Nincs éppenséggel a helyzet magaslatán a meggyengített Dél-Afrika

2024. február 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Elég nagy vitákat kavaró módon Dél-Afrikában úgy döntöttek: mivel zajlik az SA20, és onnan nem akarják kivenni a legjobb játékosaikat, egy meggyengített tesztválogatottat állítanak ki Új-Zéland ellen. Hát, ennek már az első napon meglátszott a következménye.

Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)

A kép szerzője: Phillip Capper (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Új-Zéland még soha egyetlen tesztsorozatot sem nyert meg Dél-Afrika ellen: most viszont az egész világ úgy gondolja, ilyen kínálkozó lehetőségük nem nagyon lesz több mostanában. Ahogy a bevezetőben is írtuk: Dél-Afrika legjobb játékosai az SA20-ban vitézkednek, így ma egy különösen tapasztalatlan tesztválogatottat állítottak ki. Nemrég már írtunk egy kicsit erről a témáról, most csak annyit említünk meg: az afrikai csapatban hat (!) újoncot avattak ma, közülük négyen még másmilyen nemzetközi formátumban sem szerepeltek soha. De azok, akik nem újoncok, szintén nem valami rutinkirályok: a legtapasztaltabb játékos, Duanne Olivier mindössze 15 tesztmeccsen szerepelt eddig összesen.

De a hat újonc azért megérdemli, hogy fölsoroljuk őket így külön: Clyde Fortuin (28 éves, kapus, ütős), Edward Moore (30 éves, ütős), Neil Brand (30 éves, mindenes – ráadásul újonc létére ő a kapitány), Ruan de Swardt (26 éves, kapus), Raynard van Tonder (25 éves, ütős) és Tshepo Moreki (30 éves, dobó).

Ami Új-Zélandot illeti: náluk természetesen túlteng a tapasztalat. Sérülése után visszatért Kane Williamson (aki egymaga majdnem kétszer annyi teszttel rendelkezik, mint a teljes ellenfél összes játékosa összesen), és 2020 után először újra itt volt a csapatban Mitchell Santner is.

Brand kapitány a dobást választotta. Bár Olivier első játszmájában nem történt semmi érdekes, de a második játszma, amit Moreki dobott, máris rácáfolt minden várakozásra: a debütáns dobó első labdájából kiejtette ugyanis Devon Conwayt! Az LKE döntést még csak meg sem videóztatták az új-zélandiak, annyira egyértelműnek tűnt (bár azért a tévében lejátszották, és kiderült, hogy csak bíró szava lett volna a kaputalálat). Ezek után viszont egyik dobó sem mutatott sok különlegeset – igaz, az ütősök sem. A következő esemény a 17. játszmában történt, amikor Új-Zéland még csak 39 ponton állt: ekkor Dane Paterson dobásába élezett bele Tom Latham, akit a kapus elkapott. Ám a dobók részéről ennyi volt a nap: innentől kezdve további kapuk egyáltalán nem születtek! Williamson és Rachin Ravindra pedig szép kényelmesen haladt előre, míg végül mindketten 110 és 120 közötti pontszámmal zárták a napot.

Az ebédkor látott 65/2 még nem jósolt semmi rosszat Dél-Afrika számára, de aztán az 51. játszmában Williamson megszerezte az 50-et, utána a tea pedig 125/2-vel érkezett el. Tea után szinte azonnal Ravindra 50-ese is meglett, majd a 79. és a 80. játszmában a százast is elérték mindketten. Dél-Afrika azonnal kikérte az új labdát, de ez sem segített semmit: a hátralevő pár játszmában csak újabb új-zélandi pontok születtek: a hazaiak végül 258/2-vel zárták a napot.


Alapból nem látható kép
×