Majdnem véget ért a második napon az ausztrál teszt is

2024. január 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Nemrég kisebbfajta csoda volt, hogy mennyire rövid lett egy teszt Dél-Afrikában: az két nap alatt véget ért, és bizony ma sem voltunk ettől nagyon messze. A harmadik játékrészben a karibiak már 6 kaput elvesztettek, és még mindig 22 futásos hátrányban vannak. Holnap minden bizonnyal vége.

Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Újabb hűvöskés, felhős nap köszöntött be Adelaide-ben. Mint Josh Hazlewood elmondta: úgy érzi, az ütés könnyebbé vált azóta, hogy az új labda egy kicsit már megpuhult, szóval (ezt már nem ő mondta) a Karib-térségnek minden bizonnyal arra kell ráhajtania, hogy most reggel minél jobban ki tudják használni a még nem annyira megviselt labda előnyeit. Ne feledjük: ma ebédre már mintegy 50 játszma lesz benne a labdában.

A tegnapi nap hőse, Shamar Joesph természetesen ma is hamar csatasorba állt. A nap második játszmáját ő dobta – ám eleinte úgy tűnt, Cameron Green ezúttal túljár a dobó eszén. két négyest is beütött ellene egymás után. A következő dobásba viszont csak (védekezés közben) beleélezett, és elkapták: Joseph már a harmadik kapujánál tartott! Ekkor viszont bejött Travis Head, akivel sokáig senki sem bírt. Miután az első pár tucatnyi dobásból kitapasztalta a körülményeket, egyre magabiztosabbá és egy picit agresszívebbé vált (legalábbis tesztmércével mérve), és jónéhány négyest is bemutatott (közben pedig elérte pályafutása 3000. tesztfutását is). Usman Khawaja még egy ideig együtt harcolt Headdel, de jött Justin Greaves, aki Josephhez hasonlóan szintén debütáns, és ha nem is első labdájából, de nem sokadik dobásából kiejtette őt, 45 ponttal. A többi ütős viszont nem igazán érezte magát kényelmesen, és még ebéd előtt kiesett (5 ponttal) Mithcell Marsh is: az állás ekkor 129/5-re változott, és a vendégek elkezdhették azt érezni: még van itt keresnivalójuk! Ebédkor 144/5 volt az állás, Head pedig nem messze állt az 50-től.

Ebéd után a 6. ausztrál kapu is elveszett úgy, hogy még mindig hátrányban voltak (ezt is Greaves szerezte), de Head még mindig ott volt, és még mindig... Amikor a csapat vezetésbe váltott (61. játszma), ő már 72 ponton állt, aztán a 69. játszma végén, 234/7-es állásnál megszerezte a százasát is. Ezek után még felszabadultabb játéküzemmódra kapcsolt, és a következő játszmában két hatost is kizúdított egymás után – végül 119 ponttal kényszerült búcsúzni a másik Joseph, Alzarri dobásából. Teaszünetben 260/8 volt az állás.

És ha már az imént megint a Joseph név szóba került: Shamar Joseph hamarosan újabb kaput szerzett, ötös zsákmányra hozva fel magát! A tea után nem sokkal, amikor a lehetséges legelső pillanatban kikérték az új labdát, előbb ugyan Nathan Lyon beütött ellene egy hatost, de a következő dobásból jött a bosszú, sőt, az azt követő dobásból (ez már új játszma volt) az utolsó ütős is kiesett, így Ausztrália 283-mal végzett, ami 95 pontos előnyt jelentett. Érdekesség, hogy a világon Shamar Joseph lett a második dobó, aki tesztben élete első labdájából kaput szerzett és még később ötös zsákmányt is elért: az első ilyen játékos pedig éppen Lyon volt!

A harmadik játékrész szűz játszmával majd egy azonnali kapuval kezdődött, sőt, a 4. játszma végén már 1/2 volt az állás, miután Hazlewood a másik nyitó ütőst is búcsúztatta. A dobó pedig ezek után sem állt le, a 6. játszmában Alick Athanaze-t, majd a tizedikben Kavem Hodge-ot is kiejtette, így aztán az eredményjelző már 19/4-et mutatott, 4 Hazlewood-kapuval. De aztán ő átadta a helyét másik dobóknak is – akik szintén eredményesek lettek: Green és Lyon is begyűjtött egy-egy kaput a nap végéig, így 22.5 játszma alatt a Karib-térség 73/6-ra zuhant. Ez még mindig 22 futásos hátrány, így nem kell hozzá sok bátorság, hogy kijelentsük: a meccsnek akár holnap ebéd előtt már vége lehet.

És a cikkünk végére egy érdekes statisztikai adat az eddigi két nappal kapcsolatban: bár láttunk egy 119-es, egy 50-es, egy 45-ös és egy 36-os eredményt is az ütősöktől, de ezt mind balkezes ütőjátékos érte el. A legmagasabb pontszám, ami jobbkezes emberhez kötődik, az 24: Greaves és Lyon is ennyit teljesített.


Alapból nem látható kép
×