A két Jádavnak köszönhetően döntetlenre hozta a sorozatot India

2023. december 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem sokat túlzunk, ha azt mondjuk: szinte két játékos, Szúrjakumár Jádav és Kuldíp Jádav győzte le Dél-Afrikát a hármas sorozat utolsó NH20-as meccsén: előbbi százast, utóbbi pedig ötös zsákmányt szerzett, a többieké között pedig alig 1-2 hasznos teljesítményt találunk. Dél-Afrikának pedig szinte semmi nem jött össze ma.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Amikor legutóbb NH20 zajlott a mai pályánkon, a johannesburgi Wanderersben, nem kevesebb mint 433 futás született. Elnézve a két csapat, a házigazda Dél-Afrika és a vendég India jelenlegi formáját, nem lepődtünk volna meg, ha ma is valami hasonló számokat láthattunk volna. Erre egészen az első félidő végéig még reális esély is mutatkozott, de utána... na de ne szaladjunk még ennyire előre.

Múltkor, egy eső miatt elmaradt mérkőzés után Dél-Afrika jó játékkal rukkolt elő, és lekergetett egy magas célt, ma mégis hármat is változtattak az akkori csapatukon. Kimaradt Tristan Stubbs, valamint a közelgő tesztekre készülő Marco Jansen és Gerald Coetzee, helyettük pedig betették Keshav Maharajot, Donovan Ferreirát és a ma a válogatottban debütáló Nandre Burgert. Eközben India, bár múltkor kikapott, ugyanazt a tizenegyet küldte pályára most is.

Dél-Afrika a dobást választotta (érdekes: az indiai kapitány, Szúrjakumár Jádav már megint elvesztette a pénzfeldobást, sokadszor), de az indiaiak elmondták, ők úgyis ütni szerettek volna. Hát teljesült a vágyuk, és a pontszerzés terén is valami hasonlóra vágyhattak, mint ami ezek után megvalósult. Bár a 3. játszma elején Maharaj egymás után kiejtette Subman Gilt és aranykacsával Tilak Varmát, de a másik nyitó, Jasaszví Dzsájszvál és főleg a negyedik rendű Szúrjakumár Jádav ezek után teljesen bevadult, és igen nagy mennyiségben ütötték a határokat. Dzsájszvál ugyan 60 futással kiesett a 14. játszmában, és az utána beérkező új ütősök is sorozatosan potyogtak ki anélkül, hogy értékelhető teljesítményt fel tudtak volna mutatni, de Jádav az utolsó játszmáig bent tudott maradni, és csak egy dobással az után tudták kiejteni, hogy megszerezte a 100 pontot. Ez pedig neki már a 4. százasa volt NH20 formátumban, amivel feljött a világranglista élére a szintén 4 százassal rendelkező Rohit Sarmával és Glenn Maxwellel holtversenyben. Aztán hogy ezek után ugyanebben a játszmában még két kapu is elveszett, az már semmit sem számított... Az utolsó egyébként érdekes volt: Dzsites Sarmá hátralépett, hogy egy yorki dobásból is legyen helye hajtani vagy emelni, de a hátralépés túl nagyra sikerült, és a sarkával nekiütközött a karóinak: a pálca leesett, így sajátkapu-döntés történt! India egyébként 201 futással végzett, de Dél-Afrika sem lehetett nagyon boldogtalan, mert az utolsó négy játszma előtt még ennél több is kinézett a vendégeknek, de legalább ennyire le tudták korlátozni őket.

Persze 202-t kergetni soha nem könnyű. Úgy meg aztán főleg nem, ha csak 19 játszma áll rendelkezésre: márpedig az első, amit Mohammad Szirádzs dobott Reeza Hendricksnekg, szűz lett! A következőben pedig megkezdődött a kapuszerzés indiai részről, ami innentől kezdve meg sem állt: alig volt olyan játszma, amiben ne veszett volna el egy újabb dél-afrikai kapu. Az egyetlen, ami miatt izgulniuk kellett a vendégeknek, az az volt, hogy egy mezőnybeli mozdulat során Szúrjakumár Jádav bokája megsérült, még a pályát is el kellett hagynia a játékosnak. Még Aiden Markram és David Miller volt az, aki két-két hatost is kizúdított a pályáról, de ezek már csak amolyan szépségtapaszok voltak, a győzelem reménye számukra igen korán elúszott. Végül a 14. játszmában Kuldíp Jádav megszerezte mai harmadik, negyedik és ötödik kapuját is (érdekes, hogy az 5-ből egy sem volt elkapás), így Dél-Afrika 95 ponttal elfogyott, vagyis súlyos, 106 futásos vereségbe futott bele.

A hármas sorozat így aztán 1–1-es döntetlennel zárult, a két csapat közti férfi NH20-as örökmérleg pedig imigyen alakul ezek után: 26 meccsből 14 indiai és 11 dél-afrikai győzelem, 1 eredmény nélküli találkozó. Hamarosan 3 ENN-t és két tesztet is vív egymással ez a két válogatott: izgalmasnak ígérkezik mind!


Alapból nem látható kép
×