Kikapott a bajnok Dél-Afrikában

2024. január 13. – Szerző: Krikettgalaxis

A Sunrisers Eastern Cape, a tavalyi bajnok első meccsét elmosta az eső, a másodikat (a mait) pedig tönkretette számukra a Durban’s Super Giants kiváló ütőjátéka: a vendégek ugyanis nagyon nagy célt állítottak fel a címvédő számára, amit az nem tudott lekergetni. A szuperóriások így egyelőre nevükhöz méltóan veretlenek és vezetik a bajnokságot.

Részlet Durban tengerpartjából (illusztráció)Részlet Durban tengerpartjából (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Három nappal ezelőtt ugyanitt, Gqeberhában csúnya, esős nap volt, ami miatt nem lehetett lejátszani a bajnokság nyitómeccsét. Most szép napsütés fogadta a csapatokat. Aki részletesen követte a mai BBL-eseményeket, annak feltűnhetett, hogy ott a második meccset kicsit odébbtolták, mert az első még nem fejeződött be. Itt viszont, hiába zajlott még az itteni kezdés időpontjában a Fokváros és a Johannesburg találkozója, ezt nem halasztották semennyivel. Érdekes, mert így aki mindkettőt meg akarta nézni a tévében, az az átfedés miatt így most kevesebb reklámot lát, márpedig a reklám az isten, amikor közvetítésekről van szó. Na nem mintha nekünk ez baj lenne, hogy az emberek agyába kevesebb reklám szivárog be!

Ami az összeállításokat illeti: a kelet-fokföldiek múltkor még a csapatukat sem jelentették be, így nincs mihez hasonlítani a mostanit, a durbani klub pedig csak Prenelan Subrayent hagyta ki abból a csapatból, ami múltkor egy hatalmas célt kergetett le az MI ellen – helyére Jon-Jon Smutst tették be.

A vendég Super Giants az ütést választotta. Két nyitójuk Matthew Breetzke és a tavaly még kapitány, de idén már csak sima játékos Quinton de Kock volt. Ők pedig az első négy játszmában fokozatosan gyorsítottak, méghozzá így: nulla határ, egy négyes, két négyes, három hatos. Utána Breetzke beütött még gyorsan még négy határt egy játszmában, de három dobással később De Kock kiesett, ez pedig egy rövid időre visszafogta az előrehaladást. De csak rövidre, mert a 3. és a 4. rendű Smuts és Nicholas Pooran még a nyitó párnál is jobban játszott: mindketten jóval nagyobb aránnyal ütöttek és tovább is jutottak el. Smuth 75-tel, Pooran pedig 60-neskivel zárta a félidőt, amelyben mindössze három kapu született. Ebből kettő Daniel Worrall, egy pedig Marco Jansen nevéhez fűződik. Bemutatkozott a világnak Beyers Swanepoel is, akinek ez volt élete első SA20-as meccse, de sajnos pocsékul sikerült neki: 18 pontot szereztek ellene egy játszmában (ez még Breetzke volt az elején), így többet nem is dobatta őt a kapitány. De Simon Harmer is majdnem ugyanilyen pazarló volt, ráadásul ő 3 játszmán keresztül: ez azért érdekes, mert angol klubjában, az Essexben általában a legjobb és leggazdaságosabb dobók közé tartozik. A DSG végül kiváló, 225-ös eredményt ért el, nem kis részben ennek a félidővégi gyorsulásnak köszönhetően: az utolsó 9 játszmában született ebből a 225-ből 129. Egy érdekes jelentet említünk még meg ebből a játékrészből: a 17.3-ban történt, hogy Smuts a mélységi keresztláb felé ütött egy labdát, ami nagyjából éppen a határnál érkezett volna le a földre. Ott volt viszont Tom Abell, aki, miközben kiugrott a pályáról, megszerezte a labdát, és visszadobta azt a pályára, hogy ne legyen hatos – de szerencsétlenségére úgy tűnik, hogy közben a lába éppen elérte a kötelet, amikor a labda még nem hagyta el a kezét, így hiába a látványos erőfeszítés, mégis hatos lett belőle.

A kergetés első játszmája határ nélkül zajlott, amit Adam Rossington, az egyik nyitó ütős, úgy tűnik, hogy hamar megunt: a második játszmát egy hatossal kezdte, majd megint megpróbálkozott eggyel, de az inkább az egekbe szállt és a pályán belül esett vissza, így volt idő aláhelyezkedni és elkapni. Az imént említett Abell viszont most ütősként jött be ezek után, és ott több sikerrel járt, mint az előbb leírt esetben: ő végül 36 dobásból 65 futást gyűjtött be, sőt, később Tristan Stubbs is meghaladta az 50-et. Hiába a magas cél, így is volt olyan időszaka a második félidőnek, amikor időarányosan a Sunrisers állt jobban – ám ők a végére nem tudtak úgy begyorsítani, mint ellenfelük az első félidőben, így 35 futással lemaradtak. Igaz, hogy a 18. játszmában még annyira messze voltak, hogy nem sok esélyük volt, de tovább rontották ezeket az esélyeket egy buta kifutással, amibe először úgy tűnt, Stubbs még bele is sérült (de aztán kiderült, hogy legalább ez nem igaz).

A címvédő Sunrisers tehát maradt a negyedik, viszont a Durban két győzelmével átvette a vezetést a tabellán. Viszont hamarosan el fognak szenvedni egy jelentős veszteséget: Pooran máris elhagyja a csapatot, mert az ILT20-hoz is szerződés köti, és ott fog tovább játszani! Furcsa, de 2024-ben ilyen a krikett világa.


Alapból nem látható kép
×