Őrült nap Fokvárosban

2024. január 3. – Szerző: Krikettgalaxis

23 kapu esett el a Dél-Afrika és India közti második teszt mai, első napján: mindössze 7 ütős ért el két számjegyű eredményt, és ugyanennyien kacsáztak. Már a 3. játékrészben tartunk, ahol a hazaiak ütnek: India 36 futással vezet, Dél-Afrika 3 kaput vesztett.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

India (érdekes módon) még soha nem nyert tesztsorozatot Dél-Afrikában, és mivel ez a sorozat most csak két mérkőzésből áll, és az elsőt elvesztették, így ez továbbra is így marad. De a teszt-világbajnokság miatt nagy szükségük lett volna a pontokra, így semmiképpen sem vehették fél vállról ezt a találkozót sem.

A vendégek a múltkori vereséget összehozó csapatból (nem mintha ők lennének érte a felelősök) kihagyták Sárdul Thákurt és Ravicsandran Asvint, helyettük pedig betették Mukes Kumárt és a múltkor hátfájdalmai miatt hiányzó Ravindra Dzsadedzsát. Dél-Afrika hármat változtatott: nem volt itt ezúttal Gerald Coetzee, a sérült kapitány, Temba Bavuma és Keegan Petersen, játszott viszont Lungi Ngidi, Keshav Maharaj és az élete első tesztjét most játszó Tristan Stubbs. De a legtöbbet Dean Elgarról beszéltek, akinek ez lesz az utolsó meccse a válogatottban: ő egy valóságos tesztlegenda, aki más nemzetközi formátumokban alig játszott a válogatottban, de a tesztben rengeteget láthattuk az elmúlt mintegy 12 évben.

Az már a kezdés előtt megfigyelhető volt, hogy a sáv tele van nagy repedésekkel, amiktől azt várták, hogy a hőségben majd még jobban szétnyílnak. Szóval senki sem számított futásfesztiválra: hát nem is lett az.

Azt gondoljuk, nem is érdemes időrendben végigmenni a történéseken, csak összefoglalni egy-egy játékrészt. Az elsőben borzasztó gyorsan kezdtek potyogni a kapuk: Elgar 4 ponttal búcsúzott, de a magas rend többi tagja még ennyire sem volt képes, így 11/3 és 15/4 is volt az állás. Mindössze David Bedingham és Kyle Verreyne volt képes átlépni a 10 pontot, de ők is 12, illetve 15 futással búcsúztak – és még gyorsabban estek ki a sorvégi ütősök, így Dél-Afrika mindössze 55 futást tudott összehozni! Ez 1932 óta a legalacsonyabb pontszámuk, és a történelem legkisebb pontszáma bármelyik csapat részéről India ellen. A játékrész hőse Mohammad Szirádzs volt, aki hat kaput szerzett: ez volt neki pályafutása első hatos zsákmánya. Eddig egyszer, 1987-ben volt olyan, hogy egy indiai játékos első nap ebéd előtt 5 kapuig jusson – érdekesség, hogy azt a meccset később elvesztették.

A második játékrész is lement úgy a mai napon, hogy az összes ütős kiesett – bár sokáig nem így nézett ki. Igaz, hogy Jasaszví Dzsájszvál egy extra nagyot pattanó Rabada-dobásból kacsázott, de Rohit Sarmá, Subman Gil és Virát Kohlí is átlépte a 30 pontot: ők hárman 19 határt ütöttek összesen, majdnem 5-ször annyit, mint az egész Dél-Afrikai csapat az első negyedben. 72/1-nél, de még 153/4-nél sem gondolták volna sokan, hogy mégis mi lesz ennek a játékrésznek a vége: az lett, hogy 153/4-ről India még nagyobb összeomlást mutatott be, mint Dél-Afrika az imént: a hátralevő ütősök egyetlen egy (!) futást sem tudtak begyűjteni, és mind kiestek! Ilyen, hogy 6 kapu vesszen el ugyanolyan pontszámon állva, még soha nem volt a teszt krikett közel 150 éves történetében, és olyan is csak egyszer (1902-ben), hogy ennél a mainál rövidebb legyen az első két játékrész: ezek most 349 dobásból álltak összesen. India csapatában 6 kacsát láttunk, ez is rekord, igaz, nem csúcsdöntés, csak -beállítás, mert volt már ilyen korábban is.

És ha 20 kapu nem lett volna elég valakinek egy napra, hát ő láthatott még hármat a harmadik játékrészben. Itt először (de életében utoljára) Elgar búcsúzott, majd még ketten 1–1 futással estek ki – viszont a nyitó Aiden Markram 36 ponttal még a nap végén bent van.

Szóval igen különleges nap volt: eddig négyszer hullott csak el több kapu egy teszt egyetlen napján, ebből kettő még a 19. században történt... Vajon befejeződik holnap a meccs?


Alapból nem látható kép
×