Nagy győzelmével beérte az éllovas MI-t a Capitals

2024. január 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Ja az kimaradt a címből, hogy az ILT20-ról van szó, hiszen ne feledjük, ez a két csapat az SA20-ban is vitézkedik. Szóval: a Dubai Capitals volt az, aki ma, a 40. ILT20-meccsen 23 megmaradó dobással lekergette az Abu Dhabi 184-es célját, és följött 4 pontra.

Dubaj látképe éjjel (illusztráció)Dubaj látképe éjjel (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mivel a 4 ponton álló MI kivételével az összes csapatnak 2–2 pontja volt, így egyértelmű volt: aki itt ma nyer, az legalább a második helyre följön, de a vesztes sem kerül túl nehéz helyzetbe egyelőre. Mindkét csapat győzelemmel kezdte az idényt, de utána vereséggel folytatták, így a szerezhető pontok mellett lélektanilag is fontos lett volna a győzelem mindegyiküknek. Az ADKR ráadásul nagyot hullámzott: első győzelmük után a tabella első helyén álltak, most viszont az utolsó helyről várták a folytatást.

A Knight Riders ugyanazt a csapatot küldte pályára, amelyiket legutóbb is, míg a Capitalsnél ugyanazt, amelyik a legutóbb a cserék után kialakult, tehát amelyikkel befejezték a meccsüket.

Több ok is szólt amellett, hogy aki megnyeri a pénzfeldobást, az a dobást válassza: egyrészt ezen a pályán mindig a kergetők nyertek eddig, másrészt konkrétan ez a két csapat is így szerezte az egyetlen győzelmét. És nem is történt meglepetés: a Dubaj valóban a dobás mellett döntött. És jól is kezdtek, ugyanis kapu előbb érkezett, mint határ: a második játszmában Andries Gous kéz-karójába csapódott bele Dusmanta Csamíra labdája. Utána, bár jött egy négyes, de még ugyanabban a játszmában a harmadik rendű Michael Peppert is elkapták – és a másik nyitó, Alísan Sarafu sem húzta sokkal tovább az erőfölénynél. Csakhogy amikor Sarafu 15 ponttal kiesett, a jóval később bejövő Sam Hain már 19 ponton állt, ami egyúttal azt is jelezte: az új ütős jóval agresszívabb játékot mutat be! Ráadásul Sarafu kiesése után bejött Laurie Evans is: ő pedig hozta a BBL-ben nemrég látott célratörő ütőjátékát, és Hainnal együtt egy kiváló párt alkotva az utolsó játszmáig bent tudtak maradni, ketten összesen 18 határt ütve, egyénileg pedig 77+67 pontig jutva el. Egy érdekes jelenet említendő még meg a 16. játszmából: ekkor Haint ugyanis Rahmánulláh Gurbáz elkapta – legalábbis egy ideig úgy hittük, elkapta, hiszen szabályos körülmények között a kezébe kaparintotta az elütött labdát. Csakhogy amikor a kapus keze leért a földre, a labda kihullott belőle, a bíró pedig úgy ítélte meg, hogy az addig eltelt idő alatt nem jelenthettük ki, hogy a játékos teljesen ura volt a saját mozgásának: ez pedig a szabályok értelmében azt jelentette, hogy az elkapás nem minősült még befejezettnek, így az ütős nem esett ki. Végül ennek is köszönhetően az Abu Dhabi csapata 183 pontig tudott följönni a félidő végére.

A szünetben vagy akörül megtörténtek a cserék: a Dubaj Kane Richardson helyére Jake Fraser-McGurköt hozta be, míg az Abu-Dzabinál Sam Haint Ali Khan váltotta.

A második félidőben a korábbi meccsein eddig sem túl sokat mutató kapitány, David Warner rögtön kacsázott, viszont utána mind a csereember, Fraser-McGurk, mind a másik nyitó, Gurbáz nagyon beindult: 3.4-re már 57 pontra repítették a csapatot! Fraser-McGurk ekkor esett ki: 17 dobásból 41 pont után, majd a következő játszmában Gurbáz is búcsúzott. Az erőfölény így sem sikerült rosszul összességében a kergetőknek, hiszen 78/3-on álltak. És még csak ekkor jött a legsikeresebb társulásuk: Sam Billings és Sikandar Raza, akik ugyan egy árnyalattal lassabbak voltak, mint az imént említett két ütős, de kitartóbbak: Billings 67, Raza pedig 43 futásig vitte. Amikor kettejük közül az egyik (jelesül Billings) búcsúzott, már csak 10 futás hiányzott a csapatnak a győzelemhez, és még csak a 15. játszmában jártunk: találja ki mindenki, hogy sikerült-e a kergetés. Igen, jól találgatott mindenki: sikerült!

Így aztán a Capitals följött ugyanúgy 4 pontra, ahogy az MI is állt, míg a Knight Riders maradt 2-pontos, ugyanúgy, ahogy a többi három együttes is áll.


Alapból nem látható kép
×