Kiegyenlített játék, talán kis ausztrál előnnyel a harmadik napon

2024. január 27. – Szerző: Krikettgalaxis

A Karib-térség a teszt mai napján is megpróbálta ugyanazt az óvatos és biztonságos játékot játszani, amit korábban is láttunk tőlük: ezúttal ez most arra volt elég, hogy 215 pontos előnyt tudtak kialakítani. Ausztrália ebből 60-at bontott le estére, 8 megmaradó kapuval.

Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap az ausztrálok még úgy is lezárták a játékrészüket, hogy hátrányban voltak, csak azért, hogy így a nap végén nagyobb eséllyel kiejthessenek egy-két ütőst. Egyet végül sikerült is, így a karibiak 13/1-ről indultak ma. Egy olyan napon, ahol talán az időjárás őket zavarta a legkevésbé: 35–36 fok és igen magas (73%-os) páratartalom fogadta a játékosokat Brisbane-ben.

Az mindjárt kiderült, hogy tegnap este egyértelműen a körülmények miatt voltak annyira lassúak, hogy több mint 7 játszma alatt is csak 13 futást szedtek össze: most a 14. játszma végére ugyanis már 45 ponton álltak, vagyis többszörösére nőtt a pontarányuk. Sőt, a 19. játszmában Kraigg Brathwaite és Kirk McKenzie társulása már az 50-et is elérte, a csapat pedig a 63-at. De aztán pár dobás múlva Brathwaite könnyelmű módon ütött egy labdát a fedezethez, akinek nem okozott gondot az elkapás: a jó induló pár megtört. McKenzie ezek után szépen haladt a maga 50-ese felé, de nem érte azt el, ugyanis Nathan Lyon egyik dobásából 41 pontnál LKE-vel kiesett. Vacsora előtt egy picivel a szintén szépen haladó Alcik Athanaze-t is majdnem elkapták, de Steven Smith elejtette az elkapást, így a szünetben maradt a mindössze 3 vesztett kapu, 106 futás mellett.

Az éjjel-nappali teszt előnyei viszont ekkor már kezdtek megmutatkozni: a fullasztó hőség ekkorra már nagyjából 3–4 fokkal enyhült, és a hőmérséklet lassan-lassan csökkengetett tovább. Athanaze azonban nem sokáig élvezhette bent a pályán ezt a hűvöset, ugyanis hamarosan elkapták: ekkor alakult ki a nap utolsó, viszonylag még jó társulása, Kavem Hodge és Justin Greaves párja. Ők ketten még 148-ig felhozták a csapatot, de ekkor egy leveréshez hasonlatos kifutás történt: Hodge előrelépett, hogy megjátsszon egy labdát, de az az előrehozott rövid belső Travis Headhez került, aki gyorsan ledobta vele a kaput, mielőtt Hodge még visszafordulva le tudta volna tenni az ütőjét a vonal mögé. Innentől kezdve már eléggé akadozott a karibi játék, amellett, hogy lassú is volt: teára csak 183/6-ig jutottak el, a következő három kapujukat pedig úgy vesztették el, hogy csak 2 futást tudtak összehozni. A vége aztán nagyon szerencsétlenül alakult számukra: Mitchell Starc yorki dobása pont a lábujján találta el a 11. rendű Shamar Josephet, akit nagy fájdalmak között kellett letámogatni a pályáról, mivel egyedül már járni sem tudott. Később kiderült: szerencsére nem törött el a lábujja, bár eleinte sokan ezt hitték. De mivel most nem tudta folytatni, a játékrész véget ért, 193/9-nél.

A negyedik játékrész ismét Smith és Usman Khawaja nyitó társulásával kezdődött. De ezúttal Khawaja lett az, aki előbb távozott, méghozzá mindjárt a 6. játszmában. Hamarosan Marnus Labuschagne is kiesett, viszont többen már nem: Smith pedig talán el tudja majd hallgattatni azokat, akik kritizálták azt a döntést, hogy ő legyen a nyitó: egyelőre 33-neskivel áll a nap végén. Ausztrália 60/2-es eredménye azt jelenti, hogy 156 futás kell nekik a győzelemhez a következőkben.


Alapból nem látható kép
×