Zöld győzelem a nagy (helyett kisebb) melbourne-i derbin

2024. január 2. – Szerző: Krikettgalaxis

A BBL-idény második szuperrangadójának napja virradt fel ma: ezúttal a Melbourne Stars fogadta a városi riválist, a Renegadest – igaz, mindössze 27 000 néző előtt. Az eső miatt lerövidült mérkőzésen a Stars könnyedén kergette le a 98-as célt, így feljött a dobogóra.

A Melbourne Stars egy régebbi képen (illusztráció)A Melbourne Stars egy régebbi képen (illusztráció)

A kép szerzője: Haley Jackson (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Nem sokkal a Sydney-i Zúzás után megérkezett tehát a melbourne-i derbi is, vagyis az ausztrál krikett talán legnagyobb belföldi rangadója. A nézőszám azonban valamelyest elmaradt a várttól: de reménykedjünk benne, hogy csak a rossz időjárás miatt. Esővel kezdődött ugyanis az este: emiatt az egész meccset későbbre kellett halasztani, sőt, még le is kellett rövidíteni 14–14 játszmásra.

Pedig izgalmasnak ígérkezett az összecsapás: mindkét együttes győzelem után érkezett meg a mai meccsre, sőt, a zöldek sorozatban hármat is nyertek ezelőtt, és tudták: ha ezt a rangadót is behúzzák, egészen a harmadik helyre jöhetnek föl. De a Renegades számára még nagyobb volt a tét: egy esetleges vereséggel szinte minden reményük elúszna a rájátszást illetően.

Csakhogy a vörösöket még Joe Clarke sérülése is sújtotta (kiderült: ő már a BBL teljes hátralevő részében nem játszhat), valamint az, hogy a Mudzsíb ur-Rahmán játékengedélyében most megváltozott feltételek neki sem tették lehetővé, hogy itt legyen. Helyettük Jordan Cox és Kane Richardson játszott. A korábban sérült Aaron Finch elérhető lett volna, de (valószínűleg taktikai okokból) őt nem tették be a csapatba. A Stars egyet változtatott a múltkori összeállításán: Corey Rocchiccioli helyett ma Jonathan Merlo dobott.

A kötelező erőfölény három játszma volt ma. Az ütésre kényszerülő Renegades ebben a három játszmában viszonylag jól ütött: bár Cox kiesett, de Quinton de Kock 11 dobásból 22 futást gyűjtött be. A harmadik rendű Jake Fraser-McGurk emiatt egy picit aggódni kezdhetett: az idényben eddig ugyanis nem volt még olyan meccsük, amikor mind QdK, mind ő legalább 3 futást szerzett volna. De ma ez a rossz sorozat megtört: Fraser-McGurk is eljutott 14-ig, még ha jóval lassabban is, mint tőle ezt mostanában megszoktuk. A pörgetés azonban jól működött ma, és ezt különösen az egyébként 100. BBL-meccsét most játszó Glenn Maxwell használta ki: ő 3 játszmát 2,66-os (!) gazdálkodással tudott végigcsinálni, egy kapuszerzés mellett, de a többieknek is voltak szép számmal olyan játszmáik, amikor a vendégek egyetlen határt sem tudtak ütni. Így végül 14 játszma alatt mindössze 97 pontjuk gyűlt össze, ami valamivel elmaradt attól, amit igazán kihívónak lehet nevezni.

A kergetés első játszmája igen érdekes volt: Thomas Rogers dobott ugyanis Thomas Rogersnek! Mivel minden labda vagy nullás volt, vagy 4-es, ezért az egész játszma során a két névrokon nézett szembe egymással. A 4. játszma ismét érdekesnek ígérkezett: ez meg azért, mert Jonathan Wells állt be dobni, aki eddigi 144 Húsz20-as meccsén összesen 13 labdát dobott el... A kísérlet nem igazán jött be, az ütősök 11-et szereztek ellene. Többet nem is próbálkozott. A mérkőzés mondhatjuk, hogy a 11. játszmában dőlt el: ekkor az addig igen szép takarékosan dobó Adam Zampa ellen Maxwell sorozatban három hatost is ütött, ezek után pedig a hátralevő 3 játszmában elég volt 9 futást szerezniük: ez végül 1 játszma alatt sikerült, így a zöldek könnyed győzelmet arattak. Maxwell gyors végjátékán kívül még (az ütős) Rogers érdemel dicséretet, aki 42-neskivel zárt.

Győzelmével a Stars tehát följött a harmadik helyre, igaz, ők már hetet játszottak, míg az előttük levők és az utánuk jövő is ennél kevesebbet. A Renegades viszont lesüllyedt az utolsó helyre, és már csak a csodában bízhat. Például abban, hogy 11 nap múlva, az újabb derbin vissza tudnak majd vágni mai ellenfelüknek.


Alapból nem látható kép
×