Moeen Ali büntetést kapott

2023. június 18. – Szerző: Krikettgalaxis

A Hamvak első meccsének 3. napján az angolok pakisztáni származású dobója anélkül fújt a kezére valamilyen kézszárító anyagot, hogy előtte ezt jelezte volna a bírónak. A 4-fokozatú skálán ez a legkevésbé súlyos szabálysértésnek minősül.

Moeen Ali 2018-ban (illusztráció)Moeen Ali 2018-ban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Hamvak első meccsének 3. napján derült ki, hogy az előző napon történt valami, ami miatt az angol válogatott dobója, az éppen a 36. születésnapját ma ünneplő Moeen Ali büntetést kapott. A játékos ugyanis a második játékrész 89. játszmájában, mielőtt a következőre bejött volna dobni, kiment a pálya határához, és valamilyen kézszárító sprét fújt magára, márpedig a játékvezetők még a sorozat megkezdése előtt úgy rendelkeztek, hogy ilyesmit csak akkor lehet megtenni, ha őket előtte tájékoztatják és ők jóvá is hagyják.

Még az volt Ali szerencséje, hogy a meccsfelügyelő, Andy Pycroft úgy vélekedett: nem minősíthető úgy az eset, hogy a kézre fújt anyag a labdára is jutott, megváltoztatva ezzel a labda fizikai tulajdonságait. Ha ugyanis még ez is megtörtént volna, az már labdabolygatásnak számított volna, ami súlyosabb tényállás.

A(z így egyébként enyhe) szabálysértésért a neki járó meccsdíj 25%-ának elvonásával büntették, valamint bejegyeztek neki egy személyes büntetőpontot, ami ezek után elkíséri pályafutása következő éveiben. Ha két éven belül esetleg három újabb büntetőpontot begyűjtene, felfüggesztenék a játékjogát.

Ali elismerte a cselekményt és elfogadta a büntetést.

Nem ez volt egyébként az első ilyen eset ebben az évben: egy februári India–Ausztrália teszten Ravindra Dzsadedzsá pont ugyanilyen büntetést kapott, miután a bíró előzetes engedélye nélkül kent valamilyen csillapító krémet az ujjára.


Alapból nem látható kép
×