth látképe (illusztráció)

A kép szerzője: Calistemon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A Hurrikánok úgy érkeztek meg Perthbe, hogy előzetesen sokan erős, nehezen megverhető csapatnak kiáltották ki őket, mégis első és eddigi egyetlen meccsüket elvesztették, miközben a hazaiak kettőből egyet nyertek, egy pedig félbeszakadt és eredmény nélkül végződött az átázott és balesetveszélyes pálya miatt. Most mindkét csapat hármat változtatott legutóbbi összeállításán: a narancsoknál kimaradt Stephen Eskinazi, Nick Hobson és a múltkori meccs legjobbjának megválasztott dobó, Hamish McKenzie, helyettük pedig bekerült Zak Crawley, Ashton Agar és Lance Morris, míg a liláknál Matthew Wade (hátsérülés), Peter Hatzoglou és Riley Meredith helyett Mitchell Owen, Billy Stanlake és Nikhil Csaudhari játszott. Utóbbiról azt kell tudni, hogy bár indiai, és az indiai játékosoknak alapból meg van tiltva, hogy külföldi ligákban játsszanak, de ő már Ausztráliában él egy ideje, nem lehet indiai válogatott és az IPL-ben sem szereplhet, itt viszont igen. Ez volt egyébként neki élete első BBL-mérkőzése, míg Crawley-nak az első a Scorchersben: korábban éppen a Hurricanes játékosa volt.

Az ütést választó hobartiak mindjárt az elején kisebbfajta bajba kerültek: a múltkor három kapuig jutó Jason Behrendorff ugyanis ma is bekezdett, és a 2. játszmában két egymás utáni dobásból búcsúztatta Ben McDermottot és Sam Haint, sőt, sokan azt hitték, a mesterhármas is megvan, mert LKE-nek tűnt a következő dobás is Tim David ellen, de valójában hiábavaló volt a nézősereg izgatottsága, mert az ütős beleért az ütővel a labdába. A következő Behrendorff-játszmát azonban már nem úszta meg: akkor egy rövid labdába húzás helyett csak beleélezett és könnyedén elkapták. És a többiek is küszködtek ezek után, még az indiai légiós volt az, akinek sikerült 31 dobásból 40-et begyűjtenie, de a 16. játszma végére (amíg egyébként egyetlen hatos sem született), jócskán lecsökkentek a vendégek esélyei. Ekkor azonban kikérték a kétjátszmás választható erőfölényt, és ez mindent megváltoztatott. A 8. rendű Chris Jordan ugyanis ezalatt négy 4-essel és 2 hatossal jelentkezett be, és ha már így belejött, hát nem hagyta abba az erőfölény után sem: újabb 2 négyest és 3 hatost ütött még a hátralevő két játszmában is, csak a félidő utolsó dobásából tudták kiejteni: így 20 dobásból szerzett 59 futásával messze csapata legjobbja lett. Sőt, mivel az 50-et 17 labdából érte el, ezzel a Hurrikánok történetének leggyorsabb 50-esét is a magáénak mondhatja most már. És még egy sőt: ezzel ő lett a világon mindössze a harmadik játékos, aki Húsz20-as formátumban legalább 8-adik rendben ütve legalább két 50-est is elért pályafutása során.

A cél ezek után 173 lett, az esélyek kiegyenlítődtek. Amikor pedig 2.2-nél, 16 szerzett futás után a Perth (éppen Jordan dobásából) elvesztette Cooper Connollyt, talán még úgy is lehetett érezni, innen már a vendégeknek lesz könnyebb dolga. Ám a meccsben volt még egy fordulat: jelesül az, hogy a másik nyitó, Crawley és a harmadik rendű Aaron Hardie hősies helytállással innentől kezdve egészen a mérkőzés végéig bent maradt a pályán! Ráadásul a 13. játszmában Hardie négy hatost is ütött, ami már végképp döntőnek bizonyult: végül a 17. játszmában sikerült elérniük a célt. Crawley és Hardie párosa összesen 157 futást szállított, amivel a BBL-történelem második legeredményesebb második kapus társulásává váltak.

Győzelmével a Perth följött a tabella második helyére (igaz, eggyel többet játszva, mint a mögötte állók), míg a Hobart pont nélkül szerénykedik a 7. helyen.


Alapból nem látható kép
×