Főszerepben a dél-afrikai dobók az India elleni teszt első napján

2023. december 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Az eső miatt lerövidült első nap nem kezdődött valami jól a vendég India számára: az ötös zsákmányig jutó Kagiso Rabada vezérletével a dél-afrikaiak végigszántottak a csapat nagy részén, így az állás éjszaka 208/8.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Egy döntetlenre végződött NH20-as és egy India által megnyert ENN formátumú sorozat után elérkezett a tesztek ideje is Dél-Afrika és India között: így mondhatjuk azt, hogy a tesztrajongóknak nagyon szép a karácsonya, hiszen jelenleg két teszt is zajlik egyszerre Földünkön. (A másik az Ausztrália–Pakisztán.)

Nem ígért viszont sok jót mára az időjárás. A vendégek tegnapi edzését sem lehetett megtartani eső miatt, és mára is nagy valószínűséggel jósolták a csapadékot. Sőt, mivel a pályán még ma is maradtak vizes foltok, így a meccskezdést is halasztani kellett egy kicsit.

Ami az összeállításokat illeti: India számára nemrég érkezett egy rossz hír, miszerint jó formában levő gyors dobójuk, Mohammad Samí bokasérülés miatt nem játszhat – így viszont adódott egy lehetőség Prasziddh Krisná előtt, aki ma mutatkozott be a tesztválogatottban. Ravindra Dzsadedzsá görcsös hátfájdalmai miatt kimaradt a csapatból. Dél-Afrikánál a legnagyobb témát az elmúlt napokban Dean Elgar szolgáltatta, aki bejelentette, hogy ez után a sorozat után visszavonul a teszt krikettől. Ma még ott volt a csapatban, és ott volt két tesztújonc is: Nandre Burger és David Bedingham. Végül Dél-Afrika egyetlen igazi lassú dobót sem alkalmazott ma, csak sebeseket, ráadásul olyanokat, akik köztük is a gyorsabbak közé tartoznak. Bár ha nagy szükség mutatkozna pörgetőre, akkor Aiden Markram vagy talán Elgar akár ki is tudná elégíteni ezt a szükségletet.

Amint a bevezetőben írtuk, a nap legjobbja végül Kagiso Rabada lett. Ő mindjárt az 5. játszmában letette a névjegyét Rohit Sarmá kiejtésével, majd a tizedikben az újonc Burger is, akinek labdáját Jasaszví Dzsájszvál a kapushoz élezte. Sőt, hamarosan Subman Gil kesztyűjéről is a kapushoz pattant egy Burger-dobás, így a debütáns már két kapunál tartott mindjárt az elején. A kicsit bajba kerülni kezdő Indiát ezek után viszont megnyugtatta Virát Kohlí és Srejasz Ajjar játéka, akik 24/3-ról 92-ig hozták fel a csapatot, majd Ajjar kiesése után Kannaur Lokes Ráhul még stabilabb ütést mutatott be: vele egész nap nem bírtak a dobók, este is bent van 70 ponttal. Mindeközben Kohlí, a második legeredményesebb ütős, csak 38 futást tudhat a magáénak, a többiek meg még kevesebbet...

Egy szerencsétlen dolog is történt ma: a 20. játszmában egy ártatlan mezőnybeli helyzetben a dél-afrikai kapitány, Temba Bavuma combja megsérült, olyannyira, hogy el kellett hagynia a pályát. Mint később közölték: az orvosok naponta meg fogják vizsgálni, és minden alkalommal eldöntik majd, hogy alkalmas-e aznap vagy másnap a játékra.

Viszont igazából nem is csak ez az egy szerencsétlen dolog volt, hiszen az eső megérkezte is annak tekinthető: márpedig az eső megérkezett. 59 játszma lejátszása után, 16:10 körül először a gyenge fény miatt állt meg a játék, de a szemerkélés már ekkor elkezdődött. A szemerkélés pedig hamar komoly esővé fajult, így mintegy fél óra múlva máris bejelentették, hogy erre a napra ennyi volt a krikett. A tervek szerint a hátralevő négy napon, ha az időjárás engedi, nem 90, hanem 98 játszmára adnak majd lehetőséget.

India jelenleg 208/8-on áll, viszont ott van még a pályán Ráhul, akin nagyon sok múlhat még. Meg azon is, hogy a sorvégiek hogyan tudnak védekezni...


Alapból nem látható kép
×