ENN-ben már megmutatkozott az ausztrál fölény a nőknél

2024. január 2. (utolsó módosítás: 2024. február 7. 11:48) – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a tesztet megnyerték az indiai nők Ausztrália ellen, az utána következő ENN-sorozatot már a világelső sárgák nyerték 3–0-ra. A vendégek ráadásul valószínűleg rátaláltak a jövő egyik alapemberére: a mindössze 20-éves Phoebe Litchfield mindháromszor 60, egyszer pedig 110 futás fölé is eljutott.

Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)Egy kenguru valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

India női válogatottja hazai pályán utoljára 2007-ben volt képes legyőzni Ausztráliát. Most kiderült: ez a hosszú várakozás most sem tört meg, a vendégek lenullázták a házigazdákat.

Az első meccsen Indiánál volt egy nagy hiányzó: Szmriti Mandháná nem érezte jól magát, ezért kimaradt. Most játszotta viszont első ENN-jét Szájká Isák. Bár az elsőként ütő vendégeknél Jásztiká Bhátijá nem kezdett rosszul, de szerencsétlen módon 49-nél kiesett, a magas rend többi tagja pedig adós maradt a jó játékkal. A 95/4-es vagy éppen a 134/5-ös állás semmi jót nem jósolt nekik, viszont Dzsemimáh Rodriksz 82-je és a 9. rendű (!) Púdzsá Vasztrákar 62-neskije mégis összehozott nekik egy versenyképesnek tűnő 282-t a végére. Vasztrákarral kapcsolatban érdekesség, hogy eddig négy ENN-50-ese van, és mindet legalább 8-adik rendű ütősként ért el, miközben senki másnak még csak kettője sincs ilyen alacsony rendben. Sőt, a négyből kettő ötvenese 9. rendűként érkezett: a világon csak Osadi Ranaszinha az egyetlen, aki egyáltalán egy darab ötvenest is el tudott érni legalább 9. rendben. A második félidőben Alyssa Healy ugyan a 3. dobásból, nullával kiesett, de utána azt az ausztrál játékot láttuk viszont, amit az utóbbi években megszoktunk: a következő négy ütős közül hárman lépték át az 50-et. A legtöbb pontja Phoebe Litchfieldnek lett (78), de Tahlia McGrath nagyobb aránnyal ütött és még csak ki sem esett, amikor 68 pontjánál megnyerték a meccset.

A második találkozó rendkívül szoros lett, de ezt is megnyerték az ausztrálok. Indiánál most is volt egy debütáns (Srejanká Pátil) és visszatért Mandháná is. Az egész meccsre jellemző volt a rossz mezőnyjáték mindkét csapatnál, és ez mindjárt az elején megmutatkozott, amikor India az első 8 játszmában 3 elkapást ejtett el (később pedig még négyet). Az ausztráloknál a magas rend jól játszott, Phoebe Litchfield és Ellyse Perry is ötvenest teljesített, de az utánuk következők közül is négyen elérték a 20-at. Viszont az indiai dobók is elég jók voltak, kiváltképp Dípti Sarmá, aki ötös zsákmányt szerzett, sőt, majdnem volt egy hatodik áldozata is, csak Alana Kinget megmentette a videóbíró. Azt a Kinget, aki később az utolsó játszmában két hatost is beütött, így fölhozta a csapatát 258-ra. Sarmá így is a valaha volt legjobb dobóteljesítményt mondhatja magáénak, amit indiai játékos ért el Ausztrália ellen női ENN-ben. Rossz hír viszont, hogy a 25. játszmában Szneh Ráná és Púdzsá Vasztrákar a mezőnyben összeütközött, és Ránának a feje is megsérült. Ezek után visszajött még dobni, de a második félidőben végleges cserével le kellett cserélni, sőt, még kórházba is szállították. Ami a második félidő további eseményeit illeti: itt Ricsá Ghos teljesítménye emelkedett ki, aki 96 pontjával a harmadik legjobb eredményt érte el az indiai kapusok közül női ENN-ben. A csapat egészen jól haladt a cél felé, de nem elég gyorsan: bár az utolsó előtti dobáskor még volt esély a sikeres kergetésre, végül 3 futással lemaradtak róla.

A harmadik mérkőzés (ami a 2024-es év első női válogatottmeccse volt a világon) igen sima ausztrál győzelemmel végződött. Az első félidőben Litchfield és Healy nyitó társulása 189 futásig repült, ami India ellen még soha egyetlen párnak sem sikerült ebben a formátumban. Ezúttal egyetlen dobó sem bírt velük, sem a tapasztaltak, sem a mai újonc, Mannat Kasjap – bár neki a második dobásából Healyt majdnem elkapták. De csak majdnem, így ő 82 futásig menetelt, ami a valaha volt legmagasabb pontszám lett női ENN-ben egy olyan játékos részéről, aki kapitány és kapus is egyszerre. (A korábbi rekordot, 76-ot a holland Babette de Leede tartotta.) Litchfield végül 119 ponttal esett ki, éppen Dípti Sarmá 100. ENN-kapujának köszönhetően. Aztán hiába szerzett Srejanká Pátil három kaput (és majdnem egy mesterhármast), az alsóbb rendű ütősök is szépen termelték a futásokat, így Ausztrália 338-cal végzett, ami India elleni eddigi legmagasabb pontszámuk lett. További érdekesség, hogy Alana King három 6-ost is szerzett, amivel ő lett az első női játékos, aki ENN-ben legalább 9. rendű ütősként két meccsen is három maximumot ütött. A második félidő aztán megmutatta, hogy az ausztrálok ma dobásban és mezőnyjátékban is mennyire kiváló formában vannak. Az indiai társulások közül egy 32-es volt a legmagasabb, miközben az ausztráloknál a 189-en kívül még három pár többet ért el 32-nél... Ráadásul Gerogia Wareham három kaput szerzett 3,45-ös gazdálkodással, Litchfield pedig egy igen látványos vetődős elkapást is bemutatott: nem csoda, hogy nagy, 190 futásos ausztrál győzelem született – ami egyébként India történetének harmadik legnagyobb különbségű veresége ebben a formátumban.

A korábbi hírekkel ellentétben ez a sorozat egyébként mégsem volt része a 2025-ig tartó ICC-bajnokságnak is, így mégsem bírt különösebb téttel. Azt viszont megmutatta, hogy az ausztrálok minden körülmények között nagyot küzdenek. A csapatok közti örökmérleg ezzel a következőre módosult: 53 meccsből 43 ausztrál és 10 indiai győzelem. Hamarosan NH20-as formátumban is találkozik a két válogatott, ugyancsak itt, Indiában.


Alapból nem látható kép
×