Nagy tervek az LPL-ben: jön a játékosárverés és jön Bábar Ázam

2023. május 24. (utolsó módosítás: 2023. június 12. 09:32) – Szerző: Krikettgalaxis

Úgy tűnik, Srí Lankában komolyan veszik a Húsz20-as krikett fejlesztését. A 3 éve indult LPL idei szezonjában újabb előrelépések jönnek és persze több pénz, aminek köszönhetően egyre több külföldi sztár jelenik meg a bajnokságban.

Hatodik csapat egyelőre nem lesz, de legnagyobb újításként megérkezik az IPL-éhez hasonlatos játékosárverés: ezzel az LPL lesz a Föld bolygón a negyedik olyan bajnokság (és a harmadik férfibajnokság), ahol bevezetik ezt az intézményt.

Az árverést június 14-én tartják majd (utólag pontosított dátum – a hír megjelenésekor még 11-ét lehetett tudni), és minden csapatnak 500 000 dollárt lesz lehetősége elkölteni. A játékosok már múlt hét óta regisztrálhatnak az eseményre: eddig már több mint 500-an jelentkeztek.

Igen ám, de a csapatok már az árverés előtt is elkölthettek előzetes igazolásokra 500 000 dollárt, így tehát összesen 1 milliós keretből gazdálkodhatnak idén: ez majdnem háromszorosa a tavalyi 350 000 dollárnak!

Az előzetes bevásárlás során pedig több világsztár is bekerült az öt résztvevő csapat keretébe, valamint jónéhány egyéb kiválóság. Minden klub legértékesebb játékosai közül kerül ki a csapat egy hazai és egy külföldi ikonja, valamint egy hazai és egy külföldi platina besorolású játékosa. Ők pedig a következők:

Az árverésen a játékosokat legfeljebb 3 évre szerződtethetik, de minden idény után közös megegyezéssel szerződést bonthatnak vagy hosszabbíthatnak velük. Az elbocsátott vagy mégsem elérhető játékosok helyét minden évben egy-egy mini-árveréssel töltik majd be.

A klubok kerete 20–25 játékosból állhat, ebből hat kötelezően külföldi, a többi hazai. Az árverésben egy adott játékosért mindig két csapat tehet egyre magasabb ajánlatokat, de ha az egyik csapat kiszáll, becsatlakozhat helyette egy másik. Egy válogatottsággal rendelkező játékos kikiáltási ára 10–50 000 dollár lehet, aki viszont nem volt még válogatott, az vagy 20, vagy 10 vagy 5 ezer dollárért indul: ha legalább 50 első osztályú mérkőzése van már, akkor 20, ha legalább 25 első osztályú vagy legalább 18 LPL-mérkőzése van, akkor 10, egyébként pedig 5.

Úgy néz ki, a bajnokság végre nyáron (egészen pontosan július 30-tól augusztus 20-ig), azaz az előre eltervezett időpontban lesz: ilyen még nem volt, mert az első két szezont a koronavírusjárvány, a harmadikat pedig a Srí Lankát sújtó gazdasági válság miatt kellett néhány hónappal elhalasztani.

A Colombo Stars és a Kandy Falcons új tulajdonossal vág neki a szezonnak: előbbi a nevét is megváltoztatta, és idéntől kezdve Colombo Strikers néven szerepel majd. Hatodik csapat azonban most még nem lesz, hiába tervezték már az első idény befejezése óta, és úgy néz ki, a teljes LPL-t csak Kolambában és Kandiban bonyolítják majd le. Mindezek okaként azt említette meg a torna igazgatója, hogy az idei LPL előtt nagyon közel van a pakisztáni válogatott Srí Lanka-i turnéja, az LPL döntője után pedig nagyon hamar kezdődik a karibi CPL bajnokság.


Alapból nem látható kép
×