Az utolsó szalmaszálba kapaszkodik a Pretoria

2024. február 3. – Szerző: Krikettgalaxis

A mai SA20-as meccs eredményeként eldőlt, hogy az MI Cape Town végez a tabella utolsó helyén, így értelemszerűen rájátszásba sem jut. A győztes Capitalsnek viszont megmaradt az esélye, igaz, ehhez még egy eredménynek össze kell jönnie számukra.

A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)

A kép szerzője: Hühnerauge (Flickr), licenc: CC BY 2.0

A tabella alján elhelyezkedő fokvárosi és pretoriai csapat tegnapelőtt már találkozott egymással. Az MI-nek akkor is és most is győznie kellett volna, ha be akart jutni a rájátszásba: és bizony a tegnapelőtti akadályt sikerrel vették, így ez a mérkőzés még sok izgalmat tartogatott, hiszen volt tétje mindkettejük számára. Az is igaz azonban, hogy ma este, ez után még rendeznek egy másik találkozót, és ha ott a Joburg esetleg legyőzné a listavezető Durbant, akkor lehetséges, hogy egy itteni győzelem sem elegendő a továbbjutáshoz.

A múltkori, rengeteg futást hozó meccs 22 játékosa közül 21 ma is itt volt: csak a Capitalsnél hiányzott Shane Dadswell, aki helyett ezúttal Senuran Muthusamy játszott.

Ahogy akkor, az MI most is az ütést választotta: nem csoda, hiszen nagyon bejött nekik – igaz, ez most a saját pályájuk volt. Nyitó párjuk, aki többször játszott jól a szezonban, mint rosszul, ma is az előbbi módozaton működött: Rassie van der Dussen és Ryan Rickelton is túlélte az erőfölényt, ami alatt ráadásul mindketten 20 fölé jutottak – igaz, a következő játszmában egy hatos utáni dobásból Rickeltont elkapták. A játék képe pedig nagyot változott: több mint 5 olyan játszma következett, amikor nem volt határ, ráadásul Liam Livingstone és Sam Curran is kiesett közben: 12 játszma után 82/3 volt az állás. Van der Dussen még tovább harcolt egészen 60 pontig, és később Kieron Pollard is beütött négy hatost, de az utolsó játszmákban a dobóknak sikerült elég jól visszafogniuk az MI-t: az utolsó 12 dobásból például csak 15 futás született, miközben öten is kiestek. A fokvárosiak által elért 163 ezúttal jóval kevésbé tűnt félelmetesnek, mint legutóbb a 248...

De ez a megnyugtatóbb cél is mintha kicsit összezavarta volna a fővárosiakat. 3 játszma alatt kiesett a két nyitó ütősük, Phil Salt és Will Jacks, ráadásul Kagiso Rabada egy futás híján egy szűz játszmát is majdnem lehozott. Nem volt más hátra a Capitals számára, mint beküldeni a múltkor rekordot felállító Kyle Verreynnét: és bizony egy jó ideig ő adta is, amit vártak tőle, és 22 dobásból 34 futásig jutott. A félidő hátralevő fele érdekes játékot hozott abból a szempontból, hogy senkitől semmi különöset nem láttunk, sem pozitív, sem negatív értelemben: minden ütős legalább 10 pontot összehozott, de túl sokat senki (bár azért Theunis de Bruyn 42-je és Muthusamy gyors 38-a nem volt gyenge), és a dobók között sem volt senki, aki akár 3 kapuig eljutott volna, akár valami nagyon takarékos teljesítményt mutatott volna be. Összességében a lépés a Pretoriának jött ki jobban, akik az utolsó játszmában 4 dobás alatt lekergették a szükséges 7 futást, így megnyerték a meccset.

Az MI ezzel a vereségével lecsúszott az utolsó helyre, és mivel számukra vége a csoportkörnek, így végleg ott is maradtak, míg a Capitals ideiglenesen fellépett a rájátszást érő negyedik helyre. Már csak azért kellett izgulniuk, hogy este a Super Kings nehogy legyőzze a Durbant, mert ha esetleg legyőznék, akkor a szuperkirályok jutnak be a rájátszásba, kiszorítva onnan a fővárosiakat.


Alapból nem látható kép
×