Igazi, szép teszt krikettet láthattunk Ausztráliában az első napon

2024. január 25. – Szerző: Krikettgalaxis

A második meccs első napjával folytatódott az AusztráliaKarib-térség tesztsorozat, ezúttal Brisbane-ben. A vendégek hagyományos stílusú, lassan haladó, de azért számos csemegét tartogató ütőjátékkal rukkoltak elő, és főként a vacsora és tea közötti ellenállásuknak köszönhetően a nap végén 266/8-cal még mindig ők vannak bent.

Egy tesztmérkőzés (illusztráció)Egy tesztmérkőzés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mint emlékezhetünk, a múlt heti, első teszt könnyű ausztrál győzelmet hozott, így a Karib-térség számára az is mindenképpen egy kisebbfajta sikerrel ért volna fel most, ha erősebb küzdőszellemmel és jobb összpontosítással lépnek pályára, és tovább húzzák ki – akár döntetlenig is, hiszen az időjárás is közbeszólhat még a következő napokon. Bár egész napos esőket nem jósolnak, de kisebb zivatarok akár lehetnek is, ami miatt lehet, hogy messze nem lesz meg az 5 napnyi játékidő.

Ez a teszt is része a világbajnokságnak, így nagy téttel is bír, de Ausztráliának egyúttal azért is különösen jó lenne most győznie, hogy ne szakítsa meg két szép sorozatát: ezen a nyáron eddigi mind a négy hazai tesztjüket megnyerték, és ez lehetne az ötödik, illetve itt, a Gabbában eddigi 11 rózsaszínlabdás meccsüket is mind kivétel nélkül sikerrel zárták, és ez lehetne a tizenkettedik. Ugyanis, manapság kissé szokatlan módon ez egy éjjel-nappali teszt lesz, az ilyenkor megszokott fuksziarózsaszín labdával. Az első két napra a várakozások összesen nagyjából 50 000 szurkolóról szóltak, és valóban, több tízezren itt is voltak mindjárt ezen az első napon.

A hazaiak azonos összeállításban léptek pályára, mint legutóbb, annak ellenére is, hogy Cameron Green koronavírustesztje pozitív lett: rá csak ilyen kisebb megszorítások vonatkoztak, hogy például külön öltözőt kellett használnia, vagy például (kívülről szemlélve kicsit vicces módon) két méterre kellett állnia a csapattársaitól, amikor felsorakoztak a csapatok a himnuszokhoz. A karibiaknál viszont történt egy változtatás a csapatban: Gudakesh Motie, a balkezes pörgető dobó helyét egy jobbra csapódó stílusú jobbkezes dobó, az újonc Kevin Sinclair vette át.

A vendégek az ütést választották, és mindjárt az elejétől fogva igen megfontolt, óvatos játékot mutattak be. Ugyan a 2. játszmában Sarfuddaulá Ibne Sahíd játékvezető kiküldte Kraigg Brathwaite-et LKE miatt, de a videóbíró megmentette őt: egy hatalmas él történt ugyanis, amit nehéz is megérteni, hogy elsőre hogyhogy nem látott a bíró. A 7. játszma után még csak 6/0 volt az állás, aztán az amúgy rendkívül lassú Brathwaite szabályos körülmények között is kiesett: a kapus kapta el egy Josh Hazlewood-dobásból. Green ünnepelni sem mehetett oda a társaihoz. Az első határ a 10. játszma legvégén született (Kirk McKenzie jóvoltából), és ugyan utána is jött még néhány (érdekes módon itt előbb született hatos, mint a percre pontosan ugyanekkor kezdődő indiai teszten), de elsősorban az ebédszünetig – bocsánat, vacsoraszünetig három kaput is begyűjtő (és így összesítésben a 350-et is túllépő) Mitchell Starcnak köszönhetően a karibiak borzasztó nehéz helyzetbe kerültek: 64/5-tel vonulhattak étkezni.

Vacsora után azonban Kavem Hodge és Joshua Da Silva új irányt adott az eseményeknek. Gyakran csak védekezve, védekezve, de azért időként egy-egy határt meg valamivel több szimplát megeresztve haladtak előre, és hiába próbálkozott már az ausztrál csapat összesen 7 dobóval is, egészen teáig nem esett ki egyikük sem. Ekkor már 145/5 volt az állás, sőt, az 59. játszmában előbb Hodge szerezte meg pályafutása első teszt-50-esét, majd a következő játszmában Da Silva is elérte ezt a határt, a társulás pedig 100-ra jött föl: eddig messze-messze ez lett ennek a sorozatnak az eddigi legeredményesebb társulása, az ausztrál párokat is beleértve! Sőt, ezt csak még folytatták és folytatták, addig, amíg a 149-et is elérték együtt: ekkor már bőven a valaha volt legmagasabb társuláseredménye volt az övék, amit rózsaszínlabdás teszten Ausztrália ellen bárki is fel tudott mutatni. Nyolcadik dobóként még Travis Head is próbálkozott megtörni őket, ami végül a 78. játszmában sikerült Nathan Lyonnak: ekkor azonban már 213 pontot állt a csapat. A 80 játszma leteltével a dobók persze rögtön kikérték az új labdát, amit Starc rövidesen ki is használt, ugyanis Hodge-ot is sikerült búcsúztatnia. A végén Alzarri Joseph még egy meglepően bátor sorozattal 32 futásig menetelt el, 22 dobásból 7 négyest ütve, de végül Hazlewood vele is elbánt, a napnak pedig éppen vége lett. Az állás 266/8, ami ugyan nem nagyon rossz eredmény Ausztráliának, de a karibiak is viszonylag elégedettek lehetnek egyelőre.


Alapból nem látható kép
×