SA20: a kisváros legyőzte a fővárost

2024. január 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Bemutatkozott az SA20 maradék két csapata is, ahol a hat közül a legkisebb várost székhelyéül tudó Paarl Royals végül könnyedén mért vereséget a Pretoria Capitalsra, pedig sokáig utóbbiak álltak jobban, de elszórakozták a második félidő második felét.

A Föld legnagyobb gránittömbjei közé tartozó Paarli-sziklák Paarl közelében (illusztráció)A Föld legnagyobb gránittömbjei közé tartozó Paarli-sziklák Paarl közelében (illusztráció)

A kép szerzője: Karen Pagel (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Ahogy két nappal ezelőtt, úgy most is az egyik tavalyi elődöntő ismétlődött meg, de ezt most szerencsére nem áztatta el az eső. Tavaly a Capitals hagyta el győztesen a pályát, bejutva a döntőbe, így most volt miért visszavágnia a Royalsnak.

Érdekesség, hogy bár az SA20-ban is legfeljebb négy légiós játszhat egy csapatban, így kicsi a valószínűsége, hogy mind a két nyitó ütős külföldi legyen, itt most mégis mindkét csapatban ez teljesült, ráadásul mind a négyen angol válogatottak voltak. Egy másik érdekesség, hogy idén egy csapatban jelent meg a két testvér, Corbin és Eathan Bosch: most mindketten a Capitalsben játszanak, de tavaly Corbin még éppen a fővárosiak mostani ellenfelét, a Paarlt erősítette.

Az elsőként ütésre kényszerülő Royals óvatosan kezdett, az első két játszmában nem is ütöttek határt, de utána Jason Roy és Jos Buttler egy játszma alatt 19 futást hozott össze, ami, mint később kiderült, az egész meccs messze legjobb játszmáját jelentette. Mert azért az érzékelhető volt már az elején, hogy a labda úgy általában nem jött nagyon kényelmesen az ütőre, így jócskán meggyűlt a baja a pontszerzéssel mindenkinek. A 6. játszma végére már a nyitó ütősök kapuja elveszett, de már hamarabb is elveszhetett volna, csak éppen Senuran Muthusamy elejtett egy elkapást Buttler ellen az extra fedezeten. Aztán a 7. játszma elején egy könnyű kifutási lehetőséget is elszalasztott a fővárosi mezőny, de talán emiatt annyira mégsem lehettek mérgesek, mert ez a játszma majdnem szűz lett és a következőben is csak 5 futás gyűlt össze a rózsaszíneknek. A félidő felénél csak 69/3 volt az állás, ami nem ígérte azt, hogy megismétlődik a tegnap látott futáseső. Igaz, David Miller azért még 41 pontjával jelentősen följebb hozta a csapatot, és a végén Andile Phehlukwayo mutatott be egy kis villámháborút: ő 14 dobásból 28-neskiig jutott. A dobók egyébként szépen megosztoztak: szinte mindenki szerzett kaput, de legfeljebb csak kettőt.

A 161-es cél olyan kis átlagos célnak tűnt a szünetben. De amikor a kergetés első játszmájában Phil Salt három négyest is bemutatott, már inkább átlag alattinak tűnt ez az eredmény. Hát még amikor hamarosan ugyanő két hatost is beütött két egymás utáni labdából! Utána itt is érkezett egy kisebb csendes időszak, de a félidő felére mégis 80/3 lett az állás, ami bőven a vendégek számára volt kecsegtető. Bár azt meg kell említeni: pont a félidő első felének utolsó dobásából (9.6) kieshetett volna még egy ütős: Phehlukwayo Colin Ingramnek szánt labdája ugyanis megcsúszott valamin, mielőtt hátul elkapták: a bíró szerint azonban ez a valami inkább a lábszárvédő volt, így nem ítélt kiesést, a videózást pedig nem kérte ki a dobó csapat – pedig ha kikérték volna, kiderült volna, hogy az a labda bizony a kesztyűn változtatott irányt, tehát érvényes elkapás lett volna! Ezek után viszont teljesen leült a Pretoria játéka. Valószínűleg Salt 11. játszmabeli búcsúja törte meg a lendületüket: a 9. játszmában látott hatos után a következő határra egészen a 18. játszma utolsó harmadáig kellett várni! Eddigre pedig már annyira megnőtt a szükséges pontarány, hogy lényegében elúszott a győzelem a fővárosiak számára: hiába ütöttek aztán az utolsó játszmában három négyest is egymás után, ez bőven kevés volt, és 27 futással kikaptak.

Egyelőre nincs sok értelme a tabellát nézegetni, de azért megemlítjük, hogy ez után a győzelem után a Paarl áll az élen, a Pretoria pedig az utolsó helyen.


Alapból nem látható kép
×