A Thunder ellen már érvényesítte a papírformát a Scorchers

2024. január 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Múltkori kissé meglepő veresége után ma már le tudta győzni esélytelenebbnek tűnő ellenfelét a Perth Scorchers, amivel visszamászott a tabella második helyére, míg a vesztes Sydney Thundernek már csak matematikai esélye maradt a rájátszásra.

Perzselő (pörzsölő) Nap (illusztráció)Perzselő (pörzsölő) Nap (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Miközben a klubok fele már 8 mérkőzésen is túl volt az idei BBL-ben, a Perth és a Sydney Thunder még csak hatot-hatot játszott, így az ő esetükben kevésbé lehetett megjósolni, vajon tovább tudnak-e majd jutni, bár erős sejtéseink már eddig is lehettek. Most viszont még tovább tisztult a kép, miután az amúgy is jobb esélyekkel rendelkező Scorchers egy alacsony pontösszegű mérkőzésen felülmúlta a vendéglátókat.

A narancsoknál Jason Behrendorffot taktikai okokból pihentették, helyette Hamish McKenzie szállt be dobni, míg a hazaiaknál Liam Hatcher múltkori helyét ma Matthew Gilkes vette át.

Borult időben kezdődött az első játékrész, ahol a Scorchers dobott, de szerencsére eső nem akadályozta a mai játékot. A Thunder óvatos kezdését Alex Hales pezsdítette fel két egymás utáni hatossal a 3. játszma végén, de az erőfölény négy játszmájából így is kettő olyan volt, amikor csak egy-egy dobásból született pont. De az is elég gyorsan kiderült, hogy nem feltétlenül az ütősökkel van a baj: a pálya nehéz és pörgetőbarát. Ez végül legjobban a balkezes ortodox Ashton Agar teljesítményében mutatkozott meg, aki négy játszmájában két kaput szerezve 18 (!) nullás dobást eresztett meg (volt egy szüze is), és 1,5-ös gazdálkodással zárt! Ez az egész BBL történetének valaha volt második legtakarékosabb dobóteljesítménye lett. De amikor nem Agar dobott, Hales az elemében volt: ő meg 5 hatost és 4 négyest bemutatva masírozott 72 futásig, viszont mivel senki más nem ütött jól, így ez a 72 a csapat összteljesítményének bőven több mint a fele lett: a Thunder ugyanis csak 137 pontot tudott elérni. Érdekesség, hogy az első félidőben három kifutás is történt, és mindháromnál Hales volt az aktív ütős, de valamennyi alkalommal a társa esett ki. És érdekesség az is, hogy a választható erőfölény két játszmája (a 11. és a 12.) mennyire ellentétesen sikerült: az elsőben, amikor a gyors Jhye Richardson dobott, 19 futás született, a másodikban (ezt Agar dobta) viszont három, és két kapu is esett.

Bár a 138-as cél nem tűnt nagynak, de a nehéz sáv miatt nem mondhattuk azt, hogy a kergetés sétagalopp lesz a narancsoknak. És a Scorchers valóban megküzdött az előrehaladásért: számos határ nélküli játszmájuk volt nekik is, viszont úgy tűnik, a határokat jobban osztották be, és érvényesült a sok kicsi sokra megy elv: míg a Thunder 8 hatost és csak 6 négyest alkotott, addig a Perth mindössze két hatossal, viszont cserébe 12 négyessel messzebbre jutott. Ennek a (mai viszonylatban nézve) sok négyesnek a kétharmadát egyébként egy személyben Zak Crawley szerezte, aki 50 futásig is eljutott, de a többiek is szépen kiegészítették az eredménytáblát a maguk két számjegyű pontjával. Érdekesség, hogy a Thunder sebes dobói a félidő első felében rengeteget próbálkoztak vágódó (azaz gyors, pörgetett) labdákkal: egészen pontosan 78%-ban alkalmazták azokat, ami jóval magasabb arány a szokásosnál, de úgy látszik, nem annyira jött be, mert a Perth győzelme még a viszonylag lassú haladásuk ellenére sem forgott veszélyben igazán egy percig sem. Főként azok után, hogy a 18. játszmában Josh Inglis is bemutatott egymás után egy hatost és egy négyest: ezek után már csak 15 futás hiányzott nekik 15 dobásból, ami persze könnyedén meglett.

Bár ezzel az eredménnyel még nem dőlt el semmi véglegesen a rájátszásba jutás szempontjából, de azért aki reálisan gondolkodik, mindenképpen azt mondja, hogy a Scorchers biztosan ott lesz, míg a Thunder bizonyára nem. Előbbiek ugyanis 11 pontra jöttek föl és még 3 meccsük van, miközben jelenleg 8 ponttal is továbbjutó helyen lehet állni, amint azt a Stars példája bizonyítja – és a zöldeknek már csak két találkozójuk van hátra. A Thundernek sem kell még lemondania a továbbjutásról, ahhoz azonban kötelező lenne mindhárom hátralevő összecsapásukon győzedelmeskedni, és még más eredményeknek is kedvezően kellene alakulnia számukra.


Alapból nem látható kép
×