Pont kerülhet a három afgán dobó ügyének végére

2024. január 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Az elmúlt hetekben sok vita folyt Mudzsíb ur-Rahmán, Fazalhak Fárúkí és Navín ul-Hak ügyében, akik ki akartak lépni a nemzeti központi szerződésükből, hogy a világ több Húsz20-as ligájában játszhassanak. Emiatt büntetést kaptak, majd enyhítették azt: ha így marad, akkor továbbra is lehetnek válogatottak is és játszhatnak külföldön is.

A Bámiján-völgy, Afganisztán egyik különleges helyszíne (illusztráció)A Bámiján-völgy, Afganisztán egyik különleges helyszíne (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Sajnos a krikettben régóta megoldásra váró probléma, hogy a válogatottak meccsei igen gyakran ütköznek a különféle belföldi bajnokságokkal, és amióta világszerte elszaporodtak azok a ligák, amelyekben a legjobb játékosok sok-sok pénzt tudnak keresni, egyre többen kerülnek dilemmába: a válogatottat válasszák vagy a ligát, amikor ilyen időponti ütközések vannak? A többség számára a válogatott szokott lenni az elsődleges, de mostanában egyre nagyobb számban megjelennek azok is, akik pont fordítva gondolják.

Úgy tűnik, a három híres afgán dobó, Mudzsíb ur-Rahmán, Fazalhak Fárúkí és Navín ul-Hak is ez utóbbi körbe tartozik. Karácsonykor ugyanis az Afgán Krikett-tanács (ACB) bejelentette: büntetéseket szabnak ki rájuk, ugyanis személyes érdekeiket előtérbe helyezve a három játékos azt kérte, 2024. január 1-től ne kössenek velük központi szerződést (ami a válogatottsághoz kell), és támogassák a külföldi ligákban való részvételüket. A büntetés pont ez utóbbira vonatkozott: az ACB visszavonta azokat a jelenleg is érvényes hozzájárulási tanúsítványokat, amelyek segítségével szerepelhettek ezekben az említett bajnokságokban, és úgy döntöttek, két évig nem is kapnak újat. Ráadásul még a központi szerződéseik érvénybe léptetését is elhalasztották, így a három játékos sem itt, sem ott nem szerepelhetett volna.

Mudzsíb ur-Rahmán emiatt a most zajló ausztrál BBL-ben év elejétől már nem is játszhatott a Melbourne Renegades csapatában, és veszélybe került mindhármuk tavaszi IPL-szereplése is: pedig Ur-Rahmán a Kolkata Knight Riders, Fárúkí a Sunrisers Hyderabad, Ul-Hak pedig a Lucknow Super Giants keretének a tagja.

Fárúkí és Ul-Hak ezek után megkereste az ACB-t, és utaltak rá, hogy azért ők mégiscsak erősen szeretnének ám válogatottak lenni: így aztán a tanács szíve valamennyire megpuhult, és kettejüket máris betették az Arab Emírségek ellen játszott NH20-as sorozat keretébe.

A legfrissebb hírek szerint most már mindhárom játékos eredeti büntetését enyhítették: lesz központi szerződésük, és ha korlátozott formában is (ezt pontosan nem tudni, mit jelent), de kapnak majd hozzájárulási tanúsítványt is, amivel külföldön játszhatnak. Azonban a tanács ezt az egész ügyet egy utolsó figyelmeztetésként értékelte számukra, ráadásul a havi fizetésüket és a meccsdíjukat is csökkentették valamennyivel. Az India ellen holnap kezdődő NH20-as sorozatban már mindegyikük ott lehet.


Alapból nem látható kép
×