Rövidített meccsen bombázta szét a Joburg a Fokvárost

2024. január 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Amikor a mai, eső miatt lerövidült mérkőzésen a vendégeknek 8 játszma alatt 98 futást kellett volna elérnie az MI ellen, senki nem adott sok esélyt a győzelmükre. De jött egyrészt Faf du Plessis, másrészt feltámadt a lappangó magyar virtus (a részben magyar származású) Du Plooy Leusban is, és ketten igazi bombázást bemutatva kiesés nélkül teljesítették a célt.

Tűzijáték (illusztráció)Tűzijáték (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ha lenne olyan az SA20-ban, hogy egy csapat kiesik, akkor valódi kiesési rangadónak lehetett volna titulálni a mai találkozót: a két utolsó helyezett találkozott ugyanis, ráadásul abban a tudatban, hogy aki ma is kikap, szinte már búcsúzhat is a rájátszás reményeitől.

A sárgák két helyen változtattak legutóbbi, eredmény nélkül végződött összecsapásuk keretén: az akkori összeállításból ma Sibonelo Makhanya és Romario Shepherd maradt ki, viszont bekerült Wayne Madsen és Kyle Simmonds. A kékek ezzel szemben ugyanazt a 11-et küldték ma is pályára, akikkel legutóbb kikaptak a címvédő Sunriserstől.

A két együttes idénybeli első meccsén a Joburg a dobást választotta: akkor annak nagyon rossz vége lett az ő szempontjukból. De ma, amikor megint megnyerték a pénzfeldobást, mégis újra a dobás mellett döntöttek. Az MI ütősei kissé lassan melegedtek be, az első két játszmában például egy határt sem ütöttek, de aztán hamarosan becsúszott egy-egy hatos is a sok szimpla közé Rassie van der Dussen és Ryan Rickelton részéről is. Van der Dussen gyorsan kiesett, majd... akadt egy kis probléma. 18 óra táján, a 6. játszma végeztével eleredt az eső, ráadásul a szél is nagy volt, így a pályamunkásoknak még a ponyvával való bánás is okozott nem kevés gondot. Mintegy 3 óra elteltével javultak annyira a körülmények, hogy folytatni lehetett: az MI-nek az újraszámolt feltételek szerint még két játszmája volt. Ezt leginkább Kieron Pollard tudta kihasználni, aki gyorsan beütött 33 pontot 10 labdából, így a csapat 80-ig tudott följönni. A DL-eljárással kiszámolt cél a Super Kings számára viszont nem 81, hanem 98 (!) pont lett: nem könnyű!

A szokásos nyitó pár egyik tagja, Faf du Plessis most is megérkezett a pályára, de a csapat úgy döntött, a másik ütősük inkább ne Reeza Hendricks legyen, hanem (a Tíz10-ben is edződött) Du Plooy Leus! A részben magyar játékos pedig nagyon szépen élt a lehetőséggel, és rengeteg határt ütött azonnal az elejétől kezdve. Persze Du Plessis is hasonlóképpen tett: 3.5 játszma után már annyira szétverték a labdát, hogy ki is kellett azt cserélni. A cél felé gyorsan száguldottak ugyan, de az eső ismét el-eleredt: ez pedig azt jelentette, hogy ha esetleg nem jutnak el 5 játszmáig, akkor hiába a szép haladás, eredmény nélkül fog végződni a meccs. Nem tudjuk, Sam Curran ezért dobott-e például 4.5-ben egy széleset, hogy húzza az időt, de ha igen, akkor nem jött be a terve, mert a gyenge eső ellenére a bíró még engedte tovább a játékot. És 5.4 után, tehát messze nem kihasználva a 8 játszmát, a Joburg lekergette a 98-as célt! Du Plessis 20 dobásból ért el 50 futást, míg Du Plooy 14-ből 41-et. Nem semmi egyik sem!

A számok alapján az jött ki, hogy a Joburg még egy pluszpontot is kap: így aztán mostantól már 13-mal áll a 4. helyen, míg a Fokváros lecsúszott az utolsó helyre. Nekik két élet-halál meccsük van még hátra a most 5. Capitals ellen: izgalmas hajrá várható!


Alapból nem látható kép
×