Vége a játszmának, Hobart!

2024. január 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Most már biztos, hogy idén sem lesz bajnok a Hobart Hurricanes, miután két nappal az előző találkozójuk után, ezúttal hazai pályán is kikaptak az Adelaide Strikerstől. A lilák ezúttal is a végére gyorsítottak be, de a vendégek ugyanezt tették a maguk játékrészében, csak még jobban.

Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)

A kép szerzője: Ardash Muradian (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Egyfajta mininegyeddöntőnek is beillett a mai meccs, legalábbis abból a szempontból, hogy tudni lehetett: aki itt ma kikap, biztosan nem juthat tovább a rájátszásba. Abból a szempontból viszont nem, hogy a győztes viszont még nem feltétlenül végez az első négyben – csak az esélye marad meg rá.

Ugyanez a két csapat Adelaide-ben tegnapelőtt már összecsapott: akkor a vendégek elszórakozták a félidők elejét, emiatt pedig nem sok esélyük volt a győzelemre. Ahhoz a meccshez képest több változás is történt azonban a keretekben, és a helyszín is most már Hobart volt, így egy egészen más találkozóra számíthattunk. A hazaiaknál kimaradt a mostanában gyengén teljesítő Sam Hain, visszatért viszont kisebb sérülése után Matthew Wade, míg a Strikersnek két nagy hiányzója is volt: egyrészt nem játszott Alex Carey, akinek múltkor csak egyetlen BBL-meccset hagytak válogatottbeli fellépései között, illetve sérülés miatt Chris Lynn sem: helyettük visszatért a kapu mögé Harry Nielsen, valamint a magas rendbe Jake Weatherald.

Az első erőfölény egyértelműen a dobást választó kékeknek jött össze jobban: két kapu is esett, miközben két játszma is volt, amikor csak 1, illetve 5 futás született – így aztán nem kellett sokat vezekelniük azért, mert 1.3-ban egy könnyű elkapást veszni hagytak, mert nem mozdult rá sem a kapus, sem a katona. Sőt, az erőfölényt követő három játszmában egyetlen határesemény sem volt, és bár további ütősök nem estek ki a félidő feléig, de az akkori 68-as állásnak nem igazán örülhettek a hurrikánok. A két legstabilabb ütős tehát a 3. és 4. rendű Macalister Wright és Caleb Jewell volt, de valamiért a csapat mégsem kérte ki elég korán a választható erőfölényt, csak akkor, amikor ők ketten már kiestek. Amikor meg kikérték, az a két játszma elég furcsán sikerült nekik: először Nikhil Csaudharí ütött be egymás után két határt, majd a következő dobásból kiesett, utána meg pontosan ugyanezt megtette Tim David is (az egyetlen különbség, hogy az első két határ négyes volt, a másik kettő meg hatos). Ezeknek köszönhetően kicsit feljavult a lilák pontaránya, de így is csak 167-ig jutottak el. A legjobb dobó egyértelműen Cameron Boyce volt, aki Wrightot és Jewellt is kiejtette, miközben 4 játszma alatt 4,25-tel gazdálkodott.

Amikor a vendégek a második félidőben 3.3 után még csak 17 futással álltak, úgy nézett ki, lehet ebből egy szoros meccs. De utána Matthew Short (aki egyébként magasan vezeti az egész BBL-idény futásranglistáját) 3 dobásból 14 futást gyűjtött, majd, hogy ki ne maradjon már a buliból, a másik Short, D’Arcy is beütött például három négyest – az állás 6 játszma után már 56/0 volt. De a játék képe egy rövid időre ezek után megfordulni látszott: a következő két játszmában kiestek mindketten, és egyetlen határ sem volt. De ezek voltak az utolsó pillanatok a meccsen, amikor az Adelaide egy kicsit is kényelmetlenül érezhette magát: ezek után jött ugyanis Jake Weatherald, aki először egy 4–4–6–4-es sorozattal tette helyre a lila dobókat, majd később sem állt le, és mindössze 32 dobás alatt 80 pontot gyűjtött be! Ezalatt legtöbb ideig Adam Hose volt a társa, aki viszont kevesebb mint fele akkora aránnyal ütött, és a társulás 108 futásából is mindössze 25-tel vette ki a részét. Ennek a Weatherald-bemutatónak pedig az lett az eredménye, hogy igen sokkal, 25 dobással a vége előtt lezárult a meccs, természetesen a kékek győzelmével.

Most már tehát eldőlt, hogy a Hurricanes legjobb esetben is csak az 5. helyen végezhet, vagyis nem juthat rájátszásba. A Strikersnek még egy meccse van hátra, amit ha megnyer, 11 pontja lesz: de nekik még figyelniük kell arra is, hogy a Sixers 10, a Stars pedig 8 ponton áll, és nekik még két-két mérkőzésük van hátra.


Alapból nem látható kép
×