Kissé váratlan játékrészlezárás a Hamvak első, kiegyenlített napján

2023. június 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Anglia az ütést választotta, majd nem sokkal a nap vége előtt, 400-nál kisebb előnnyel lezárta a játékrészét úgy, hogy a 118 ponton álló Root még bent volt.

Egy tesztmérkőzés (illusztráció)Egy tesztmérkőzés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Óriási várakozás előzte meg az idei Hamvakat, ami nem csoda, hiszen az utóbbi időkben Anglia forradalmasított, a szokásosnál agresszívabb ütőjátékkal jellemezhető tesztstratégiája, az úgynevezett Baz-labda eléggé sikeresnek tűnik, míg a vendég Ausztrália épp most nyerte meg a 2021–2023-as teszt-világbajnokságot.

Így aztán ha van teszt, amire várható, hogy megtelik egy stadion nézőkkel, akkor az ez. És valóban: az edgbastoni pálya lelátóin valóban hemzsegtek a szurkolók.

A mérkőzés előtt rövid gyászszünetet tartottak a három nappal ezelőtti nottinghami támadás áldozataira emlékezve: az eset során egy afrikai bevándorló három embert ölt meg és többet megsebesített az angliai városban. A játékosok az emlékezés jeléül még fekete karszalagot is viselnek.

Az angolok ezúttal az ütést választották, miután megnyerték a pénzfeldobást: ez egy picit érdekes, mert mostanában akkor voltak meglepően sikeresek, amikor dobással kezdtek. De most mindjárt a legelső dobás során megmutatták, mire is számítsanak az ausztrálok: Cummins dobásából Crawley máris 4 pontot szerzett egy szép ferde hajtással. Aztán, ha az angolok a 24-es pontarányt nem is tudták tartani (na ez csak egy vicces megjegyzés volt), de 4,5–5 körül sikerült állandósítaniuk ezt a mutatójukat, és a szűz játszmák száma is mindössze kettő volt a játékrész során. Az ütőseik viszont lassacskán kiesegettek, az igazi kivétel csak Joe Root volt, aki elérte élete 30. tesztszázasát, sőt, a 78. játszma végére 118-ig is eljutott... amikor Stokes kapitány jelezte: részükről ennyi volt az első negyed.

Bár Bairstow később úgy vélekedett: ez a döntés egyáltalán nem volt meglepő, de akkor és ott elég sokan csodálkoztak rajta. Idő bőven van, egy jó formában levő ütősük még ott a pályán, mi lehetett a döntés oka? Ha esetleg azt tervezték, hogy a hátralevő néhány játszmában majd könnyen kiejthetnek 1-2 ausztrál ütőst, akik már elfáradtak a mezőnyben és a gyengébb fény is hátrányos nekik, akkor ez a tervük nem jött be, ugyanis a két ausztrál nyitó ütős, Warner és Khawaja kitartott abban a 4 játszmában, ami még jutott nekik.

Jelenleg Anglia 379 futással vezet, de egy nagy fogadóiroda ebben a pillanatban pontosan ugyanannyi esélyt ad a hazaiak győzelmére, mint a vendégekére. Szóval nagyon kiegyenlített a helyzet.


Alapból nem látható kép
×