Nagy cél kergetésébe vágtak bele az angolok a harmadik nap végén

2024. február 4. – Szerző: Krikettgalaxis

A teszt harmadik napjának legnagyobb része India ütőjátékával telt, de végül 255 futás után kiesett minden játékosuk. Anglia előtt egy 399-es cél tornyosult, amiből 67-et már lefaragtak, de egy kapuvesztés árán.

A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)

A kép szerzője: Mohitextreme (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

171 futásos indiai előnyből, gyakorlatilag 171/0-ról indult a harmadik nap, hozzátéve, hogy a talaj lassan most már elkezd romlani annyira, hogy a tényleges előny ennél nagyobbnak, bár számokkal ki nem fejezhető értékűnek is számíthat.

De Anglia gyorsan megadta saját magának a reményt: alig telt el másfél játszma, a 41 évesen is kiváló technikájú James Anderson máris betalált Rohit Sarmá kapujába: a kéz-karó szépen ki is repült a helyéről. Két játszmával később pedig ugyancsak Anderson dobásából kapták el azt a Jasaszví Dzsájszvált, aki az első játékrészben 200-nál is magasabbra jutott – ezúttal 17-tel kényszerült távozni. És hogy az ázsiaiak még szörnyűbb helyzetben érezhessék magukat: a következő játszmában Subman Gilt is kiküldte a bíró LKE miatt – igaz, ő megbeszélte társával, Srejasz Ajjarral, hogy kikérjék a videót: ez azért érdekes, mert mint kiderült, Gil beleért az ütővel, de ezek szerint ő maga sem érezte, olyan kicsi beleérés volt. A lényeg viszont, hogy ennek köszönhetően maradhatott bent a pályán, és ha már maradt, hát nagyot is alkotott: később meg sem állt egy százasig. De még előtte más dolgok is történtek. Nelsonkor például, vagyis amikor India 111-en állt, Tom Hartley is lecsapott: Ajjar 29 ponttal búcsúzott. Ebédig még Radzsat Pátídár is kiesett, Gil viszont már bőven 50 fölött járt, így az állás a szünetben 130/4 volt. Közben kiderült, hogy a mezőnyben Joe Root egy elkapási kísérlet során összeszedett egy jobbkisujj-sérülést: egyelőre le is ment a pályáról.

Ebéd után Gil és Aksar Patel játszott össze nagyon stabilan: Gil százasa az 51. játszmában lett meg, akkor, amikor India átlépte a 200 pontot ebben a játékrészben. Az angol áttörést az 56. játszma hozta el, amikor Shoaib Bashir dobásába Gil beleért és elkapták: ezt viszont nem adta meg elsőre a játékvezető, és a videózás az angolokat segítette ki. Teáig még Patel is kiesett egy rendkívül hasznos 45 után, így a szünetben 227/6-ot mutatott az eredményjelző.

A sorvég azonban már nem sokáig bírta: egyedül a 8. rendű Ravicsandran Asvin tudott begyűjteni 29 futást (többek között két négyessel és egy hatossal), de az utána jövők ketten is kacsáztak, India pedig 255 ponttal elfogyott. Igaz, ez még mindig 2-vel több, mint amennyit az angolok a 2. játékrészben elértek, így a vezetés kettővel több lett, mint az első játékrész eredménye, azaz 396+2=398. Egy ekkora pontszám lekergetése bizony rekordot jelentett volna/jelentene az indiai pályákat tekintve: 2008-ban Csennaiban India egy 387-et tudott lekergetni, de ennél többet még soha senki.

Az angolok persze nem ijedtek meg, és nem is óvatoskodtak. Zak Crawley és Ben Duckett tíz játszmán át mintegy 4,5–5,0-s aránnyal haladt előre, végül Sríkar Bharat kapus látványos vetődéses elkapásának következtében utóbbi lesétálhatott a pályáról. Ez volt egyébként Asvin 497. tesztkapuja: akár még ezen a meccsen meglehet neki az 500. De ma nem lett meg, mert több kapu nem esett már: pár játszmával később véget ért a nap, 67/1-es állásnál, azaz 331 futásos angol lemaradással.


Alapból nem látható kép
×