Érthetetlenül súlyos büntetést kapott feltételezett nemi erőszakért Szandíp Lámicsháne

2024. január 11. – Szerző: Krikettgalaxis

A magát kitartóan ártatlannak valló Szandíp Lámicshánét, a híres nepáli krikettezőt 8 év börtönre ítélték egy 2022-es, nemi erőszakkal kapcsolatos eset miatt. Természetesen az erőszakot (ha valóban megtörtént) mi is elítéljük, de a nyolc év aránytalanul soknak tűnik. Vannak például gyilkosságok, amikért csak 5 év jár... Ráadásul most az is kiderült, az áldozat hazudott az életkorával kapcsolatban.

Bonyodalmas kapcsolat (illusztráció)Bonyodalmas kapcsolat (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Lámicshánét azzal vádolták meg, hogy 2022-ben egy katmandui szállodában megerőszakolt egy fiatal nőt. Szó sincs róla, hogy mondjuk bántalmazta is volna vagy ki is rabolta volna, és a szálloda is gyanús: nyilván nem az utcáról rángatott be egy ártatlan áldozatot, hanem feltételezhető, hogy megbeszéltek valamit, és azért találkoztak egy szállodában. Márpedig akkor a nőnek illett volna sejtenie, hogy miről is van (lesz) szó. Természetesen ha ezek után a nő (lány) nem egyezett bele az aktusba, akkor valóban bűncselekmény történt, amiért büntetés jár. De ki érzi igazságosnak a nyolc évet? Nem titkoljuk: mi nem.

Márpedig egy nepáli bíróság tegnap ezt az ítéletet hozta, sőt, kiegészítette azzal is, hogy Lámicshánének 500 000 rúpiát (mai árfolyamon körülbelül 1,3 millió forint) is be kell fizetnie, aminek 40%-át az áldozat kapja meg. Az az áldozat, aki eleinte azt is állította, hogy az eset idején ő még kiskorú volt, ám később kiderült: ez nem is igaz, hiszen akkor már elmúlt 18 éves. Felmerül a kérdés: a lány nem tudta volna, hogy hány éves? Vagy hazudott? Nem lehet, hogy akkor másban is hazudott? Na mindegy, nem mi vagyunk a bíróság. Lámicsháne mindeközben végig ártatlannak vallotta magát, ügyvédje pedig az ítélet bejelentése után elmondta: mindenképpen fellebbezni fognak egy magasabb szinten.

Az ügy miatt a játékost egyébként már 2022-ben őrizetbe helyezték: amikor kiderült az eset, éppen a karibi CPL-ben játszott a Jamaica Tallawahsnál, de azonnali hatállyal hazaküldték, és amikor megérkezett a nepáli fővárosba, letartóztatták. Innen még óvadék ellenében szabadult, és meghívást kapott a nepáli válogatottba. Az ügy nagyon megosztóra sikerült: a különböző, ki tudja, milyen pénzekből működő és milyen érdekeket képviselő emberi jogi szervezetek aktivistái tüntettek ellene, míg az egyszerű szurkolók közül sokan éljenzéssel fogadták, amikor pályára lépett. Nyilván nem azért éljenezték, mert erőszakkal vádolták meg, hanem azért, mert kiváló játékos volt: a világ legnagyobb ligáiban is megjelent, nemzetközi szinten pedig a második leggyorsabb volt, aki elérte az 50 ENN-kaput és a harmadik leggyorsabb, aki 50 NH20-as kaput teljesített.


Alapból nem látható kép
×