Ha nehezebben is, de NH20-ban is nyertek az ausztrál nők India ellen

2024. január 9. – Szerző: Krikettgalaxis

A múltkor egy hárommeccses ENN-sorozatot 0–3-ra nyertek a vendég ausztrálok India ellen, most pedig 1–0-ról fordítva az NH20-as sorozatot is bekaszálták. India 2011 óta továbbra sem nyert tehát egyetlen olyan meccset sem női NH20-as sorozatokban, ami a sorozat utolsójaként a végső győzelemről döntött egy addig döntetlenre álló sorozatban.

A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első mérkőzésen olyat láthattunk, amit már majdnem négy éve nem: Ausztrália teljes női csapatát kidobták egy NH20-on! Ilyenre utoljára 2020 elején volt példa, és akkor is India ellen. Nem mondhatjuk, hogy egyetlen dobó érdeme mindez, mert többen is hozzátették a magukét, de mindenképpen kiemelendő a mindössze 19 éves Titász Szádhú, aki 4,25-ös gazdálkodással 4 kaput szerzett, és egy ötödik alkalommal is csak a videóbíró mentett meg egy ausztrál ütőst. Ezzel egyébként ő lett a legfiatalabb indiai lány, aki NH20-ban négyes zsákmányig jutott. A vendégeknél Tahlia McGrath és Ashleigh Gardner is nullával esett ki, viszont az ENN-sorozat hőse, Phoebe Litchfield folytatta, ahol abbahagyta, és 32 dobásból 49 futást gyűjtött be ma is. A sárgák azonban csak 141 pontig jutottak, ami közel 3 éve a legalacsonyabb első félidős eredményük lett. De amilyen jól dobtak az indiaiak az első játékrészben, annyira nem sikerült jól ugyanez az ausztráloknak: a két nyitó ütős ugyanis majdnem elmenetelt a célig, csak akkor esett ki egyikük, amikor már csak 6 futás hiányzott a győzelemhez. És hogy kikről van szó? Szmriti Mandháná az egyik, aki 54, Saifálí Varmá pedig a másik, aki 64 pontot kaszált be.

A második meccsen jött a papírforma ausztrál egyenlítés: méghozzá az igen szép számú, közel 43 000 néző nagy bánatára. Kiemelkedő teljesítményt ezúttal egyetlen játékostól sem láthattunk, de azért két nevet meg kell említenünk. Az egyik Kim Garth, aki az előző meccsen nem játszott, és most mindjárt az első és a második játszmájában is kiejtett egy-egy magas rendű indiai ütőst. De a főszereplő mégis inkább Ellyse Perry volt: egyrészt teljesítménye miatt is (21 dobásból 34 futással ő szerezte a legtöbb pontot mindkét csapat összes ütőse közül), másrészt azért, mert ez volt neki (mindhárom formátumot beleszámítva) a 300. nemzetközi meccse: ilyen sokat eddig a világon csak három női játékos ért el. Mint a mérkőzés előtt elmondta: ő nyitott arra is, hogy majd eljusson 400-ig... Ja és tegyük hozzá, hogy most csak a krikettről beszélünk, ő ugyanis fociban is volt ausztrál válogatott: védő létére 18 meccsen még 3 gólt is lőtt. Na de visszatérve a mai NH20-ra: az elsőként ütő India mindössze 131-es célt tudott felállítani, amit a vendégek ha nem is nagyon könnyen, de azért nem is szenvedve le tudtak kergetni.

A mai, harmadik, mindent eldöntő mérkőzésre még az előzőnél is több, 43 500 néző volt kíváncsi a helyszínen. Bár India jól kezdett az ütésben, ahogy haladtunk előre, az ausztrál dobók szépen megtalálták a módját, hogyan fogják vissza az ellenfelet. Elsőként Megan Schutt említendő meg, aki mai kapujával már a 131. ütőst ejtette ki NH20-as meccsen, amivel egyeduralkodóvá vált a világranglista élén. Másodikként viszont a mindössze 22 éves Annabel Sutherlandről kell szólnunk, aki két kapuja mellett 3,0-s gazdálkodással dobta végig a négy játszmáját. Az ütősök közül Ricsá Ghos volt a legreményteljesebb 28 dobásból elért 34 futásával, de a kapitány, Harmanprít Kaur megint, az utóbbi hónapokban már sokadszor leszerepelt: most is csak 3 futásig jutott. Igaz, hogy az összesen elért 147 a sorozat eddigi legmagasabb pontszáma volt, de senki nem várta, hogy Ausztrália vért fog izzadni, mire lekergeti. Ez a gondolat pedig be is igazolódott: mindkét nyitó ütősük, Alyssa Healy és Beth Mooney is ötvenest szerzett, és mire egyikük (Healy) kiesett éppen a félidő felénél, már 85 ponton állt a csapat. Egy halvány indiai remény a 16. játszmában csillant fel, amikor Púdzsá Vasztrákar egymás utáni két dobása két ausztrál áldozatot követelt, de a sárgák ettől sem roppantak össze, és 8 megmaradó dobással besétáltak a célba.


Alapból nem látható kép
×