Ha játékrésszel nem is, de tíz kapuval megnyerte a tesztet Ausztrália

2024. január 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy azt tegnap este már mindenki sejthette, a harmadik nap nem tartott sokáig az ausztrál–karibi teszten: a maradék négy vendégkapu hamar elfogyott, a kergetés pedig pár játszma alatt lement. Usman Khawaja a legszerencsétlenebb időpontban sérült meg.

Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nem jött ki túl jól az adelaide-iek számára, hogy egy szerdán kezdődő teszt három nap alatt befejeződik: így sokan, akik hétvégére tervezték, hogy kilátogatnak a stadionba, most krikettélmény nélkül maradtak. Azért a hétköznapok ellenére is az első két napon 20 000 fölött volt a nézőszám, és ma is majdnem elérte a 17 000-et. Az idő kellemesebb és naposabb volt, mint az első két napon.

A Karib-térség 6 elvesztett kapuval és 22 futásos hátránnyal állt a második nap végén. Ugyan Alzarri Joseph még három négyest is ütött, mielőtt kiesett volna, mégis mire behozták a mínuszt (sőt, rögtön +3-ba léptek), három újabb kapujuk veszett el, így gyakorlatilag olyan volt, mintha 3/9-ről kezdődne egy teljes, bár két félidős meccs. A játékrészes vereségtől egyébként pont az első két nap legjobb karibi játékosa, Shamar Joseph mentette meg őket: az ő négyesével kerültek át pozitívba. Viszont ő most nem húzta olyan sokáig, mint az első negyedben: bár most is volt három 4-ese, ezúttal 15 ponttal kiesett. A nap négy kapujából egyébként egyet Josh Hazlewood szerzett, aki így a teljes tesztet 9/67-es dobóteljesítménnyel zárta, ami pályafutása eddigi legjobbja. Viszont a 10-es zsákmány megint nem lett meg neki: azon kevés krikettező közé tartozik így a világon, akik tízes zsákmány nélkül állnak legalább 250 kapuval. Rajta kívül csak heten vannak ilyenek.

Ausztráliának 26-os célt kellett lekergetnie. Steven Smith és Usman Khawaja nyitott, és nyilván nem akartak szégyenben maradni, ezért viszonylag óvatos játékkal kezdtek, de ez is bőven elég volt a könnyed, 7 játszmán belüli győzelemhez. Az egyetlen (viszont annál nagyobb) kellemetlenség viszont akkor esett meg Ausztráliával, konkrétan Khawajával, amikor már csak egyetlen pont hiányzott a győzelemhez: egy felpattanó labda ugyanis a sisakrácsát találta el az ütősnek, amitől valami belső szájsérülése keletkezett (talán megharapta a nyelvét?), és folyt is a vér a szájából. Az ütős persze a visszavonulást választotta, így a győzelmet érő pontot már a 3. rendű Marnus Labuschagne vitte be.

Ausztrália ezzel a győzelmével megerősítette az első helyét a világbajnokság tabelláján, míg a Karib-térség egy helyett visszacsúszott, és már csak a nyolcadikok. Jövő héten csütörtökön egy újabb, ezúttal rózsaszín labdás (éjjel-nappali) tesztet kezd egymással a két válogatott Brisbane-ben, később pedig más formátumokban is összecsapnak.


Alapból nem látható kép
×