Hihetetlen karibi győzelem, Shamar Joseph mindenkit felülmúlt

2024. január 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Először vesztett rózsaszínlabdás tesztet Ausztrália, és több mint 20 év óta először kapott ki a Karib-térségtől. A teszt negyedik napján elveszett az utolsó 8 kapujuk is – ebből hetet a sérül lábbal játszó Shamar Joseph gyűjtött be. Nem csoda, hogy ő lett mind a mérkőzés, mind az egész sorozat embere.

A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)

A kép szerzője: Bill Cameron (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Tegnap a harmadik játékrész utolsó dobása Shamar Joseph lábfejét, lábujjait találta el, akinek óriási fájdalmai keletkeztek: akkor vissza is vonult, majd a nap hátralevő részében dobni sem jött be. És eleinte ma sem, sőt, a kezdéskor a mezőnyben is egy helyettesítő, Gudakesh Motie jelent meg helyette.

Az ausztráloknak 156 futás hiányzott az újabb győzelemhez és a 100%-os nyárhoz, de a vendégek számára sem tűnt lehetetlennek, hogy előbb ők szerzik meg a hátralevő 8 kaput. Éjjel egyébként özönvízszerű eső áztatta a pályát, 66 mm hullott le összesen, de szerencsére a létesítmény vízelvezető rendszere kiváló minőségű, így nem került veszélybe a játéknap megrendezése.

A karibiaknál kezdetben Kemar Roach és Alzarri Joseph dobott felváltva, de eredménytelenül. Hamarosan a mezőnybe már bejött Shamar Joseph, majd miután az ausztrálok már több mint 30 futást lefaragtak a hátrányukból kapuvesztés nélkül, a dobásba is beszállt. Első játszmájában azonban 10 futás gyűlt össze ellene, és egy rossz dobás is közte volt – de a kapitány vagy nagyon bölcs, vagy nagyon szerencsés volt, mert ezek után sem hozta le rögtön a dobót. Ennek pedig rögtön meg is lett az eredménye: két játszmával később egymás után két ütőst is kiejtett, mindkettőt kidobás által. A második ráadásul az a Travis Head volt, aki így ezen a mérkőzésen már másodszor kacsázott: utoljára 2010-ben fordult elő ilyen ausztrál ütőssel. (Akkor Ryan Harris járt így.)

Aztán ahogy haladt tovább a meccs, Shamar Joseph megint lecsapott, és megint és megint... Csak a nyitó Steven Smith bírta ki folyamatosan a támadásait, a többiek néhány játszmánként egy-egy újabb Joseph-labda áldozatává váltak. A vacsoraszünetig (csak a mai napot beleszámolva) már 6 ausztrál kapu esett el: mind a hatot ő szerezte egymaga, az állás pedig 187/8 volt. Vagyis: 29 futás vagy 2 kapu – ezen múlt a győztes kiléte. Sokakban még az is felmerült, hogy akár a világ harmadik holtversenyre végződő tesztje is eljöhet ma.

A vacsora utáni első játszmát a másik Joseph, Alzarri dobta, és egy kicsit belerondított Shamar sorozatába, ugyanis ezúttal ő ejtett ki egy ütőst (a 10. rendű Nathan Lyont). 25 futás vagy 1 kapu? És Steven Smith még mindig ott volt... és be is ütött egy négyest, aztán hamarosan egy hatost is... rendkívüli izgalmak következtek. Végül az 51. játszmában, amikor már csak 9 futás kellett az ausztrál győzelemhez, megint eljött Shamar Joseph nagy pillanata: egyik dobása kifektette Josh Hazlewood karóját! A Karib-térség 8 futással nyert, 2003 óta először az ausztrálok ellen, sőt 1997 óta először Ausztráliában!

Nagy meccs volt, még biztosan sokat fognak róla beszélni az emberek – ahogy arról is, vajon jó döntés volt-e Pat Cummins részéről a második játékrész lezárása... És ha már Pat Cummins: nem elég, hogy Shamar Joseph megkapta a mérkőzés és a sorozat legjobbjának járó díjakat, és még az ausztrál közönség (jó része) is elismerően tapsolta meg őt, a fiatal játékos Cumminstól is kapott egy értékes, aláírt mezt.

A teszt-világbajnokság tabelláján egyébként veresége ellenére Ausztrália maradt az élen, viszont a Karib-térség eggyel följebb jött a 8. helyről, és megelőzte Angliát.


Alapból nem látható kép
×