A Sixers a BBL-döntő első résztvevője

2024. január 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Meglepően könnyedén aratott győzelmet az első elődöntőben az alapszakasz tabelláján csak második helyen végzett Sydney Sixers az őt a csoportkörben megelőző Brisbane Heat ellen, így pedig máris biztosították a helyüket a döntőben. A Heatre még egy elődöntő vár.

Sydney-i látkép (illusztráció)Sydney-i látkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Egy kicsit tét nélküli volt ez a mai találkozó, egy kicsit pedig tétmeccs volt: hiszen még a vesztesnek sem kellett búcsúznia a további küzdelmektől – legfeljebb az útjuk vált egy kicsit rögösebbé. De természetesen mindenki nagyon nyerni akart ma, hiszen a győztes rögtön bejutott a döntőbe, így majd hátradőlhetve figyelheti, hogy hogyan alakul a rájátszás következő két összecsapása, kit kapnak majd ott ellenfélül.

A rájátszás mind a négy csapatát azonban rosszul érintette a zsúfolt krikettnaptár összecsúszása: ez a döntő szakasz ugyanis egybeesett különféle nemzetközi mérkőzésekkel illetve újabb Húsz20-as ligákkal. A Brisbane-től például kapitányuk és legeredményesebb ütősük, Colin Munro, valamint Sam Billings is hiányzott, mivel mindketten átmentek az Emírségekbe, a jobban fizető ILT20-ba – bár tegyük hozzá, nem csak a pénz lehetett a motiváló tényező, hanem az is, hogy például Billingsszel korábban kötöttek szerződést, és ha azt lemondta volna, akkor semmi sem garantálta volna, hogy a BBL játékosbörzéjén ki fogja őt választani valamelyik csapat – és hát senki sem akar két szék között a pad alá esni. A Sixers ugyanilyen okból vesztette el mára James Vince-t, aki helyett ma Joel Davies játszott, míg (az amúgy elérhető) Jackson Bird helyett Steve O’Keefe került vissza a csapatba.

A Heat ma a dobást választotta, méghozzá főként azért, mert ezt a meccset ezúttal kivételesen a Carrara Ovalban játszották egy szállítható, ideiglenesen telepített dobósávon, ami azt jelenti, hogy még senkinek semmilyen tapasztalata nem volt azzal kapcsolatban, hogy hogyan viselkedik, és ők ezt szerették volna előbb felmérni, mielőtt bejönnek ütni. Az első két játszmát egész szép csendesen le is hozták, majd amikor a harmadikban Jack Edwards megpróbált beindulni, és két négyest is ütött egymás után, a következő dobásból Paul Walter egy nem túl könnyű elkapást sikeresen végrehajtva rögtön kiejtette őt, rövidesen pedig, ráadásul egy szűz játszmában, Josh Philippe is búcsúzott. Hat játszma után még mindössze 29 futáson álltak a rózsaszínek, Spencer Johnson, a dobó pedig fantasztikus mutatókkal: eddigi 12 dobásából 1 futást gyűjtött az ellenfél. Viszont Daniel Hughes és Moisés Henriques társulása lassan rákapcsolt: bár 9 játszma elteltével még mindig csak 50 futása volt a sydney-ieknek, de utána már jött több határ is, a 13–14. játszmára pedig kikérték a választható erőfölényt, ami remekül sikerült nekik: az elsőben 13, a másodikban pedig 25 pontot halmoztak fel, és 79/2 helyett máris 117/2-n találták magukat. A 17. játszma, illetve az azt követő kettő másik is viszont megint a kékeknek sikerült jobban, sőt, sokkal jobban: ezalatt csupán 6 futás született, viszont 4 ütős is kiesett. A 20. játszmában Ben Dwarshuis még néhány duplával meg egy hatossal fölhozta ugyan a csapatot 152-re, de ez eléggé kevéskének hatott.

Csakhogy nem véletlenül értek el a Sixers játékosai ilyen kevés pontot: a pálya ugyanis igen nehéz volt. Ez többek között abból is kitűnt, hogy a kergetés első játszmája is szűz lett (ezt Edwards dobta), és a másodikban is csak két futás jött össze a hazaiaknak. Az erőfölény 21 futással végződött: ennél rosszabbat ebben az idényben még nem produkált a Heat... De legalább kaput nem vesztettek. Ez egészen 6.3-ig igaz volt, mert 6.4-ben esett ki az első ütős (Josh Brown), utána viszont megindult a lassú földcsuszamlás, és folyamatosan újabb és újabb kapuk vesztek el. Egy-egy határ (eleinte főleg hatosok, a félidő későbbi részeiben túlnyomóan négyesek) be-becsúszott, de az átütő erő, amit az alapszakaszban megszoktunk, ma hiányzott a Heat játékából, Dwarshuis pedig kiváló formában dobva ötös zsákmányig menetelt, így végül 17.5 játszma alatt a Brisbane teljes csapata elfogyott, és meglepően simán, 39 futással kikaptak.

Ezek után az sem ígér sok jót a Heatnek, hogy a második elődöntőt ugyanezen a pályán kell majd megvívniuk, egyébként a holnapi Scorschers–Strikers találkozó győztesével. A Sixers viszont majd a saját stadionjában, az SCG-ben játszhatja a döntőt jövő szerdán!


Alapból nem látható kép
×